Десь посередині
12.10.2009 10:51
14 вересня перший заступник голови Національного банку України Анатолій Шаповалов дав свої перші свідчення в міліції. «Громадянин Шаповалов Анатолій Васильович вчора (14 вересня - ред.) надавав перші свідчення у присутності свого адвоката і буде на допиті у четвер. А сьогодні (15 вересня - ред.) на допиті також була громадянка Галянт Ольга Олександрівна - заступник начальника управління НБУ по Києву і Київській області. Коло людей, які будуть викликані слідчим, планується розширити», - розповів міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в інтерв’ю «Коммерсант-Украина». «Думаю, що практично всі посадовці і керівництво Нацбанку, в чиї функціональні обов’язки входять нагляд і контроль за діяльністю комерційних банків, а також особи, причетні до підготовки рішень по рефінансуванню банків, будуть допитані», - сказав також міністр. І додав, що Головне слідче управління МВС вже давно веде декілька кримінальних справ по зловживаннях в НБУ.

Шаповалов і Галянт – не єдині працівники української банківської сфери, яких допитала міліція стосовно рефінансування банків. Після них, як стверджують наші джерела в МВС, у кабінеті слідчого побував власник Дельта-Банку Микола Лагун.

Мало хто хоче розповідати про те, що в банківському середовищі діють своєрідні «агенти Шаповалова», які пропонують «домовитися». Навряд чи в цьому зізнався і Лагун. Однак, як писав впливовий тижневик «Дзеркало тижня», злі язики продовжують стверджувати, що остаточне вирішення питання рекапіталізації більшості вітчизняних банків відкладається доти, доки усі спірні моменти з нинішніми власниками банків, які претендують на рекапіталізацію, не врегулює один усюдисущий посередник.

Одним з вагомих посередників називають Миколу Лагуна. Подейкують що він за «скромні» комісійні береться вирішити фінансові проблеми деяких банків. А за виручений таким чином на гроші НБУ капітал прикупляє знецінені активи як наприклад акції однієї з великих страхових компаній «Оранта».


Це − відома особа, котра зовсім нещодавно навіть удостоїлася звання «Фінансист року» (2008 року – ред.). Зараз він, заручившись негласною підтримкою керівництва НБУ, уже призначив своїх ставлеників серед тимчасових адміністраторів і кураторів кількох найбільш життєздатних установ, маючи намір прибрати до рук їхні фінансові потоки.

Найактивніше Микола Лагун «засвітився» у процесі продажу Промінвестбанку. Пізно увечері 5 жовтня минулого року навіть повинне було відбутися підписання угоди між фактичним власником ПІБа Володимиром Матвієнком і Лагуном. Сторони не розголошували суму операції і розмір пакету, придбаного Лагуном. Але в рамках попередньої угоди про продаж у Матвієнка в розпорядженні мав залишитися опціон на покупку міноритарного пакету акцій банку, а у Лагуна − контрольний пакет акцій ПІБа. Окремі банкіри вважали, що йдеться радше про посередництво Лагуна між Матвієнком і російським бізнесменом Алішером Усмановим. Джерело у Секретаріаті Президента стверджувало, що «клієнтами» посередника є Дмитро Фірташ.

Сам Лагун своє відношення до конкретних осіб відмовився коментувати, зазначивши, що представляє групу міжнародних інвесторів.

Описана вище операція так і не відбулася, а у листопаді до групи приєднався Альфа-Банк . Однак, як відомо, ПіБ купили зовсім інші люди − російський Зовнішекономбанк.

ДОВІДКА. Микола Лагун у 1996 році закінчив Київський державний економічний університет. Кандидат економічних наук (2001). 1994 рік − економіст відділу банківського нагляду управління Нацбанку України по Києву і Київської області. 1994-1998 рр. − фахівець валютного департаменту, начальник управління коштовних паперів КБ ВАБанк. 1998-2005 рр. − начальник управління грошових ринків департаменту казначейства, начальник казначейства АКБ «Укрсоцбанк». 2005-2006 рр. − заступник голови правління АКБ Укрсоцбанк Бориса Тімонькина. У той час банк належав Віктору Пінчуку − одному з найбагатших українців і зятеві екс-президента України Леоніда Кучми. Навесні 2006 року заснував і очолив Дельта Банк. Був головою ради директорів і наглядової ради. З квітня 2008-го − голова наглядової ради Дельта Банку.

У 2008 році бізнесмен вперше попав в списки найбагатших українців. У лютому журнал «Фокус» оцінив стан фінансиста в $410 млн. і поставив на 64-е місце свого ТОП-130 вітчизняних товстосумів. Через п’ять місяців видання «Кореспондент» нарахувало в Н.Лагуна вже $524 млн., з якими він посів 39-у сходинку списку з 50-ти українських топ-багатіїв.

До Дельта-Банку, який займається передусім кредитуванням фізичних осіб, Микола Лагун уже займався кредитами. Спільно з теперішньою Головою ради директорів банку Оленою Поповою він «розкручував» кредитні спілку «Фаворит». Колишній головний бухгалтер спілки Ніла Шевчук – тепер головбух Дельта-Банку.


Після участі у купівлі ПіБ Микола Лагун знову звернув свою увагу на політику − досвід уже був. 2002 року він балотувався до Верховної Ради за списками «Команди озимого покоління» (№31). Тоді власником Укрсоцбанку, казначейством якого керував Лагун, і главою блоку КОП був Валерій Хорошковський, який в грудні 2007-го очолив Державну митну службу України. Блок КОП не зумів здолати 3-відсотковий прохідний бар’єр.

Тепер Микола Лагун вважається посередником між кандидатом у Президенти Арсенієм Яценюком і газовим магнатом Дмитром Фірташем.

Про фінансування виборчої кампанії Яценюка Фірташем однією з перших заявила Юлія Тимошенко. Про це вона сказала на прохання виразити своє відношення до ініційованого Яценюком законопроекту, яким Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» визначається єдиним монополістом на ринку покупки, постачання і експорту природного газу.

Згодом Тимошенко розширила «схему»: «Яценюк − технічний кандидат у Януковича. Його завдання: у західній Україні, в центральній Україні забрати все, що можна у мене забрати. Ющенко є технічним кандидатом у Яценюка, його завдання вбивати мене з ранку до вечора публічно красиво, професійно, із запрошенням засобів масової інформації. При цьому у Ющенка, Яценюка і Януковича один передвиборний штаб, який фінансує бізнесмен Дмитро Фірташ» .

Пізніше версію Юлії Володимирівни із незначними поправками повторив Тарас Чорновіл: «Від Януковича спонсори вимагають негайно розпускати парламент, якщо він переможе на виборах. Це основна вимога Фірташа і до Януковича, і до Яценюка».

Звісно, питання в тому, чи принесуть бажаний результат біг-борди із нездоровим кольором обличчя Яценюка. Однак посередника ці проблеми не стосуються.