Корбан та Філатов планують вкрасти мільйони гектарів землі на Дніпропетровщині, — журналістське розслідування

«Земельний спрут» у Дніпрі зазіхнув на 3 мільйони гектарів землі в області. Серед лідерів «спруту» - бізнесмен Геннадій Корбан, мер Дніпра Борис Філатов та депутат облради від ОПЗЖ Михайло Кошляк. Красти землю планували через ручного очільника обласного Держгеокадастру Віталія Духневича. Після втручання громади, активістів, ветеранів АТО Духневича відсторонили. Але у Дніпрі побоюються, що земельні рейдери знайдуть інші інструменти для грабунку громади.

Наприкінці 2021-го року новим очільником управління Держгеокадастру в Дніпропетровській області став Віталій Духневич. Поза конкурсом рядового кадастрового реєстратора Духневича призначили тимчасово. Попри те, що відбувся конкурс на посаду й стало відомо ім’я його переможця. З моменту призначення Духневича в.о. в обласному держгеокадастрі стало вже нормою, коли учасників навіть не допускали до конкурсу на посади заступників управління або ж їхні документи раптово зникали. Наводити порядок в ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області новоспечений начальник почав із вилучення документів у підлеглих. Тих, із якими вони безпосередньо працювали. Зокрема й документів, які мали обмежений доступ. Духневич вилучив документацію із обмеженим доступом також й у структурному підрозділі міста Дніпро.

Та тільки вилученням документації у своїх підлеглих по місту Дніпру пан Духневич не обмежився. Чим фактично заблокував їхню подальшу роботу. Комп’ютер із програмним забезпеченням для розрахунку нормативно-грошової оцінки земель у Дніпрі закрили у кімнаті. Й доступ до нього міг бути у будь-кого, бо флешка-ключ залишилася в комп’ютері. А у фінансовому відділі Віталій Духневич вилучив гербову печатку управління.

Внесено на кадастрову мапу має бути багато. Адже територія Дніпропетровщині — понад три мільйони гектарів. Із них, земель с/г призначення 2,5 млн. гектарів, лісів — майже 200 тисяч гектарів, річок й озер — понад 150 тисяч гектарів. І все це потрібно порахувати та зберегти. Й ця інвентаризація дивним чином співпала із призначенням Духневича.

Щоб було зрозуміло про які цифри нормативно-горошової оцінки землі йде мова. Так вартість гектару на Дніпропетровщині серед найвищих в Україні — і становить 30 тис. 251 гривня. Таку оцінку дав Держгеокадастр по нашому регіону. А з відкриттям ринку землі ціна зросла щонайменше вдвічі.

Тим часом, з моменту призначення Духневича в.о., за словами співробітників відомства, у приміщенні державної установи постійно перебували сторонні люди без спеціального допуску для роботи з документацією.

Неодноразово перед будівлею облуправління Держгеокадастру був помічений легковик VOLKSWAGEN TRANSPORTER 2007 р.в. білого кольору, номер АЕ 1201ТА. Його власник — Даценко Олександр Володимирович, 1980 р.н.

До об’єктиву камер журналістів також потрапив і VOLKSWAGEN TRANSPORTER 2007 р.в. із номером ВТ0613ВХ, який належить Цуркану Ігорю Вікторовичу, 1990 р.н. А працює він, за дивним збігом, охоронцем у фірмі «ЛЕОН», що належить одіозному депутату Дніпропетровської облради від партії Медведчука ОПЗЖ Михайлу Кошляку.

Деякі авто, наприклад, АЕ 9665 НХ та АЕ 9851 ІС із тітушками того ж Кошляка базуються на службовому паркінгу торговельного центру «Пассаж», власником якого є Геннадій Корбан.

Автівка із номерним знаком АЕ 2834 ІВ зафіксована при зносі білбордів під час тотального перерозподілу рекламного бізнесу у Дніпрі.

Був зафіксований і автомобіль АЕ 1032 СЕ, який ще влітку 2021-го паркувався у мерії Дніпра, та прикривав мера Бориса Філатова під час пікетування містянами чиновників.

