Зрадник чи жертва політичного замовлення: про затриманого СБУ мера Бурині

Співпрацював з окупантами та виправдовував агресію. У такому звинуваючуть голову Буринської ОТГ, що на Сумщині. Підозру Віктору Ладусі вручила або може вручити найближчим часом Служба безпеки України. Як повідомили нам у Буринській міськраді – мера, його першого заступника Євгена Базиму, а також депутата Олександра Гудименка затримали 28 квітня.

Того ж дня в Бурині відбулися обшуки – на підприємстві родини Віктора Ладухи та в його оселі і помешканнях інших фігурантів. Видання “Сьогодні”, посилаючись на власні джерела, пише, що Ладуху підозрюють у пособництві російським окупантам. Зокрема, голова ОТГ нібито “забезпечив проживання та комфортні умови для життєдіяльності офіцерам РФ на території громади з 24 лютого до 3 квітня”. Крім того, за даними ЗМІ, Ладуха “надав російським військовим безперешкодний доступ до лікувальних закладів, транспорту та харчових продуктів”.

На офіційних сторінках СБУ про таке – жодного слова. 29 квітня спецслужба повідомила про затримання іншого міського голови із Сумщини за підозрою у держзраді – очільника Середино-Будської громади.

Затримання ж голови Буринської ОТГ відбулося за умов цілковитої секретності. До Віктора Ладухи навіть не допустили адвоката. У міськраді досі не знають і точного місця перебування мера – його тримають чи то в ІТТ в Подільському районі Києва, чи то в Лук’янівському СІЗО. “Це все нагадує 1937 рік”, – каже керівник відділу правового забезпечення апарату виконкому Буринської міськради Вячеслав Дериземля. За його словами, зв’язок з міським головою обірвався, коли той поїхав до столиці. Поїхав давати свідчення до Центрального управління СБУ – у справі за власною заявою про ймовірну співпрацю окремих жителів Бурині з російськими окупантами.

Про те, що у колабораціонізмі хочуть звинуватити самого мера – у міськраді дізналися із постанови про проведення обшуків, яку днем раніше, 27 квітня, видала Подільська окружна прокуратура Києва. Згідно з документом – слідчі СБУ розслідують справу одночасно за трьома статтями Кримінального кодексу. Це – 1111 (“колабораційна діяльність”), 191 (“розтрата майна”) і 4362 (“виправдовування російської агресії”). Зазначимо, про державну зраду не йдеться, а лише про колабораціонізм, що є м’якішою статтею (максимальне покарання – до п’яти років ув’язнення, тоді як за держзраду в умовах війни можуть ув’язнити пожиттєво).

Керівник юрвідділу міськради такі звинувачення називає абсурдними. Переконує: мер за весь час окупації міста не мав жодних контактів з російськими військовими. Хоч ті і шукали з ним зустрічі, зокрема – намагалися передати Ладусі “послання” через місцевих поліцейських. Сам голова ОТГ заявляв, що мав розмову з заступником керівника райвідділку, який пропонував йому зустрітися з росіянами. Серед поліцейських, можливо, і варто пошукати колаборантів, – про це відкрито говорив Віктор Ладуха. На останньому засіданні виконкому міський голова показував відео з камер спостереження, на яких зафіксовано, як російські військові заносили якісь пакунки до районного відділку. Потрапили у кадр і двоє місцевих депутатів. Саме ці матеріали Віктор Ладуха передав СБУ.

Не відповідає дійсності і закид про те, що голова ОТГ нібито “забезпечив проживання” для російських окупантів. Росіяни перебували на блокпостах на в’їзді та виїзді з міста, а в самому місті не жили. Місцева лікарня також, як переконують у виконкомі міськради, за час окупації не обслужила жодного окупанта. Транспорту та харчів російській армії Віктор Ладуха також не надавав, натомість – привозив гуманітарну допомогу для місцевого населення. Ніхто не чув з уст мера і “виправдовування російської агресії”, яке шукають слідчі СБУ.

Міський голова перебував у Бурині впродовж всього періоду окупації, чого не можна сказати про деяких інших очільників ОТГ на Сумщині. За цей час мер записав декілька відеозвернень. Закликав не вірити, що місто здалося окупантам. “Ніхто нікуди не здавався. Ми працюємо по українських законах. У нас майорить прапор. Ось у нас Шевченко”, – заявив Віктор Ладуха на відео від 2 березня. "Громада в нас невелика. Але патріотичний дух у всіх стовідсотковий. Тут всі за Україну і боронитимуть свій клапоть землі до останнього. Хочу сказати ще раз: Буринь – це Україна", – додав мер.

Російські війська зайшли у місто у перші години повномасштабного вторгнення в Україну. У виконкомі міськради вважають, що загарбники невипадково обрали Буринь своєї ціллю. Робота місцевої влади у місті була паралізована протягом кількох останніх місяців. Депутати від чотирьох фракцій – “Слуги народу”, “ЄС”, “Аграрної партії” та “Радикальної партії Олега Ляшка” – ігнорували засідання міської ради. Через це місто залишилось без затвердженого бюджету на 2022-й рік та виплат зарплатні бюджетникам. Не змогли проголосувати і виділення коштів для загонів тероборони. Тож місто зустріло російську агресію беззахисним.

Конфлікт між головою ОТГ та частиною депутатів розпочався ще в середині минулого року. Наприкінці липня 2021-го Віктор Ладуха заявив про спробу перевороту. Тоді Харківський апеляційний суд скасував постанову про реєстрацію його на посаді міського голови. Нібито – через невчасно подану заяву. Місцевий тервиборчком не став чекати апеляції чи навіть повного тексту рішення, спішно призначивши повторні вибори мера. Скориставшись цим, частина депутатів спробувала прибрати владу у місті до своїх рук. Себе оголосили “сесією” та обрали “секретаря”. Навіть спробували захопити приміщення міськради, не впускаючи туди інших обранців. 

Крапку у цій справі у листопаді торік поставив Верховний Суд, визнавши законність обрання Віктора Ладухи мером. Проте заколотники з поразкою не змирились, натомість почавши бойкотувати засідання міськради.

Нинішнє переслідування міського голови його прибічники вважають продовженням цієї політичної боротьби. Окрім бажання отримати владу ця боротьба має і економічну мотивацію. Більшість депутатів-заколотників – це місцеві фермери. Відколи головою ОТГ став Віктор Ладуха, їм довелося платити більше за оренду землі, бо міськрада запровадила прозорі аукціони. Це вдарило по гаманцях тих, хто раніше обробляв землю практично безкоштовно.

Проте головним “зачинщиком” заколоту в Бурині сам Віктор Ладуха називав народного депутата від провладної “Слуги народу” Максима Гузенка. Пов’язані з його родиною компанії обробляють 1400 гектарів землі на території Буринської ОТГ. Ця земля – в користуванні Конотопської виправної колонії, яка де-факто здає угіддя в оренду за копійки. Фірми, афілійовані з нардепом, отримують надприбутки, сплачуючи до місцевого бюджету копійки. Спроби міського голови зламати цю схему викликали спротив представника фракції монобільшості.

Чи може бути звинувачення у колабораціонізмі політичним замовленням, а чи має місце бажання спецслужби довести свою ефективність, прозвітувавши про виявлення нових “зрадників”? Чи, можливо, у розпорядженні правоохоронців дійсно є факти про мера Бурині, невідомі містянам, що були свідками окупації? Нині у мерії чекають офіційних заяв від українських спецслужб, щоб прояснити статус, у якому перебуває затриманий міський голова.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости