Нова хвиля насильства при обшуках в обмінних пунктах. Потерпілі звинувачують посадовців СБУ та БЕБ та подали заяви до ДБР

Співробітники фінансових компаній, що працюють у сфері обміну валют, заявляють, що високопосадовці СБУ Андрій Піддубний, Станіслав Яланський та БЕБівець Віталій Драгунов знов організували серію обшуків обмінних пунктів.  "Процесуальні дії" держслужбовців були по суті нападом з метою вимагання хабаря за "вирішення питання" і можливості працювати.

Про це повідомляє інтернет-видання "Відкрита Україна".

За словами потерпілих співробітників фінкомпаній, були обшукані 11 відділень офіційно зареєстрованих пунктів обміну валют, що мають ліцензію НБУ по всій Україні.

"Єдиною метою обшуків було заволодіння грошами обмінних пунктів та їх клієнтів у сфабрикованих справах, щоб потім повернути ці ж гроші власникам, але з утриманням так званої "комісії за свої послуги", у розмірі 25-30%. Вони кажуть, що за умов воєнного часу це нормальна такса. Мовляв до війни було 10%, а зараз ставки збільшилися і тепер не менше 25% і взагалі якщо мало вилучили в обмінному пункті може навіть і 50%. Бачили б ви, яка маячня була написала в їхніх документах, просто смішно читати, жодної зачіпки немає до обмінних пунктів! Але ж все одно. Вони обшуки провели, гроші забрали, а ти бігай судами, вирішуй, повертай своє. А ці перевертні в погонах погрожують повторно накладати арешти в інших суддів і навіть в інших судах. КПК це їм дозволяє", - розповів співробітник однієї з фінансових компаній.

"Маски-шоу", за словами співрозмовника видання, були безпрецедентними: з виламуванням дверей, розбиттям скла та погрозами та насильством над співробітниками та відвідувачами обмінних пунктів:

"Вони били нас, погрожували зброєю та ставили на коліна. Вимагали показати гроші, після чого вони вкрали мої особисті гроші - 550 доларів та 9250 гривень, прямо з моєї кишені, а до протоколу цю суму не внесли! У мене є свідки, які в суді під присягою це підтвердять", - повідомив один із працівників обмінного пункту, який звернувся до Державного бюро розслідувань та подав заяву про злочин.

Організатори обшуків, робили все, щоб залякати людей.

"Вломилися наче грабіжники, а не правоохоронці, виламали двері вхідні, зламали міжкімнатні. Не дали повідомити адвоката про обшук і почали обшукувати приміщення без нього. Після обшуку в мене зникло з моєї сумки 3000 гривень та 500 доларів. Один з наших колег бачив, як вони лазили по моїй сумці. Природно, у протокол цю суму не внесли", - повідомляє інший співробітник і стверджує, що є свідки, які готові це підтвердити.

Потерпілі працівники фінкомпаній масово жаліються на те, що при обшуку віднімали їх особисті кошти і фактично грабували, бо не вносили в протокол цю інформацію. Але це не все – не обійшлося і без прямого насилля.

"Я думав, вони зламали мені руку, коли вдерлися. Я злякався і хотів натиснути кнопку сигналізації, думаючи, що це розбійний напад. Але не встиг. Мене вдарили, повалили на підлогу і ще кілька разів ударили, загрожуючи зброєю та кримінальністю мені та моїй родині, фізичною розправою. У мене з кишені забрали 6000 доларів, пограбувавши при свідках і не внесли цю суму до протоколу," - повідомив ще один із співробітників обмінних пунктів, який також звернувся із заявою про злочин.

Усі свідки, у яких стався інцидент із побиттям та крадіжкою грошей, звернулися до ДБР із заявою про злочин і цього разу планують довести до суду, притягнути до відповідальності злочинців у погонах та їхніх лідерів ОЗУ.

Як повідомлялося, Андрія Піддубного, Станіслава Яланського та Віталія Драгунова вже неодноразово звинувачували у створенні ОЗУ, яка вимагає гроші у фінансових компаній та залякує їх, використовуючи службове становище. У судовій площині фінкомпанії неодноразово домагалися визнання своєї правоти, але перевертні в погонах чинять безперервний тиск і не дають можливість нормально працювати тим, хто відмовляється  від "кришування".

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости