Ющенко просит помочь? Поможем!
21.09.2007 15:01
…«отравлении», приходишь к выводу - потерпевший в ходе допроса грубо исказил факты и хронологию своей встречи с экс-руководителями СБУ. Даже спустя полгода, Президент Украины «не помнит» обстоятельств и деталей события: своего водителя, с которым провел целый день. Забыл, кто сидел или стоял за столом. Запамятовал, кто наливал водку и подавал еду. Чего и сколько выпил, съел, и стало ли после этого плохо… То есть дает следствию неправдивые показания и умышленно оговаривает людей, которых назвал виновными в своем «отруєнні». В доказательство сказанному приводим свидетельские показания Давида Жвании и Фомы Цинцабадзе. Выводы делайте сами…

ПРОТОКОЛ допиту свідка


м. Київ 12 липня 2005 року

Старший слідчий в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України старший радник юстиції Козлов І.М., з дотриманням вимог ст. ст. 68, 85, 167, 170 КПК України, в приміщенні службового кабінету управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України допитав як свідка по кримінальній справі № 49-1361,-

Цинцабадзе Фому Івановича


Допит почато: в 17 годин 30 хвилин. Допит закінчено: в 18 годин 25 хвилин.

На пропозицію слідчого дати показання про відомі йому обставини свідок пояснив наступне:

За вказаною адресою я проживаю разом із своєю сім'єю. Я працюю старшим науковим співробітником в медичного інституті ім. Богомольця і являюсь кандидатом біологічних наук (фізіологічних наук). Одночасно я займаюся бізнесом, зокрема автомобільним. Так, я співзасновник підприємства «Дизайн Авто».

Щодо своїх стосунків з Жванією Д.В., можу пояснити наступне. Я знайомий із Жванією Д.В. дуже давно. Між нами склалися дружні, приятельські стосунки.

У 2004 році Жванія Д.В. приймав найбільш активну участь у передвиборчій компанії Ющенко В.А. на пост Президента України. Під час цієї передвиборчої компанії я практично постійно супроводжував Жванію Д.В., як його близький товариш.

Запитання: Чи знайомі Ви з Ющенком В.А., якщо так, то коли і за яких обставин познайомилися?

Відповідь: Так, я знайомий з Ющенко В.А., але між нами не було будь-яких тривалих стосунків. З Ющенком В.А. мене познайомив Жванія Д.В. приблизно в липні 2004 року. Це знайомство відбулося під час поїздки на дачу до Сацюка В.М.

Того разу, у вечірній час одного липневого дня, на жаль точної дати я пригадати не можу, я за попередньою узгодженістю приїхав до Жванії Д.В. в офіс компанії «Брінфорд». Коли Жванія Д.В. сів до мене в автомашину, ми поїхали в напрямку району Києва «Осокорки». Ми переїхали Південний міст і Жванія Д.В. сказав зупинитися на автозаправочній станції, з правого боку, відразу за мостом.

На цій станції, приблизно о 21 годині ми зустрілись з Ющенком В.А., який прибув туди на автомобілі марки Ауді із своєю охороною. Жванія Д.В. познайомив нас. Жванія Д.В., Ющенко В.А. та охоронець Ющенка В.А. сіли в автомобіль марки Мерседес - Геленваген «Кубік» чорного кольору, який належав Жванії Д.В. і яким у той вечір керував я. Ми поїхали на дачу до Сацюка В.М.

Запитання: Хто був на дачі у Сацюка В.М. на час вашого прибуття туди?

Відповідь: На скільки я бачив, на дачі, окрім охорони і Сацюка В.М. нікого не було Він, як господар, вийшов з будинку на зустріч нам і запросив Жванію Д.В. та Ющенка В.А. в будинок.

Я та охоронець Ющенка В.А. продовжували знаходитися в нашому автомобілі. Ми в будинок не заходили. Жванія Д.В. і Ющенко В.А. пробули в будинку приблизно одну годину.

Запитання: Чи вживали Жванія Д.В. та Ющенко В.А. їжу чи напої в той вечір в будинку у Сацюка В.М.?

Відповідь: Я точно не знаю чи їли вони що-небудь у будинку, але можу повідомити, що Сацюк В.М. дуже гостинна людина, він любить гостей і він не міг не пригостити Жванію Д.В. та Ющенка В.А. Однак сказати точно чи їли вони у той вечір у будинку Сацюка В.А., вказати що саме, я не можу.

Запитання: Який настрій був у Ющенка В.А. та Жванію Д.В. після цієї зустрічі з Сацюком В.М.? Чи обговорювали вони що-небудь після вказаної зустрічі? Чи не були вони, наприклад, чимось пригніченими?

Відповідь: Настрій у них був абсолютно нормальний.

Запитання: Коли і при яких обставинах Ви були на дачі у Сацюка В.М. наступного разу разом з Ющенком В.А.?

Відповідь: Наступного разу я разом з Ющенком В.А. та Жванію Д.В. поїхав на дачу до Сацюка В.М. 5 вересня 2004 року, хоча попередньо зустріч була запланована на 4 вересня 2004 року.

Запитання: Від кого Ви дізнались, що відбудеться зустріч Ющенка В.А. та Смешка І.П. на дачі у Сацюка В.М.?

Відповідь: Про це мені стало відомо від Жванії Д.В., який зателефонував до мене напередодні і сказав щоб я був готовий їхати разом з ним на вказану зустріч вечором 4 вересня 2004 року.

Я перебував у себе на дачі, коли до мене 4 вересня 2004 року зателефонував Жванія Д.В. і попросив зв'язатися із Сацюком В.М. та попередити його, що зустріч потрібно перенести, оскільки Ющенко В.А. дуже погано себе почуває. Я зателефонував до Сацюка В.М. і повідомив його про прохання Жванії Д.В. і перенесення зустрічі.

Запитання: Чому Жванія Д.В. сам не зателефонував до Сацюка В.М. і не попередив його про перенесення зустрічі?

Відповідь: В той час, як правило, Жванія Д.В. та Сацюк В.М., підтримували зв'язок між собою з моєю допомогою, іншими словами я виконував між ними роль посередника.

5 вересня 2004 року я приїхав до дому Жванії Д.В. де залишив свій автомобіль Мерседес - Геленваген, і разом з Давідом Важаєвичем на легковому автомобілі марки Мерседес, який належить йому поїхали у м. Чернігів, де повинен був відбутися мітинг на підтримку Ющенка В.А. Автомобілем керував водій Жванії Д.В., нас супроводжувала охорона.

Перед мітингом окремими жителями Чернігова були вивішені плакати, які несли антиагітацію Ющенка В.А. Вказані плакати були зірвані людьми Ющенка В.А.

Я вперше був присутнім на такому мітингу, який мені дуже сподобався, можливо саме тому, що я вперше був на такому заході, коли бачив виступ Ющенка В.А. вживу.

Після закінчення мітингу я сів знову в автомобіль Жванії Д.В. По дорозі в м. Київ ми заїхали в гості до чоловіка похилого віку, який під час мітингу подарував Ющенку В.А. хрест і запросив його до себе у гості. Я не заходив в будинок до того чоловіка, тому не знаю, що там відбувалося. Здається Жванія Д.В. також залишався весь цей час у машині. Приблизно через півгодини Ющенко В.А. та особи, що його супроводжували вийшли з будинку, розсілися по машинах і ми поїхали в м. Київ.

Запитання: Чи брав Ющенко В.А. у людей під час мітингу будь які фрукти, можливо пив воду?

Відповідь: Я не бачив, оскільки під час мітингу я знаходився за сценою і мені не було видно сцени з переду.

Запитання: Як загалом почував себе Ющенко В.А. в Чернігові і взагалі того дня?

Відповідь: Ющенко В.А. почував себе нормально, але в кінці дня був дещо змучений, оскільки в нього був важкий, напружений день.

По дорозі до Києва, весь кортеж автомобілів звернув з траси та поїхав невідомою мені дорогою, як стало відомо, на дачу до одного з засновників підприємства «Фокстрот» Головіна, який є товаришем О.Івченка. Приїхали на дачу приблизно о 21 годині, на вулиці було вже темно.

На дачі, в будинку вже був накритий стіл. За столом нас сиділо не більше 10-ти чоловік. Із страв на столі я пам'ятаю, що були страви японської кухні, а саме суші, сашимі, роли тощо. Я нічого із спиртних напоїв не пив, окрім кількох грамів коньяку. Ющенко В.А. пив червоне вино і їв суші. Пізніше йому подали форель, яку він їв.

Відразу хочу відзначити, що на моє особисте переконання, протягом цієї вечері на дачі Головіна, за столом поряд з Ющенко В.А. знаходився Червоненко Є.А., але ні він, ні будь хто інший з числа осіб, що приїхали, ніякої їжі, що вживав Ющенко В.А. перед тим, як їжу подавали на стіл та вживанням останнім їжі не пробували, оскільки на це не було часу. Наприклад так було з фореллю, яку принесли тільки особисто Ющенку В.А. та Червоненку Є.А. Крім того, Ющенко В.А. брав їжу яка йому подобалась зі столу і їв її, як і решта учасників цієї вечері.

Запитання: Чи повідомляв хто-небудь Сацюку В.М., що Ви затримуєтесь і не можете вчасно прибути до нього на дачу, якщо так, то хто і коли?

Відповідь: Я телефонував Сацюку В.М. близько 19-20 годин і попереджав його, що ми затримуємось і будемо пізніше.

Оскільки Жванія Д.В. на дачі в Головіна, сидів за столом поряд з Ющенком В.А., він нагадав Ющенку В.А., що на сьогодні запланована ще одна зустріч. Я чув, як Ющенко В.А. попросив Жванію Д.В. зателефонувати до Сацюка В.М. з метою перенесення зустрічі з ним, або щоб переговорити з ним по телефону, але наскільки я пам'ятаю до Сацюка В.М. тоді так і не зателефонували.

Близько 23 години вечеря закінчилась, всі зібрались, розсілись по машинах і поїхали з дачі Головіна. Ющенко В.А. їхав у своєму автомобілі, а я та Жванія Д.В. в автомобілі останнього.

Жванія Д.В. домовились з Ющенком В.А. пересісти в один автомобіль. Я запропонував Жванії Д.В., щоб хтось з його людей перегнав мій автомобіль Мерседес - Геленваген «Кубік» до станції «Міцубісі», яка знаходилась в нас по дорозі. На набережній, біля станції «Міцубісі» нас чекав мій автомобіль Мерседес - Геленваген «Кубік», ми пересіли в нього. Я -сів за руль, Ющенко В.А. сів поруч зі мною, на переднє місце пасажира, а Жванія Д.В. розташувався на задньому сидінні авто. Оскільки, я знав, що зустріч відбудеться на дачі Сацюка В.М., я повів машину саме туди. Перед виїздом я сказав охороні Жванії Д.В. щоб вони чекали нас біля ресторану «Козачок» на Осокорках.

Коли ми заїхали на дачу, я під'їхав прямо до бесідки, в якій вже знаходилися Сацюк В.М. та Смешко І.П. Коли машина зупинилась Жванія Д.В. та Ющенко В.А. вийшли з автомобіля і пішли в бесідку. На скільки я бачив Сацюк В.М. та Смешко І.П. вийшли їм на зустріч. Я з машини не виходив і в бесідку не заходив, а поїхав, розвернув автомобіль і пішов в будинок Сацюка В.М. попити води. На сходах будинку мене зустрів помічник Сацюка В.М. - Залеський Т.В. Зайшовши в будинок, я попив води, вийшов з будинку і постійно знаходився біля машини.

Через деякий час, я пішов на кухню, оскільки проголодався. На кухні я знайшов у холодильнику суші, які з'їв. Потім Ющенко В.А., Жванія Д.В., Смешко І.П. та Сацюк В.М. зайшли в будинок.

Запитання: Чи знали Ви раніше Сацюка В.М. та Смешка І.П., якщо так, то як давно Ви знайомі, які між Вами стосунки?

Відповідь: Сацюка В.М. я знаю досить значний період часу, навіть не можу сказати скільки років, але досить багато. Стосунки з Сацюком В.М. в мене дружні.

З Смешком І.П. я познайомився кілька років тому, на дні народження у Сацюка В.М. Можу сказати, що з Ігорем Петровичем ми просто хороші знайомі.

Запитання: О котрій годині Ви приїхали на дачу до Сацюка В.М.?

Відповідь: На дачу ми приїхали близько 23-24 години в ніч з 5 на 6 вересня 2004 року і перебували там досить довго, можливо десь до 3 години ночі.

Запитання: 3 якої причини Ющенко В.А., Жванія Д.В., Смешко І.П. та Сацюк В.М. перейшли з бесідки в будинок?

Відповідь: Я не знаю з якої причини, можливо їм стало холодно, оскільки в нічний час на вулиці було вже прохолодно.

Під час їхнього перебування в будинку я не заходив до кімнати в якій вони знаходилися, тому вказати, що саме там відбувалося я не можу.

Запитання: Як Ви дізналися, що зустріч завершилася і гості будуть їхати додому?

Відповідь: Мені про це повідомив Сацюк В.М. Він мені сказав щоб я на машині під'їжджав до виходу з будинку.

Коли я під'їхав до виходу на вулицю вийшли Ющенко В.А., Жванія Д.В., Смешко І.П. та Сацюк В.М., вони дуже тепло прощалися, пожимали руки, обнімалися.

Перед від'їздом Сацюк В.М. та Смешко І.П., оскільки вони знають, що я швидко воджу автомобіль попросили мене щоб я дуже обережно вів автомобіль, оскільки везу майбутнє України. Хочу ще раз зазначити, що їхнє прощання було дуже теплим.

Запитання: Чи не склалося у Вас враження, що Ющенко В.А. погано себе почував після вечері?

Відповідь: Ні, такого враження в мене не склалося. На скільки я бачив Ющенко В.А. почував себе добре, по дорозі він жваво спілкувався із Жванією Д.В. Я не прислуховувався до їх розмов, але пам'ятаю, що в розмові Ющенка В.А. та Жванії Д.В. прозвучала фраза, що зустріч, яка щойно відбула була дуже приємною, важливою та корисною.

Потім він хвалив автомобіль в якому ми їхали і висловлювався з приводу того, що мабуть приємно керувати такою автомашиною.

По дорозі, біля ресторану «Козачок» за нами поїхала охорона, яка там нас очікувала. Ющенко В.А. не став пересідати в їх машину і я довіз його до дому.

Коли я привіз Ющенка В.А. до його будинку, я звернувся до нього з проханням, чи можна мені сфотографуватись разом з ним та Жванією Д.В., оскільки моя донька дуже любить Ющенко В.А. і така фотокартка буде для неї подарунком. Ющенко В.А. відразу погодився і хтось з охоронників сфотографував нас на мій фотоапарат. При цьому пригадую, що перший знімок не вдався і тому знімали двічі. Ця фотокартка є зараз у мене при собі і я надаю її слідству. На ній дуже добре видно, що всі були в нормальному настрої і стані.

Хочу відзначити, що і в перше і в друге відвідування дачі Сацюка В.М. разом з Ющенком В.А., саме я відвозив його додому, тобто Ющенко В.А. по дорозі не пересідав в свій автомобіль з охороною, який чекав його за межами дачі.

Запитання: Яким чином в автомобілі розташувалися Ющенко В.А. та Жванія Д.В. по дорозі додому?

Відповідь: Як і по дорозі на дачу до Сацюка В.М. так і по дорозі назад, Ющенко В.А. сидів на передньому пасажирському сидінні, а Жванія Д.В. сидів на задньому сидінні.

Запитання: Чи не просив Ющенко В.А. по дорозі додому будь-яких ліків, або заїхати до аптеки, або зупинити машину? Чи не пригадуєте Ви щоб Ющенко В.А. по дорозі скаржився на стан свого здоров'я?

Відповідь: Ні не просив ні ліків, ні зупинити машину. Він почував себе нормально і ніяких скарг на стан свого здоров'я не висловлював.

Крім того, із засобів масової інформації мені стало відомо, що в інтерв'ю англійським журналістам Міністр охорони здоров'я України розповів, що Ющенко В.А., повертаючись з вечері на дачі Сацюка В.М. в ніч з 5 на 6 вересня 2004 року, по дорозі декілька раз ставало погано і він просив зупинити машину, виходив на обочину, де рвав, тобто його організм відторгав їжу та напої які він прийняв на дачі Сацюка В.М., і що саме це врятувало життя Ющенко В.А.

Ці твердження Міністра охорони здоров'я України не відповідають дійсності і я категорично заявляю, що коли я вів машину з дачі Сацюка В.М. в ніч з 5 на 6 вересня 2004 року Ющенко В.А. почував себе добре, жодного разу він машину зупинити не просив і з машини від моменту виїзду з дачі Сацюка В.М. до моменту коли ми приїхали до його будинку - не виходив.

Запитання: Як на Вашу думку, чи причетний до отруєння Ющенка В.А. Сацюк В.М.?

Відповідь: Я думаю, що Сацюк В.М. до отруєння Ющенка В.А. не причетний, оскільки я знаю, що він дуже багато зробив для перемоги Ющенка В.А. на цих виборах, хоча це не афішувалось.

За дорученням Жванії Д.В. я телефонував до Сацюка В.М., бувало і вночі, з проханням забезпечити зустріч його та П.Порошенка з керівництвом СБУ з метою проведення переговорів на найвищому рівні про запобігання силового втручання в хід Президентських виборів. Були інші моменти, які свідчили що Сацюк В.М. був зацікавлений у перемозі Ющенка В.А. на виборах.

Запитання: За яких обставин, коли і від кого Ви дізналися, що в Ющенка В.А. значно погіршився стан здоров'я?

Відповідь: Приблизно в середині вересня я вечеряв з Сацюком В.М. в ресторані «Казбек». До нас приїхав Жванія Д.В. і під час вечері повідомив, що Ющенко В.А. себе погано почуває, що в нього проблеми із здоров'ям і він вилетів в Австрію. Для Сацюка В.М., як і для мене, ця звістка була несподіваною.

Запитання: Ви маєте медичну освіту, навіть захистили кандидатську дисертацію. Чи мали Ви досвід роботи з отруйними речовинами?

Відповідь: Ні, такого досвіду я не маю. Я захистив кандидатську дисертацію з такої дисципліни, як фізіологія, яка не має ніякого відношення до отруйних речовин. Тема моєї дисертації не мала нічого спільного з отрутами. Тому я з отрутами ніколи не працював.

Запитання: Чи були на Ваш погляд візуальні фізіологічні зміни у Ющенка В.А. вночі з 5 на 6 вересня 2004 року, після вечері в Сацюка В.М.?

Відповідь: Ні, жодних змін у Ющенка В.А. я після цієї вечері не побачив.

В ході допиту свідком Цинцабадзе Фомою Івановичем надано для долучення до протоколу допиту фотографію, яка була відзнята на його прохання кимось із охоронців Ющенка В А. в ніч з 5 на 6 вересня 2004 року після повернення з дачі Сацюка В.М. біля будинку Ющенка



Давид Жвания, Виктор Ющенко, Фома Цинцабадзе после встречи 5 сентября 2004 года с руководством СБУ.


ПРОТОКОЛ допиту свідка


м. Київ 16 червня 2005 року

Старший слідчий в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України старший радник юстиції Козлов І.М., з дотриманням вимог ст.ст. 68, 85, 167, 170 КПК України, в приміщенні кабінету Міністра з надзвичайних ситуацій України допитав як свідка по кримінальній справі № 49-1361,-

Жванію Давида Важайовича


Допит почато: В1З годин 10 хвилин. Допит закінчено: в 16 годин 45 хвилин.

На пропозицію слідчого дати показання про відомі йому обставини свідок пояснив наступне:

Запитання: В який період передвиборчої компанії було найбільш гостре протистояння кандидатів на пост президента України, в чому це проявлялось, чи були погрози відносно Ющенка В.А. та членів його родини, якщо так, то від кого вони виходили?

Відповідь: Найбільш гостре протистояння між кандидатами на пост президента України та їх командами та прихильниками настало в період літа минулого року. В цей період постійно надходила інформація про те, що на життя Ющенка В.А. готується замах. В основному ця інформація була неправдива і при перевірці не знайшла свого підтвердження. Це був один із піарходів компанії опонента. Таким чином команда опонента намагалася психологічно впливати на сім'ю Ющенка В.А. та на самого Ющенка В.А. Шляхи надходження такої інформації були найрізноманітніші. Наприклад по телефону анонімно повідомляли, що з місць позбавлення волі випускають такого - то ув'язненого з умовою, що він повинен вбити Ющенка В.А. Як я вже пояснював така інформація при перевірці не знаходила свого підтвердження.

Запитання: Як реагував штаб Ющенка В.А на таку інформацію?

Відповідь: На той період я, як народний депутат працював в комітеті по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією Верховної Ради України, в зв'язку з чим перебував у тісному контакті з всіма силовими структурами держави. При надходженні інформації про готування замаху на життя чи здоров'я Ющенка В.А. я одразу ж надавав цю інформацію силовим структурам для відповідного реагування. Крім того за допомогою власних сил, зокрема власної служби охорони, така інформація вивчалась, аналізувалась на предмет її серйозності і в разі необхідності вживалися адекватні заходи.

Запитання: Хто забезпечував охорону Ющенка В.А.? Це була охоронна з державних чи приватних структур?

Відповідь: Охорону Ющенка В.А. постійно здійснювали два охоронці з державної охорони та два охоронці, які були найняті з приватних охоронних фірм. В подальшому чисельність охорони Ющенка В.А. зросла ще на дві особи, а саме на два охоронці, які були найняті з приватних охоронних фірм. Склад охорони не змінювався від парламентських виборів. Під час поїздок охорону Ющенка В.А. підтримувала також моя охорона, яка складалась з 10 охоронців. Всі охоронці були раніше знайомі між собою, так як вони разом тренувались.

В пік передвиборної кампанії, в період гострого протистояння, я дійшов висновку про необхідність посилення охорони, так як з боку опонентів були явні провокації під час поїздок по областях, проведення форумів, мітингів тощо. Я запропонував забезпечувати охорону Ющенка В.А. та його оточення за допомогою працівників спец підрозділу Служби безпеки України «Альфа», які мали зброю та могли відповідати на офіційному рівні за вчинені дії відносно осіб, яких вони охороняли. Крім того працівники спец підрозділу СБУ «Альфа» могли офіційно співпрацювати з місцевими спец підрозділами і таким чином забезпечувати більш надійну охорону. В зв'язку з цим, Ющенко В.А. підготував та направив листа в СБУ з проханням виділити йому охорону. Я особисто просив Смешка І.П. та Сацюка В.М. надати охорону Ющенку В.А., так як існує загроза його життю та здоров'ю. Основна мета діяльності охорони була запобігання провокаціям з боку опонентів та фізична безпека Ющенка В.А.

Противником залучення державної охорони був Червоненко Є.А., який мотивував своє невдоволення тим, що працівники спец підрозділу «Альфа» на той момент працювали на «стару владу», а значить є її прибічниками.

В свою чергу СБУ дало підтвердження того, що вони готові надати нам охорону і в той момент в штабі Ющенка В.А. виник наказ про те, що за безпеку Ющенка В.А. та його близьких відповідальним буде Червоненко Є.А. В подальшому саме Червоненко Є.А. аналізував все, що стосувалося безпеки. Він дуже нервував, коли будь які питання, що стосуються безпеки вирішувалися без його участі. Проаналізувавши ситуацію щодо забезпечення охорони Ющенка В.А., Червоненко Є.А. запропонував послуги приватного охоронного агентства, мотивувавши тим, що непотрібно довіряти державним охоронцям, оскільки це завжди додаткове зовнішнє спостереження та інші оперативні заходи. Було прийнято рішення про охорону Ющенка В.А. працівниками запропонованого Червоненком Є.А. охоронного агентства та особисто Червоненком Є.А.. Джерела походження охорони ніхто не знав. З того моменту, а саме з літа, мої люди припинили забезпечувати охорону Ющенка В.А.

Ющенко В.А. не був прибічником охорони, він не терпів охорони навколо себе. Він не жив по «протоколу охорони», зокрема продукти харчування не закуплялись при охороні, охорона не куштувала приготовлені страви тощо.

Запитання: Чи брали Ви участь в агітаційному турі в Криму в серпні 2004 року?

Відповідь: Ні, я участі в цій компанії не брав, але я одного разу приїздив до Криму, де на прохання Безсмертного Р. мене познайомили з двома російськими, на той час не відомими мені бізнесменами, які володіли певною інформацією. На той момент була версія, що ці люди були з «адміністрації» Росії.

Я, Зінченко О.А. та тих два чоловіки вилетіли в Крим, де на пірсі, поблизу дачі Ющенка В.А. пройшла зустріч Ющенка В.А. та тих людей. Ми розмовляли деякий час, один із росіян попросив поговорити один на один з Ющенком В.А. Деякий час вони спілкувались, а потім ми всі разом пішли у будинок.

В будинку знаходилися Червоненко, Третьяков, Віра Іванівна Ульянченко, Мартиненко, які на той момент повернулись з якогось міроприємства. В будинку був накритий стіл для вечері. В подальшому відбулась коротка вечеря. Особисто мені не сподобались спиртні напої, оскільки мені здалося, що вони були підробленими. Після вечері я з росіянами поїхав, а Ющенко В.А. залишився розмовляти з Зінченком дома.

Запитання: Де харчувався Ющенко В.А. під час поїздки в Крим?

Вiдповiдь: Якщо харчувався вдома, то хто закупляв продукти і займався приготуванням їжі. В будинку був обслуговуючий персонал і приготуванням їжі займалась Віра Іванівна Ульянченко та Червоненко Є.А.

На вечері в Криму обговорювали питання безпеки Ющенка В.А. При цьому висловлювались думки, щодо складності, а в деяких випадках і неможливості забезпечення його повного захисту, оскільки під час поїздки Ющенко В.А. не виконує даних йому рекомендацій. Зокрема розповідали, як Ющенко В.А. під час одного з переїздів у Криму, зупинився на дорозі і в одній із торгових точок при температурі повітря близько + 40° С купив дві банки штучної ікри, яку одразу ж з'їв.

Запитання: Чи відомі Вам прізвища охоронців приватного охоронного агентства, яке забезпечувало охорону Ющенка В.А.?

Відповідь: Охоронців було багато і вони складалися з двох груп, а саме одна група - була рекомендована Ющенку В.А., точно не знаю ким саме, а інша група - це були люди Червоненка. Прізвища охоронців знають Червоненко Є.А. та державні охоронці, які були прикріплені за Ющенко В.А.

Запитання: Чи відомий Вам факт пропажі одного із охоронців, який забезпечував охорону Ющенка В.А в Криму?

Відповідь: Так, була інформація, що один із охоронців зник після тих подій, однак більш детальну інформацію знає Червоненко Є.А.

Запитання: Чи зустрічався Ющенко В.А. в Криму з Курочкіним?

Відповідь: Я вважаю, що Ющенко В.А. міг зустрічатися з Курочкіним, оскільки в Криму було дуже багато зустрічей, крім того там був Льовочкін. Перед кожною поїздкою я попереджав охоронців Ющенка В.А. Павла та Петра щоб вони були дуже обережними, оскільки напередодні поступила інформація, що Курочкін казав, що він вірний Кучмі Л.Д., що він не знає хто такий Ющенко В.А., що той не знає з ким він почав боротися, що він розірве Ющенка В.А. в пух і прах. Крім того була інформація, що приблизно така ж розмова була і на дачі в Кучми Л.І. і Курочкін взявся покінчити з Ющенком В.А.

Хочу відзначити, що одного разу, приблизно весною 2004 року до мене зателефонував Сацюк В. М. і повідомив, що з ним розмовляв Курочкін і говорив, що має можливість ліквідувати Ющенка В.А., крім того Курочкін просив Сацюка В.М. про співпрацю у вирішенні цього питання. В свою чергу я проконсультувався з професіоналами в цих питаннях, оскільки я сприйняв цю інформацію дуже серйозно і не знав як поступити. В той момент я звернувся за допомогою до Москаля Г.Г., з метою публічного озвучення вказаної інформації, що і було зроблено за допомогою Інтернету та за допомогою працівників силових структур. В подальшому я повідомив цю ж інформацію Червоненку Є.А., але він повідомив мені, що володіє такою ж інформацією і серйозних підстав боятися Курочкіна немає, оскільки всі хто оточує Ющенка В.А. попереджені і цього не допустять. В подальшому цим питанням займався Червоненко Є.А. В свою чергу я намагався контролювати місце перебування Курочкіна за допомогою своїх довірених осіб. Курочкін майже постійно знаходився в Криму, дуже часто бував на дачі в Кучми.

Запитання: У яких відносинах Ви перебуваєте з Сацюком В.М. та як Ви можете його охарактеризувати?

Відповідь: Сацюка В.М. я знаю дуже давно, в мене з ним колись був конфлікт, який Сацюк В.М. намагався залагодити. З Сацюком В.М. я бачився дуже рідко в основному в неофіційній обстановці в ресторанах і дискотеках. З Сацюком В.М. я ніколи не був в дружніх відносинах.

Для мене було великою несподіванкою, що Сацюка В.М. було призначено першим заступником Голови Служби безпеки України. Після його призначення я неодноразово звертався до нього з метою допомоги забезпечити безпеку Ющенка В.А. В свою чергу Сацюк В.М. казав, що він давно знає Ющенка В.А., поважає його і погодився допомогти, але за умови обговорення даного питання із Смешком І.П.

Після цього в Сацюка В.М. на дачі на весні 2004 року відбулася зустріч Ющенка В.А., мене та Сацюка В.М. На цю зустріч нас привозив водій Томас. Ніхто з нас не хотів щоб про цю зустріч кому-небудь стало відомо. Зустріч була не довгою і відбувалась у вигляді вечері. Дана зустріч відбулася з метою забезпечення безпеки Ющенка В.А. в м. Києві та на місцях, куди Ющенко В.А. планував виїжджати під час передвиборної компанії з агітаційною програмою. Крім того обговорювалось питання політичної боротьби на виборах. За результатами зустрічі була домовленість, що від штабу Ющенка В.А. буде надіслано до СБУ листа, який стане підставою для початку роботи СБУ, спрямованої на забезпечення безпеки Ющенка В.А. Після цієї зустрічі Сацюк В.М. кілька разів телефонував до мене з проханням провести ще одну зустріч за участю Смешка І.М., оскільки про це була домовленість на попередній зустрічі, з метою взяття Смешком І.П. на себе відповідальності за життя та здоров'я Ющенка В.А. Зустріч, яка відбулася на дачі у Сацюка В.М. у вересні 2004 року - це зустріч, яку планували провести на початку літа 2004 року.

Запитання: На який день Ви домовилися з Сацюком В.М. про зустріч Ющенка В.А. та Смешка І.П. в вересні 2004 року?

Відповідь: Спочатку була домовленість провести зустріч 04.09.2004, однак після розмови з Ющенком В.А. я довідався, що він погано себе почуває, в нього сильно болить голова, хребет і він фізично не в змозі ні з ким зустрічатися у цей день. Про це я повідомив Сацюку В.М. і ми домовилися перенести зустріч на наступний день, тобто 05.09.2004.

В ті дні я особисто посилав Ющенку В.А. масажиста Юрія. Під час перебування 05.09.2004 у Чернігові Ющенко В.А. сказав мені, що масажист Юра молодець, що він набагато краще себе почуває після його масажу. Того ж дня на 19-20 годин зараз точно не пам'ятаю була заплановано зустріч Смешка І.П. та Ющенка В.А. Дана зустріч повинна була відбутися в закритому форматі, тобто її не можна було афішувати.

Запитання: Чи їв що-небудь Ющенко В.А. в Чернігові того дня?

Відповідь: Вранці Ющенко В.А. вийшов з свого будинку і ми поїхали в Чернігів. Чи снідав він що-небудь вдома я не знаю. В машині по дорозі в Чернігів він з'їв грушку і пив воду, крім того з майдані до Ющенка В.А. підходили люди і давали йому різноманітні фрукти та воду, які він одразу споживав. В кінці мітингу на сцену піднявся невідомий мені чоловік, який подарував Ющенку В.А. хрест.

На мітингу в Чернігові, з невідомих для мене причин був присутній Івченко, який сказав мені, що по дорозі в Київ необхідно заїхати ще в одно місце. Я не погодився і сказав, що в Ющенка В.А. запланована ще зустріч і що ми вже запізнюємося, однак Івченко сів в автомобіль до Ющенка В.А. і вговорив його їхати до заступника директора ТОВ «Фокстрот» Головіна О.

На дачу Головіна їхали в кількох автомобілях, а саме на моєму Мерседесі фіолетового кольору, автомобіль з моєю охороною, автомобіль Ющенка В.А., автомобіль Червоненка Є.А. з охороною, автомобіль Івченка та два автомобіля з охороною Ющенка В.А. На дачі Головіна О. були присутні Ющенко В.А., я, Червоненко Є.А., Івченко та мій водій Томас, нас зустрічали два чоловіки дорослих та двоє підлітків по 12-13 років, які являлись їхніми дітьми. Коли ми приїхали до Головіна О. столи були вже накритими їжею та напоями. Із страв були суші, сашимі, роли, по бажанню розігрівали рибу та м'ясо, крім того на столі були білі гриби. Ющенко В.А. пив біле та червоне вино, коньяк пив Томас, а потім Ющенко В.А. випив також коньяку.

Я не пив спиртного так як я сильно отруївся під час вказаної вище поїздки в Крим з росіянами і почував себе не дуже добре. Під час отруєння в мене була сильна рвота, пронос, головний біль, температура, крім того я втрачав свідомість. Я викликав лікаря, який мені прочистив шлунок, зробив капельницю та порадив пити мінеральну воду «Куяльник». Це було найсильніше отруєння в моєму житті. Я зв'язувався з росіянами з якими був в Криму і виясняв в них чи не отруїлися вони, на що ті відповіли, що із здоров'ям в них все в порядку.

На дачі в Головіна О. ми були дуже довго, але точно не можу сказати скільки саме. Я постійно по дорозі по телефону нагадував Ющенку В.А., що в нього зустріч і що ми запізнимось.

Запитання: Чи багато присутні на вечері їли того вечора на дачі в Головіна О.?

Відповідь: Особисто я їв тільки білі гриби і я пригадую, що випив кілька грамів коньяку. Ющенко В.А. їв суші-роли, крім того Ющенко В.А. попросив щоб йому розігріли рибу, яку він в подальшому з'їв. Рибу розігрівали чоловіки, які нас приймали, оскільки жінок не було. Я постійно нагадував Ющенку В.А., що потрібно їхати. Червоненко Є.А. постійно цікавився куди ми повинні їхати, але була попередня домовленість з Ющенком В.А. не розголошувати дану зустріч, оскільки Червоненко Є.А. з метою забезпечення охорони міг розголосити інформацію про дану зустріч. Охоронці Ющенка В.А. Павло і Петро знали, куди ми з Ющенком В.А. повинні були їхати.

Запитання: О котрій годині Ви виїхали з дачі Головіна О.?

Відповідь: Зараз точно не пам'ятаю, але на вулиці вже було темно. Приїхавши в Київ, здається на вул.. Набережній ми пересіли в джип і тоді Ющенко В.А. сказав Червоненку Є.А., що він може бути на сьогодні вільний.

Автомобіль з моєю охороною та охоронець Петро їхали з нами, але ми їх залишили в районі «Осокорки», але не доїжджаючи до дачі. На дачу заїхав один автомобіль джип Мерседес в якому знаходились я, Томас та Ющенко В.А.

Заїхавши на дачу ми побачили, що Сацюк В.М. та Смешко І.П. вечеряли в бесідці, в якій був накритий стіл. Ми також сіли в бесідку за стіл. На столі були плов, салати, раки та якесь гаряче перше блюдо. Сацюк В.М. та Смешко І.П. були одягнуті в спеціальні накидки, оскільки на вулиці було прохолодно. Ющенко В.А. також на моє прохання одягнув накидку.

Запитання: Які спиртні напої вживав Ющенко В.А.?

Відповідь: Ющенко В.А. пив пиво і кілька разів пригубив горілки, видавивши в стакан багато лимону. Деякий час посидівши в бесідці я разом з Сацюком В.М. вийшли з бесідки. В бесідці залишився Сацюк І.П. та Ющенко В.А. і довго розмовляли, приблизно 40 - 60 хвилин. Я з Сацюком В.М. зайшли в будинок, відкрили там коньяк, який в подальшому розпивали, їли фрукти. На столі також стояли мед, ікра, горішки, кавун, диня та виноград. Я з Сацюком В.М. в будинку розмовляв на різні теми, можна сказати ні про що.

Томас сидів спочатку в машині, а потім пішов в будинок, де дивився телевізор.

Запитання: Хто обслуговував стіл в бесідці?

Відповідь: На стіл в бесідці продукти харчування подавав товстий чоловік, якого я не знаю. Сацюк В.М. сказав, що він його довірена особа і буде сьогодні обслуговувати стіл. Раніше я бував на дачі в Сацюка В.М. на дні народження його жінки і там я бачив цього чоловіка.

Запитання: Чи заходили в будинок Ющенко В.А. та Смешко І.П.?

Відповідь: Дещо пізніше, приблизно через 40-60 хвилин після нашого з Сацюком В.М. приходу в будинок туди зайшли Ющенко В.А. та Смешко І.П., які приєдналися до нас. Ми всі випили трошки коньяку. Розмови на той момент були вже «душевні». Дещо пізніше Смешко І.П. налив собі коньяку, встав і проголосив тост за Ющенко В.А., як майбутнього президента, після чого Смешко І.П. проголосив клятву вірності майбутньому президенту. Цей тост звучав приблизно п'ять разів за вечір. Коньяк наливав я та Сацюк В.М.

Всі присутні за столом, у тому числі і Ющенко В.А. пили коньяк. Крім коньяку ми пили каву, Смешко І.П. та Ющенко В.А. їли мед.

Запитання: Як Ви можете охарактеризувати обстановку того вечора на дачі в Сацюка В.М.?

Відповідь: Обстановка була добродушною та дружньою між всіма учасниками зустрічі.

Запитання: Після того як Ви поїхали з будинку Сацюка В.М. з ким поїхав Ющенко В.А.?

Відповідь: Я та Ющенко В.А. поїхав разом в одній машині, якою керував Томас. Подальшому до нас приєдналася машина охорони, яка чекала неподалік дачі. Під'їхавши до будинку Ющенка В.А. я провів його до дверей його квартири.

Запитання: Як почував себе Ющенко В.А. після вечері в Сацюка В.М.?

Відповідь: Він відчував себе добре. По дорозі додому ми розмовляли, жартували. Він попросив мене щоб масажист Юра ходив до нього постійно, оскільки одиничні сеанси масажу не ефективні. Я запропонував Ющенку В.А. зайнятись дієтою, якою займаюсь я. Вказану дієту порекомендував мені Юра і я став набагато краще себе відчувати. Так як Ющенко В.А. постійно їздить по країні йому дієта також була необхідна. Ющенко В.А. погодився зайнятись дієтою трохи згодом.

По дорозі Ющенко В.А. постійно казав Томасу, щоб той повільніше їхав, оскільки Томас постійно дуже швидко їздить.

Запитання: Яким чином, коли і від ког