Проти свавілля в.о. начальника облуправління Держгеокадастру Віталія Духневича виступав учасник російсько-української війни, колишній боєць дніпровської 93-ї окремої механізованої бригади Віктор Байдачний. Під стінами Міністерства України у справах ветеранів атовець оголосив голодування.

Нарешті до Києва дійшло те, що коїлося у головному управлінні Держгеокадастру у Дніпропетровській області під головуванням Духневича. Скандального чиновника відсторонили від виконання обов’язків 4 лютого 2022 року.

Справедливість є, але земельні рейдери просто так не зупиняться, переконують журналісти та опитані експерти. Бо ж Держгеокадастр потрібен особисто Геннадію Корбану, головному рейдеру Дніпра, щоб й надалі віджимати землю у містян і будувати казино на місці лікарень. Дніпровський спрут ґрунтовно запустив свої щупальця.

Земельний спрут Дніпра та його члени

Як зазначають журналісти, одна із ключових персон цього земельного спрута – Дмитро Мовшин (колишній очільник Державного кадастру області). Ще у 2017-му Мовшином зацікавилась прокуратура за проведення сумнівних тендерів на загальну суму біля 80 млн.грн, які несподівано виграла пенсіонерка з Кривого Рогу. Так було порушено кримінальну справу за підробку документів та розтрату державних грошей. Однак чиновник уникнув покарання і продовжив працювати вже в Дніпровській міській Раді, керуючи активами міста. Тільки ці гроші тепер перераховуються до комерційних структур Геннадія Корбана і Михайла Кошляка.

Вдруге земельний спрут не наважився повернути до облуправління Держгеокадастру такого «потрібного» управлінця, як Дмитро Мовшин. Тому призначили дрібного чиновника Віталія Духневича, оточивши його адвокатами та бойовиками Самойленка (знаного в кримінальному оточенні як Сом), спільника Михайла Кошляка.

Що відомо про Віталія Духневича. Він з дитячих років неодноразово притягувався до відповідальності за хуліганство. А у грудні 2017 року у стані алкогольного сп’яніння викрав автівку. У нагоді став його батько – Духневич Сергій, який з 2015-го року входив до лав політичної партії «Укроп» Геннадія Корбана. А сьогодні «кришує» автомобільні стоянки у Дніпрі, для створення яких були знесені приватні гаражі та торговельні майданчики дніпрян.

Ще один з Духневичів – Олександр, брат Віталія, донедавна був на посаді заступника директора юридичного департаменту Дніпровської міської ради.

Особлива роль в земельному спруті належить Олександру Санжарі, секретарю Дніпровської міської ради, колишньому юристу Геннадія Корбана. До нього в чергу вишиковуються підприємці за «правильним» рішенням про виділення земельних ділянок.

В цій організації не останнє місце посідає й Сергій Самойленко (він же Сом), співвласник фонду Михайла Кошляка «Мірозданіє». Керівник спортклубу Леон, яке насправді є ні чим іншим як бойовим крилом ОЗУ Михайла Кошляка.

Залучений до спрута й Михайло Кошляк, депутат Дніпропетровської облради від партії Медведчука ОПЗЖ, співвласник десятків комерційних структур, охоронних агенцій, спортивних клубів, голова організованого злочинного угрупування.

У керівництві спрута голова політичної партії «Пропозиція», заслужений журналіст України, відомий як найдорожчий мер за кількістю витрачених бюджетних коштів на особистий піар та керівник однієї з найкорумпованіших міських рад України — мер Дніпра Борис Філатов.

На чолі дніпровської земельної мафії  по суті перебуває голова громадської ради Дніпра, «візіонер», якого згадують у кримінальних справах, пов’язаних із корупцією, хабарництвом і викраденням людей — Геннадій Корбан.

І це далеко не всі учасники «земельного картелю», зазначають журналісти. У тіньові схеми розподілу землі втягнуті контролюючі органи усіх рівнів, їх також  «кришують» народні депутати.

Земельна реформа, яку реально розпочато в останні роки з метою упорядкування економіки за європейським стандартом, стає прокляттям  України і загрозою масового пограбування її громадян.  Таким собі «новим розкуркуленням», на чолі якого стоять корумповані «дніпровські комісари», зазначають автори розслідування.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости