Что же все-таки происходит с санаторием «Десна»?!
29.02.2008 17:14
...області вирішила перепродати санаторій. Знайшли покупця, готового викласти кругленьку суму. Залишилася дрібниця - забрати підприємство у законного власника і вигідно перепродати. Прекрасна рентабельність враховуючи, що не потрібно вкладати власні гроші і ризик операції рівний нулю. Тепер діло за малим:

- трохи використання адмінресурсу;

- трохи фабрикування обставини справи;

- трохи впливу на громадську думку через підконтрольні ЗМІ,
і діло в шляпі, а гроші в кишені.

Маючи владу в руках не обов’язково знати закони, це теорема, яку постійно підтверджують деякі українські можновладці, на біду українського народу і на стид перед цивілізованим світом. Голова Обласної ради Романова Н.А. на сесії попереджала депутатів про незаконність прийняття в комунальну власність санаторію «Десна» без згоди засновників, але згідно з нашими законами депутати не відповідають за рішення, яке вони приймають. Дуже зручна позиція - злодії в законі, адже позбавлення власності без згоди на це власника - крадіжка. Санаторій «Десна» замовлено для продажу «потрібним людям» за чималий «відкат», найвигідніший варіант - визнати відсутність засновників і відібрати в комунальну власність, що і сталося на сесії 25.12.2007 року., а вже 14.01.2008 року обласна рада звертається до Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств з проханням передати санаторій в комунальну власність (спочатку забрала, а потім просить передати - парадокс). Так все ж є засновники і майно забране не законно і без дозволу. В перелік обібраних засновників попадає і більше ста чоловік трудового колективу, які заробили свою частку трудовим внеском, зробленим на протязі більше тридцяти років. Так всупереч порядку про реорганізацію міжгосподарських підприємств, визначеного Українською аграрною академією наук, та затвердженого рядом постанов та законодавчих актів, в комунальну власність забирається 100% майна без врахування частки трудового колективу, яка повинна бути визначеною комісією з реформування і може становити до 49%.

Хто ж рейдер? Виявляється він дійсно є. Судіть самі: підставою для передачі в комунальну власність є звернення Чернігівської ОДА, яка керуючись слухами просить зупинити рейдерську атаку на санаторій, так-так саме слухами, до сьогоднішнього дня ніхто не вивчав документів санаторію і його діяльність, крім того ОДА своїми листами та вказівками повністю блокує діяльність «Десни» (втручання адміністрації в підприємство де немає державної частки є протизаконною). Нікого не хвилює порушення закону тими, хто повинен його виконувати. Аналізуючи ці дії можна сміло говорити про зловживання службовим становищем, перевищення посадових повноважень, підробку документів, шахрайство та інші злочини. Звичайно прокуратура повідомлена про дані порушення і матеріали проходять перевірку, але це похоже не турбує обласних керівників.

Надто все якось примітивно. Керівництво Чернігівської ОДА звинувачує ВССП в рейдерстві, але ЗАТ «Українська агропромислова група», яку очолює родич одного з високопосадовців ОДА, - є співзасновником ВССП. Що це - громадська свідомість високопосадовця, чи спроба захопити санаторій, поки голова ВССП на тривалому лікуванні за кордоном. Як бачимо факти говорять самі за себе. Хоч спочатку все йшло як по маслу - за зфабрикованими документами нарахували частку держави (інших засновників чомусь не встановили) і почали активну підготовку до продажу. Вчасно втрутились юрист ВССП О.С. Московченко та генеральний директор корпорації «Сільгоспздравниця» В.В.Дуденко. Завдяки їм, рейдерську атаку держслужбовців було зупинено. Справа попала в суд. Звичайно за відсутності підтверджуючих документів, встановити державну частку не можливо. Не зважаючи на шалений тиск, є великий сумнів в тому, що суд прийме рішення на користь регіонального відділення ФДМУ в Чернігівській області. Адже судді, на відміну від депутатів та адміністрації відповідають за свої дії та рішення.

Ніяких результатів не дали і перевірки санаторію практично всіма контролюючими органами області, які здійснювались за дорученням ОДА. Що правда вдалося зупинити роботу підприємства, хто захоче їхати на оздоровлення в заклад зі скандальною репутацією? Та це мало турбує обласну владу. Також влада показала, як ефективно вона розпоряджається переданими їй санаторіями.

Яскравий приклад цьому санаторій «Берізка» в Прилуцькому районі, переданий ВССП в 2005 році. Там на сьогоднішній день трудовому колективу не тільки не виділено належну частку в майні (пай), а й росте заборгованість по заробітній платі, практично втрачені трудові місця і загублено чудовий лікувально-оздоровчий заклад. Чому обласна влада маючи у комунальній власності підприємство, допустила практично до розвалу санаторій? Дбаючи за здоров’я жителів Чернігівської області за три роки можна було зробити сучасний оздоровчий центр. Факти річ уперта, вони говорять що не турбота про здоров’я є рушієм в даному процесі.

Як бути обкраденому трудовому колективу санаторію «Десна», де шукати правди до кого ще зернутися (без відповіді залишились звернення трудового колективу до облради та райради ще від 12.12.2007р.)?

Як бути керівництву санаторію, на яке чиниться шалений тиск, ділова репутація підприємства вщент зіпсована і неможливість заробляти кошти загрожує банкрутством?

Як бути засновникам, які щомісячно витрачають 120 - 150 тис. грн. на утримання лікувального закладу, хто компенсує збитки завдані беззаконними діями «нової демократичної влади»?