Війна за «Nemiroff»
09.08.2011 17:57
...як офіційно це назвали її на сайті УМВС у Вінницькій області. Шістьох поранили, двох прооперували у Немирівській райлікарні. 15 бійців у шоломах, бронежилетах із щитами й металевими палицями-ліхтарями, які 1 липня о 22.00 намагалися проникнути на територію заводу, доставили в Немирівській райвідділ міліції. Лише за кілька днів в УМВС підтвердять, що затримані – це охорона Алли Глусь. Власники компанії «Nemiroff» усунули її з посади генерального директора.

25% проти 75%?

Про конфлікт акціонерів говорили на засіданні Громадських рад при Вінницькій облдержадміністрації та облради 7 липня. Неоднозначна ситуація навколо світового горілчаного бренду «Nemiroff» зібрала для публічного обговорення власників компанії, представників правоохоронних органів, громадських лідерів та журналістів.

Власники 75% акцій «Nemiroff» – Яков Грибов та Анатолій Кіпіш вирішили змінити топ-менеджера – генерального директора Аллу Глусь на Юрія Сорочинського. Однак, власник 25% акцій – Олександр Глусь різними способами намагається втримати в кріслі гендиректора свою матір – Аллу Глусь. Судячи з відео, наданого телекомпанією «Вінниччина», юридично були безсилі, тому вдалися до фізичних методів. Алла Глусь не оскаржує рішення власників, яке приймали на Кіпрі (саме там зареєстрована компанія «Nemiroff»), отже й судитися доведеться там. Проте, у Немирові Аллу Глусь із посади гендиректора раптом звільнила її ж заступник.

Звісно, Немирівський суд поновлює. Але власники знову звільняють. Алла Глусь знову йде до суду – адміністративного. Процес тягнеться з квітня. 1 липня щодо дій охорони Алли Глусь порушили вже кримінальну справу.

Криваве поновлення Глусь

Судовий виконавець прибув на завод о 18.00. З’їхалися спецпідрозділи «Беркут», «Грифон». Стояв автобус і з охороною Алли Глусь. О 21.00 при вході на підприємство з судовим виконавцем зустрілися член ради директорів холдингу «Nemiroff» Віктор Кіпіш та їх юрист. Підійшов представник Алли Глусь. Спілкувалися ввічливо і юридично грамотно. Судовий виконавець і адвокат Алли Глусь наполягали на поновленні на посаді, а юрист власників показувала документи, що поновили за рішенням суду, але знову звільнили. Із джипу, що кілька годин стояв під заводом, вийшла й Алла Сигізмундівна. Із двома охоронцями. Її оточили бійці в чорному. Документи про ознайомлення з рішенням власників про звільнення Алла Глусь воліла підписати лише у своєму кабінеті. Власники не пропускали, бо звільнили.

За командою і без слів: охорона Глусь вибиває двері, за ними слідом забігає «Беркут». Збоку це виглядало, ніби спецпідрозділ заштовхує охорону. І «Беркут» виводить із заламаними руками охорону Глусь. Почалися мати, крики: «Головой вниз! Ноги шире!» Це відбулося о 21.58 – за 2 хв. до закінчення робочого дня судового виконавця. Мине кілька хвилин і міліція супроводить Аллу Глусь до кабінету гендиректора. Там вона і заночує. Зранку підписує угоду з державною службою охорони. А о 15.00, коли на підприємство приїжджають власники – Яків Грибов та Анатолій Кіпіш, їх не пропускають. Бо так міліції наказала Алла Глусь.

Хто заховав спирт?

- Ситуація абсурдна, – вважає голова ради директорів компанії «Nemiroff Vodka Ltd» Яків Грибов. – Уявіть корпоративну структуру. Є кіпрська компанія «Nemiroff Holdings Ltd.», яка 100-відсотково володіє українською горілчаною компанією «Nemiroff». Хочу поставити опонентам два запитання: Чи може стовідсотковий власник компанії відкликати керівника? Чи я правий, що більшість визначає стратегію розвитку компанії? Бо тоді виникають інші: чому Глусі не хочуть залишити посаду гендиректора, чому так тримаються? Адже це не прощання з дивідендами чи частками від підприємства. Є звичайний перехід на іншу посаду.

Що ж таке?

Глусі не відповіли. Вони не прийшли на запрошення Громадської ради. Був адміністративний директор Сергій Укринський, який запевняв, що «4 липня завод «Nemiroff» розблоковано».

