Киевляне начали относиться к чиновникам по-европейски
21.08.2006 14:44
...глубоких кожаных кресел. И не только двинуться в сторону Европы, но и страну туда втянуть. А некоторые украинцы думают, да и действуют с точностью до наоборот. И их шансы поставить зарвавшегося чиновника на место ничуть не ниже, чем у тех, кто ждет «небесной манны» в виде европейских комиссий.

Жители улицы Копыловской, находящейся в Подольском районе Киева, не пошли и по другому, очень популярному пути – не стали выносить к зданию Киевской мэрии палатки, когда Подольская райгосадминистрация приняла решение разрушить недавно построенную жителями этих домов детскую площадку, для того чтобы соорудить подъезд к усадьбе одного из жителей Киева.

Понятно, что усадьбе нужна своя подъездная дорога. И ее логично было бы проложить со стороны переулка Достоевского, ведь именно по этому адресу расположена усадьба… Но на территории усадьбы есть место для еще одной постройки, и сделать к ней отдельную подъездную дорогу – значит серьезно повысить цену участка, причем независимо от того, что там будет потом построено — жилой дом или какой-нибудь склад.

Жители домов, окруживших закрытый, непроездной двор, 5 июля 2006 года обратились в Подольскую райгосадминистрацию с просьбой запретить строительство подъездной дороги через двор, в котором играют дети. Они сообщили и о том, что своими силами построили детскую площадку.



Глава Подольской райгосадминистрации ответил на обращение граждан. Правда, ответ его вызвал у жильцов больше удивления, чем расстройства. Во-первых, хотя на самом ответном письме стоит дата 17 июля, однако штамп на конверте говорит о том, что письмо было отправлено 9 августа. А это значит, что Подольская райгосадминистрация возилась с ответом 34 дня – на 4 дня больше, чем разрешено законодательством.



Кроме того, председатель Подольской райадминистрации написал в своем ответе, что детская площадка «разрушена и непригодна для эксплуатации», чем, по мнению жильцов, нарушил еще одну статью Закона Украины «Об обращениях граждан»: принял решение на основании необъективной информации, не проверив все факты.

О таких мелочах, как отсутствие общественного обсуждения проекта строительства «спецподъезда», о том, как будет обеспечена безопасность играющих детей – речь даже не заходит. Впрочем, стоит ли ждать чего-то иного от «доктора філософії в галузі економіки» (именно так рекомендуют своего шефа администраторы официального сервера Подольской райгосадминистрации по состоянию на 17 августа).

Неудивительно, что «за справедливостью» жители Копыловской обратились уже не в свою районную администрацию, а на следующий уровень – к мэру Киева Леониду Черновецкому. Причем попросили его не только разобраться с тем, кто, почему и для чего сносит детские площадки, но и высказать свое мнение — не нарушил ли господин Романенко Закон Украины «Об обращениях граждан», отсылая ответ через 34 дня после того, как жители Копыловской попросили его решить этот вопрос, и не было ли нарушения в том, что в ответе Подольской райгосадминистрации содержится заведомо неправдивая информация. 17 августа соответствующее заявление жильцов было зарегистрировано в приемной КГГА.

Не исключено, что Леонид Черновецкий передаст информацию по этому делу в Генеральную или местную прокуратуру, а это может положить начало новому формату отношений между киевлянами и властью — чиновник, посягающий на права жителей Киева, будет не «распекаться» на совещаниях в мэрии, а отвечать за свои действия перед законом. Впрочем, в Европе, в которую так стремится Украина, подобное — в порядке вещей.

Обращение жителей Подольского района города Киева к средствам массовой информации:

«Ми, мешканці вул. Копилівській, 67, звертаємося до засобів масової інформації з повідомленням про можливе притягнення до відповідальності Голови Подільської державної районної адміністрації Є.Романенко органами прокуратури.

5 липня 2006 року мешканці Подільського району міста Києва звернулись до Євгена Романенко з проханням вирішити питання про заборону руйнування дитячого майданчика, створеного силами мешканців корпусів 11, 12 та 13 по вул. Копилівській.

Євген Романенко надіслав офіційну відповідь, яка, якщо судити зі штампу на поштовому конверті була відправлена 9 серпня, тобто через 34 дні, що, на нашу думку, є порушенням статті 20 Закону «Про звернення громадян».

Крім того, у відповіді Євген Романенко повідомляє, що дає дозвіл на руйнування дитячого майданчика, оскільки той «практично зруйнований і непридатний до експлуатації». Такі твердження Є. Романенко не відповідають дійсності, а його дії, на нашу думку, порушують статтю 19 Закону України «Про звернення громадян», яка вимагає від державних службовців, в тому числі, «об’єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви і скарги».

Ми, мешканці вул. Копилівській 67, корпуси 11, 12 та 13 звернулися до Голови КМДА Л.М. Черновецького зі скаргою на дії Євгена Романенка 17 серпня 2006 року. Однак працівник приймальні КМДА (кімн. 116) відмовився ставити на копію скарги мешканців будь-яку печатку або штамп, повідомивши лише регістраційний номер документу.

За нашою думкою така система регістрації надає працівникам КМДА надвеликі можливості щодо фальсифікації інформації, яка стосується звернень громадян, а той факт, що наше звернення має відношення до одного з «людей із команди Черновецького», та може призвести до прокурорського розслідування його дій, змушує нас повідомити цю інформацію представникам широкої громадськості, в тому числі і через ЗМІ.

Ми додаємо текст скарги. Для отримання відсканованих копій документів по цій справі прохання писати на [email protected]»


«Голові Київської міської
Державної адміністрації
Черновецькому Л.М.


Шановний Леоніде Михайловичу!


Ми, що нижче підписалися, мешканці будинків розташованих по вулиці Копилівська, 67, корпуси 11, 12, 13 звертаємося до Вас зі скаргою на дії Голови Подільської райдержадміністрації Романенка Є.О.

5 липня 2006 року жителі будинків, що розташовані на вулиці Копилівській, 67, корпуси 11, 12, 13, звернулися до Подільської райдержадміністрації м. Києва з проханням вирішити наступне питання:

Приватна особа, Заїкін Олександр Євгенович, планує для забезпечення проїзду до своєї садиби, розташованої на провулку Достоєвського, прокласти дорогу через дитячий майданчик, побудований у дворах вищевказаних будинків.

Мешканці власними силами реконструювали дитячий майданчик, завезли 15 тонн піску, відновили грибочок, пісочницю, гойдалку, лавки, встановили паркан. Для зручності дітей, створення умов, що дають їм можливість рости в комфортній і безпечній обстановці, були прикладені максимальні зусилля батьків і простих мешканців цих будинків.

Незважаючи на наше звернення до районної адміністрації, позиція жителів будинків по вул. Копилівській, 67, корп. 11, 12, 13, була проігнорована.

Голова Подільської райдержадміністрації Є.Романенко у своєму відповідному листі (вихідний № 065834, від 17.07.2006???), повідомив, що «під'їзна дорога проходить біля дитячого майданчика, що практично зруйнований і не придатний до експлуатації».

Ми, мешканці будинків, розташованих по вул. Копилівській, корпуси 11, 12, 13, звертаємо Вашу увагу, що відреставрований дитячий майданчик повністю придатний до використання, а ствердження Є.Романенка про його стан не відповідають дійсності, як не відповідає дійсності й те, що запланована під'їзна дорога до садиби пана Заїкіна буде проходити біля дитячого майданчика.

Будівництво дороги в цьому місці не тільки наразить на небезпеку життя та здоров'я граючих дітей, але й зведе нанівець всі зусилля батьків.

Ми протестуємо проти руйнування таких соціально орієнтованих об'єктів, як дитячі й спортивні майданчики, зелені насадження тощо, на догоду інтересам одиничних жителів нашого міста!

В будь-якому випадку, будівництво дороги та знищення дитячого майданчику неможливо без проведення публічного та відкритого обговорення такого проекту, в тому числі і з громадськістю. Ми вважаємо, що відсутність дій влади щодо проведення дискусії про будівельні роботи свідчить про непрозорість прийняття рішень районною владою.

Зміст листа, отриманого від глави Подільської райдержадміністрації, Є.Романенка, у якому він стверджує, що дитячий майданчик непридатний для використання, змушує нас, як виборців муніципальних органів влади, констатувати той факт, що райдержадміністрація Подільського району приймала рішення на підставі необ'єктивної та застарілої інформації, ігноруючи факти, які є в звернені мешканців, та реальний стан справ.

Ми звертаємо Вашу увагу, що лист, отриманий представниками громадськості від Подільської райдержадміністрації датовано 17 липня 2006 року. Однак, судячи зі штампу на поштовому конверті, він був відправлений адресатові 9 серпня 2006 року, тобто через 34 доби після звернення громадян.

Ухвалення рішення про організацію проїзду з будинку, розташованого по вулиці Достоєвського через вулицю Копилівську, підготовка руйнування дитячого майданчика, зведеного силами мешканців, ігнорування працівниками Подільської райдержадміністрації реального положення справ на догоду інтересам окремих впливових осіб і халатне ставлення до норм законодавства, відповідно до якого органи державної влади зобов'язані давати відповідь громадянам, які звернулися до них, не пізніше ніж через 30 діб, змушує нас зробити висновок про необ'єктивне ставлення до нас, що порушує наші конституційні права.

Ми вважаємо, що дії Подільської райдержадміністрації підпадають під статтю 4 Закону України «Про звернення громадян», як такі, що порушують інтереси і свободи групи громадян. Згідно зі статтею 7 Закону України «Про звернення громадян», яка забороняє звертатися до тих посадових осіб, дії яких оскаржуються, ми маємо звернутися саме до голови міської державної адміністрації для вирішення цього питання, як це передбачено першим пунктом статті 16 Закону України «Про звернення громадян».

Відповідь Подільської райдержадміністрації за № 065834, яка підписана її Головою Є.Романенком, на нашу думку, відправлена 9.08.2006, тобто через 34 доби після звернення громадян, що є порушенням статті 20 Закону України «Про звернення громадян». Про це свідчить штамп на поштовому конверті, в якому надійшла відповідь від Подільської райдержадміністрації.

Також ми вважаємо, що надання недостовірної інформації щодо стану дитячого майданчику є ознакою невиконання положень статті 19 Закону України «Про звернення громадян», яка вимагає від державних службовців, в тому числі, «об’єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви і скарги».

Ми пропонуємо меру міста Києва Леоніду Черновецькому прийняти рішення щодо доцільності спрямування інформації про можливі порушення Закону України «Про звернення громадян» до відповідних органів, перелік яких визначено статтею 26 вищезгаданого закону».