Десять найпоширеніших міфів про жіноче здоров’я, в які ще й досі вірять деякі гінекологи

Буває важко знайти відповідального та обізнаного фахівця, якому можна було б повністю довіряти, особливо коли мова йде про жіноче здоров’я. В гінекології досі існує чимало стереотипів, що заважає розібратися, як саме піклуватися про свій організм.

Ми вважаємо, що піклуватися про своє здоров’я необхідно незалежно від віку. Тому вирішили доступно розповісти про популярні міфи, які стосуються критичних днів, гінекологічних захворювань і репродуктивної системи в цілому.

Міф № 1: Під час менструації не можна займатися спортом. Інтим також під забороною

Менструація не привід відмовлятися від фізичної активності. Нічого небезпечного в цьому немає: фізичне навантаження допомагає зняти біль і полегшити симптоми. Інтимна близькість також не під забороною. Варто відзначити, що окситоцин, гормон задоволення, посилює скорочення м’язів матки, завдяки чому тривалість критичних днів може скоротитися. Але, звичайно ж, не варто забувати про безпеку власного здоров’я.

Міф № 2: Для гігієни під час менструації найкраще використовувати прокладки

Найбезпечніше засіб гігієни під час критичних днів – менструальна чаша. На 2-му місці – прокладки без парфумерних ароматів, а на останньому – тампони.

Міф № 3: Потрібно відмовитися від лазні і сауни на час критичних днів

Відвідування лазні і сауни під час критичних днів абсолютно безпечне. Важливо тільки пам’ятати про те, що після цього кров’янисті виділення можуть стати більш інтенсивними, а тривалість циклу може скоротитися.

Міф № 4: Менопауза зазвичай настає після 50 років

Нормальний вік для настання менопаузи – 42-58 років. Виходить, що для одних жінок 35 років – середина репродуктивного періоду, в той час як для інших – його закінчення.

Так, наприклад, Анджеліна Джолі в одному з інтерв’ю зізналася, що у неї період менопаузи настав в 39 років – цей вік вважається раннім. А ось у актриси Сьюзан Сарандон – в 54 роки, що вважається пізнім терміном.

Міф № 5: Якщо перед басейном скористатися тампоном, можна захиститися від інфекції

Фізіологічно жіноча промежина влаштована так, що доступ для великої кількості рідини в цій області закритий. При використанні тампона в басейні по його шнурку до піхви може потрапити вода. У підсумку шансів отримати інфекцію в кілька разів більше, ніж якщо б жінка не використовувала тампон. До того ж при цьому може травмуватися слизова піхви.

Міф № 6: Жіночий репродуктивний вік обмежений

Сьогодні можна безпечно заморозити свої яйцеклітини в кріобанку. Це дозволить не залежати від внутрішнього таймера і спокійно планувати своє подальше життя.

Варто зазначити, що здатність і бажання жінки завагітніти, а також виносити дитину індивідуальні. Наприклад, актриса Інгеборга Дапкунайте самостійно народила дитину в 54 роки, а 37-річна Кім Кардашьян скористалася послугами сурогатної матері через заборону лікарів повторно вагітніти.

Міф № 7: Можна синхронізувати свої критичні дні з «днями» найкращої подруги

У головах багатьох міцно укорінився міф про те, що, якщо проводити багато часу з подругою, мамою або сестрою, менструальні цикли почнуть збігатися. Справжня причина такого явища криється в елементарній статистиці і не має ніякого відношення до гормонів. Згодом критичні дні у жінки з 3-тижневим циклом синхронізуються з критичними днями жінки з 5-тижневим циклом, а потім знову розходяться.

Міф № 8: Носіння бюстгальтера призводить до раку грудей

Існує міф, що бюстгальтер тисне на лімфовузли і тому може стати причиною онкології. Але, за повідомленням Американського товариства по боротьбі з раком, не існує жодних свідчень на користь цього. Це підтвердило нещодавнє дослідження, в якому взяли участь 1 500 жінок.

Міф № 9: Обігрів сидіння в машині небезпечний лише для здоров’я чоловіків

Перебувати на сидінні машини в момент нагрівання небезпечно для людей обох статей. Це загрожує різними захворюваннями: запаленнями і небажаними утвореннями в матці і яєчниках у жінок і негативним впливом на передміхурову залозу у чоловіків. Виною всьому певна частота, яку використовують для електрообігріву сидінь. Вона здатна викликати шкідливий перегрів.

Міф № 10: Стать майбутньої дитини можна планувати

Сьогодні залежність статі дитини від будь-яких умов не доведена наукою. Але можливо визначити стать ембріона – правда, робиться це тільки при ЕКЗ. Відповідна передімплантаційна підготовка проводиться в тому випадку, якщо в сім’ї є пов’язані зі статтю генетичні захворювання.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
ВСВІТІ
Поделиться в Facebook
Последние новости