- Я пропоную всім відвідати підприємство і подивитися стан речей, – запрошував Укринський. – Маємо наряди на спирт. Поновлюється процес надходження податків до всіх рівнів бюджету.

- Що значить «розблоковано»?, – звертається до Укринського Грибов. – Хіба новий генеральний директор Юрій Сорочинський не хотів, щоб завод працював? Хіба не хотів, щоб були надходження? Хіба якось перешкоджав роботі? Чи власники 75 відсотка акцій проти того, аби підприємство працювало?

Як пояснив новопризначений гендиректор Юрій Сорочинський, за місяць простою заводу в державний і місцеві бюджети не надійшло понад 100 млн грн. Причина зупинки підприємства 25 травня – відсутність спирту. Він закінчився через відмову Алли Глусь віддати документи й печатку. Юрій Сорочинський не міг діяти як гендиректор.

- Із 8 червня я щодня знаходився в «Укрспирті», щоб отримати сировину, – пояснює Юрій Сорочинський. – Але «Укрспирт» 21 червня прислав нам цікавий лист: «Ви розберіться, шановні керівники, між собою хто з вас правий, а хто ні. Бо в нас є лист за підписом одного генерального директора (Алли Глусь), в якому вона пише, що дочірнє підприємство не потребуватиме спирту на невизначений час». За результатами інвентаризації, на 1 червня спирту на заводі не було.

Як він з’явився 4 липня – невідомо. За інформацією Віктора Кіпіша, спирт сховали на складах цивільної оборони в селі Райгород Немирівського району.

- Для мене показово, що сьогодні Глусі не прийшли на цю зустріч, – каже Яків Грибов. – Публічних розмов вони уникають. Та я радий, що нарешті втрутилася громадськість. і ми маємо можливість прояснити ситуацію. Знаєте, крадуть завжди в темряві – не видно облич і хто скільки виніс. Те, що журналісти почали висвітлювати події навколо «Nemiroff» – і рішення судів, і дії правоохоронців, то значить світло вже увімкнули.

Прокуратура дала відповідь на одне запитання Якова Семеновича, адресоване опонентам. Посилаючись на роз’яснення Конституційного суду від 12 січня 2010 року, начальник відділу обласної прокуратури Олег Чайка зауважив, що місцевий суд не має права втручатися в рішення власника компанії відкликати найманого керівника – це компетенція винятково власників.

$1 млн – компенсація за звільнення

Утім, ніхто окрім Глусів не зможе пояснити, чому без відома власників було прийнято рішення ввести посаду голови наглядової ради.

- Син Олександр Глусь на цій посаді наглядав за матір’ю Аллою Глусь. І за це в нього був оклад – 240 тисяч гривень щомісяця, – продовжує Яків Семенович. – А в разі звільнення Олександра Глуся, за контрактом компанія йому мала б виплатити компенсацію – мільйон доларів. На жаль, сьогодні ми розплачуємося за довіру до сім’ї Глусів – уся родина працює в «Nemiroff». Такої жадібності й нелюбові до батьківщини я ще не зустрічав. Прості працівники на заводі отримують по 1100-1200 гривень, їх закривали в цехах, щоб вони мені не пожалілися. Початок громадських обговорень рано чи пізно змусить владу відреагувати й захистити інвесторів. «Nemiroff» – міжнародна компанія, що входить в топ-100 компаній України. От якби на нашому місті були іноземці? А вони бачать цей конфлікт, і уявляють якщо таке можна з топовою компанією, то що говорити про інші? Ось вам картина інвестиційного клімату. Подібні рішення судів виженуть із України всіх інвесторів. Те, що сьогодні демонструють опоненти – це школа рейдерства. І нехай ми роки проведемо в судах, але ситуація однозначно буде змінена. Немає жодного жителя Немирова, який би не залежав від компанії. В місті живуть 12 тисяч. На спиртозаводі й горілчаній компанії працюють 2500 людей.

Чи готовий голова ради директорів компанії «Nemiroff Vodka Ltd» Яків Грибов до переговорів із партнером – Олександром Глусем?

- Мій номер телефону не змінюється 20 років. У будь-який момент, коли надійде пропозиція переговорити, я із задоволенням це зроблю. Без задоволення теж це зроблю.
Яков Грибов
zanemiroff.com.ua