На открытие запорожского «фронта» Яценюка «благословил» Янукович
01.07.2009 19:39
Політика, якого надто часто підозрюють у зв'язках з групою Фірташа, підвів до Януковича сам Льовочкін. Двоє кандидатів у президенти стисло переговорили тет-а-тет. Після цього Янукович сів у автобус, який обслуговує на летовищі vip-персон, і поїхав до місця стоянки чартерного літака.Янукович відбув до Запоріжжя.

Через декілька хвилин до Запоріжжя також полетів і Яценюк. Але, щоб не створювати нових приводів для обговорення надто тісних контактів між ними, Янукович і Яценюк скористалися різними літаками.

Зустріч з Яценюком, яка пройшла в Запоріжжі 25 червня, безумовно носила агітаційно-інформаційний характер, зайвих, а тим паче, неприємних питань не задавалось, на зустріч були акредитовані «спокійні» журналісти.

В своїй промові Арсеній Яценюк як завжди обрав популярну стратегію послідовної критики, звичайно аргументувавши це своїм бажанням з’ясувати вихідну точку для нашої країни. Це було певним камуфляжем для того, щоб привести слухача до власної непричетності до стану справ.

Пройшовшись по сучасному стану справ, Яценюк виразив своє бачення змін в політичній сфері країни. Виступивши з рішучою критикою змін до Конституції, Яценюк агітував за незмінність чинної редакції Основного закону. При цьому в парламентсько–президентському форматі. Присутні були дещо здивовані яким чином пан Яценюка бачить функціонування державних органів влади з Конституцією, що створила суцільний колапс влади. Проте, схоже, що непослідовність розподілу політичних та управлінських повноважень Яценюка не турбують.

Далі Яценюк виразив свою позицію щодо реформування економіки: модернізація виробництва, ставка на збільшення експорту, розвиток сільського господарства… Так це все добре … але механізмів, яким чином все це модернізувати чути не було. Взагалі варто сказати, що Арсеній Петрович останнім часом дуже обережний в своїх словах.

Замаскувавшись під прагматика Яценюка роздавав мінімум обіцянок. Як кажуть, слово не горобець – випустиш – може вбити. За обіцянки потрібно відповідати, над їх виконанням треба проливати, як балакає сам Арсеній Петрович, сльози, кров і піт. Причому власні, а не чужі.

Різко кинулось в очі неможливість (чи небажання) Яценюка відповідати на прямі принципові питання. Можливо це якийсь політичний прийом – не відповідати на прямі питання, а не по-театральному ображено кидати характерне «Я ще вернусь», «Я вам прокажу», «Потім побачити, почуєте, взнаєте…».

Яценюк в Запоріжжі наголосив, що Україну вже 5 років годують фантомами, які розколюють її і це шлях до хаосу. Ймовірно Яценюк мав на увазі Януковича (з яким, до речі, перед виступом інкогніто зустрівся в аеропорту). Адже не секрет, що ці фантоми готувала політтехнологічна команда Януковича. Цікаво, що ця ж сама команда зараз працює вже на Яценюка і має грізну назву «спеціалістів з громадянських війн». Можливо, що Яценюк ще не отримав від них чітких інструкцій, бо на «розкольні» питання щодо євроінтеграції, відношення до Росії та статусу російської мови, НАТО, Чорноморського флоту відповідав завуальовано. Позиція щодо євроінтеграції, НАТО з боку «Фронту змін» незрозуміла. І навіть є аргумент – «а хіба нас туди звуть?».

На мовне питання у Арсенія Петровича теж унікальна відповідь. В програмі «Фронту змін» ви можете почитати наступне: «Держава має створити умови щоб українці могли вільно вивчати та користуватися англійської, російської, німецької, польською, французькою та іншими мовами, які вважають своїми рідними чи хочуть опанувати». Але відповіді з головного «розкольного» питання – щодо статусу російської мови ніякої.

Відповідь на питання про ставку на молодь «Фронту змін» більш ніж дивує «В мене (замітьте, не у «Фронті…») не піонерська організація».

Питання Чорноморського флоту теж залишилося з білими плямами. Арсеній Яценюк сказав, що це питання працює на розкол в країні. Так працює, бо воно не вирішене. І тут два варіанти, або Ви за те, що ЧФ залишається в Україні, при цьому Ви наводите низку аргументів, або Ви проти і робите аналогічне. Третього немає, бо бездіяльністю, Ви де – факто станете на одну з цих позицій.

І таким ляпів безліч. В цілому ж здається, що Яценюк лише робить вигляд, що намагається зшити Україну, але його рухи дивно схожі на рухи кравця з відомої казки «Голий король».
По материалам "Хай Вей"