Патологія правового нігілізму
10.03.2006 16:36
...законодавства та утиски інтересів „Опозиційного блоку НЕ ТАК!” з боку владних структур, що змушує блок вести передвиборну агітацію в умовах політичної, правової та соціальної дискримінації.

На телеекранах та газетних шпальтах представники центральних органів влади з однотипною риторикою розповсюджують негативну інформацію агітаційного характеру, проявляють відкрите, упереджене ставлення до опозиційних партій, блоків та їх лідерів.

Мають місце масові ігнорування вищими посадовими особами держави рішень Центральної виборчої комісії та судів щодо припинення антизаконних дій.

Заслуговує на увагу хроніка подій за участю виконуючого повноваження Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В.

5 січня 2006 року Центральна виборча комісія приймає постанову за № 73, якою задовольняє частково скаргу „Опозиційного блоку НЕ ТАК!” і встановлює, що Луценко Ю.В. під час участі у конференції на Інтернет-виданні „Українська правда” порушив обмеження для посадових осіб органів виконавчої влади щодо ведення передвиборної агітації, встановлених статтею 71 Закону України „Про вибори народних депутатів України”. При цьому комісія вважала необхідним звернути увагу „Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. та інших посадових та службових осіб органів внутрішніх справ України на необхідність неухильного дотримання вимог виборчого законодавства України”.

Постановою Печерського районного суду м. Києва від 10 лютого 2006 року встановлено, що 2 лютого 2006 року в українській редакції Радіо „Свобода” в. п. Міністра МВС України Луценком Ю.В. було надано інтерв’ю та відповіді на запитання. Під час цих дій Луценко Ю.В., проігнорувавши приписи Центральної виборчої комісії, використав доступ до джерела інформування населення з метою агітації, став відкрито закликати не голосувати за конкретних представників опозиційних блоків, в тому числі „Опозиційного блоку НЕ ТАК!”. Ці дії в.п. Міністра внутрішніх справ України визнані такими, що порушують вимоги виборчого законодавства і спрямовані на порушення прав та інтересів „Опозиційного блоку НЕ ТАК!”. Окрім того, на в.п. Міністра були покладені судом обов’язки дотримуватися обмежень щодо ведення передвиборної агітації.

Апеляційна скарга в.п. Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. на зазначену постанову Печерського районного суду м. Києва залишена без задоволення, а постанова – без зміни (Ухвала іменем України Апеляційного суду м. Києва від 17 лютого 2006 року).

У зв’язку з відмовою Луценка Ю.В. від добровільного виконання рішення суду, виконавчий лист переданий „Опозиційним блоком НЕ ТАК!” на примусове виконання.

23 лютого 2006 року постановою № 722 Центральна виборча комісія за скаргою „Опозиційного блоку НЕ ТАК!” в черговий раз визнала винним Луценка Ю.В. в порушенні статті 71 Закону України „Про вибори народних депутатів України” і зобов’язала його також в черговий раз „утримуватися від порушень чинного виборчого законодавства та порушень прав суб’єктів виборчого процесу”. Встановлено доведеним, що 14 лютого під час інтерв’ю в підсумковому випуску програми „ТСН” на телеканалі „1+1” вів передвиборну агітацію. При цьому порушив статтю 32 Конституції України та Закон України „Про інформацію” щодо конфіденційності інформації про особу.

Проте, порушення виборчого законодавства з боку Луценка Ю.В. не припинилися, продовжуються безпідставні, огульні звинувачення кандидатів у народні депутати України від опозиційних блоків у вчиненні тяжких злочинів, плюндрується конституційний принцип презумпції невинуватості громадянина, за яким особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

По суті йдеться про наявність в діях в.п. Міністра МВС України ознак правопорушення по відношенню як до виборців, так і до кандидатів у народні депутати України від „Опозиційного блоку НЕ ТАК!”, що тягне за собою кримінальну відповідальність. Це зумовлює подальший захист „Опозиційним блоком НЕ ТАК!” виборчих прав громадян України та інтересів блоку у встановленому законом порядку (в даний час блоком знову оскаржуються неправомірні дії в.п. Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. до Центральної виборчої комісії та суду).

„Опозиційний блок НЕ ТАК!” визнає і відстоює дію в Україні принципу верховенства права і сили Закону, а не закону сили. В іншому випадку можна вести мову про реальність загрози повернення в суспільство проявів тоталітаризму 50-ти річної давності, пов’язаного з поразкою громадян в правах, в тому числі природних.


Юридичний центр
„Опозиційного блоку НЕ ТАК!”