Стали відомі нові подробиці в розслідуваннях корупції довкола будівництва метрополітенів в Україні

НАБУ не повертає мобільний телефон Максиму Микитасю в рамках гучної метробудівельної справи Філатова-Микитася, намагаючись його «зламати», а голова ВАКС радить прокурорам звернутись до спеціалістів з «караваєвих дач». За інформацією зі ЗМІ, правоохоронців цікавлять переписки заарештованого топ будівельника, в тому числі зв’язки Германа Блінова, «відомого» по Подільсько-Воскресенському мосту з представниками влади та правлячої партії, зокрема з Лесею Забуранною. Можливо, й інші таємниці переписок впливового топ будівельника. Може саме тому НАБУ продовжує утримувати Микитася під вартою за звинуваченнями Корбана та Філатова.

У авторській колонці у виданні «Народна Правда» Віктора Степового з Громадської Ради протидії корупції йдеться про гучний скандал довкола будівництва метро у Києві. Зокрема, автор звертає увагу на останні розкрадання значних сум бюджетних коштів. «Звертаємо увагу українського суспільства та нового керівництва НАБУ на чолі з Семеном Кривоносом до зухвалого розкрадання 4 млрд. грн. на будівництві двох станцій метро в Києві. А остання оплата під час війни 533 млн. грн. бюджетних коштів у вигляді додаткових авансів на будівництво метро вже стала кульмінацією зухвалості крадіїв».

«Нагадаємо, ще з 2021 року на казначейському рахунку ПАТ «Київметробуд» було заблоковано більше ніж 530 млн. грн. Але восени 2022 року казначейство Києва відпускає їх у вигляді додаткових авансів на будівництво метро на фірми оболонки. Жодних правових чи юридичних аспектів для витрачання цих коштів не було!

За період з 2018 року кошти в розмірі 4 млрд. грн. отримані були ПАТ «Київметробуд» у вигляді авансів. При цьому за три роки роботи підписано актів лише на 40 млн. грн., а 3.5 млрд. грн. було розкрадено. Це відбувалось, в тому числі, під час воєнного стану, коли негативний платіжний баланс України становить більше 50% бюджету України, збройна агресія РФ залишила без даху над головою мільйони українців. Наявна організована злочинна група у складі близького родича народного депутата, самих народних депутатів, високопосадовців Київської міської держадміністрації, так званих «смотрящих» і бізнесменів, в тому числі які фігурують заявниками за іншими справами НАБУ в злочинний спосіб виводять кошти в розмірі більше півмільярда гривень на рахунки своїх фіктивних фірм.

Дивує мовчання правоохоронних органів, в тому числі НАБУ - жодної реакції на цинічне розкрадання 3.5 млрд. Лише останнє виведення 533 млн. грн. привернула увагу правоохоронних органів, але чи буде кримінальна справа розслідувана вчасно, а викрадені кошти повернуті в бюджет.

Розповіді першого заступника мера Києва Поворозника про те, що необхідно платити аванси в таких великих розмірах для підтримки в належному стані будмайданчика виглядають, м’яко кажучи, як цинічна брехня. Станом на березень 2023 року будівництво стоїть вже не перший рік. Та це не завадило провести тендер на коригування проектної документації на 70 млн. грн. - встановлення додаткових урн, розбиття на черги будівництва тощо. Такі вкрай необхідні витрати на статті по виведенню коштів. Така відверта та зухвала впевненість в своїй безкарності під час воєнного стану у розкраданні посадовими особами надвеликих коштів викликає безліч питань. Будівництво метро у Києві вже безліч разів ставало приводом для гучних справ та розборок. Так, відома історія навколо акцій ПАТ «Київметробуд» - адже Микитась з Укрбуда неодноразово заявляв, що в 2019 році вони були вкрадені у інвесторів Укрбуду і що це законний актив компаніі.

Ми готові «розкласти» всіх учасників оборудок зі зв’язками та доказами взаємодії. Покажемо - до чого тут такі прізвища як Блінов, Кучер, Комарницький, Брагинський, Хомутиннік, Мазепа, Фукс та інші публічні особи. До того ж, серед чільних організаторів чимало російських консерв, таких як російські бізнесмени Кіяшко та Фукс, відомі спонсори ОПЗЖ тощо. Це пояснює, чому зараз НАБУ не повертає мобільний телефон Микитасю в рамках іншої гучної справи Філатова-Микитася, намагаючись його «зламати», а голова ВАКС радить прокурорам звернутись на спеціалістів з «караваєвих дач».

Подейкують, що правоохоронців цікавлять деякі переписки заарештованого, в тому числі зв’язки схемника Германа Блінова з представниками влади та правлячої партії, зокрема з Лесею Забуранною. Звертаємось до колег зі «Схем», Bigus.info, Укрправди, Цензора та всіх досліджувачів корупціі - готові ділитись інформацією. Задля притягнення до відповідальності всіх учасників гучного та зухвалого розкрадання бюджетних коштів під час війни в Україні».

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости