«Свобода» буде в авангарді подій, коли люди вийдуть захищати свої права»
18.07.2013 12:00
Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко розповідає байки, покриває бандитів у погонах та являється провокатором. Про це розповів народний депутат від ВО «Свобода», заступник голови Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Ігор Мірошниченко в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту інтернет-видання Новости Украины – From-UA. Також пан Мірошниченко розповів, чому його фракція не пропонує іншого кандидата на місце Захарченко, чому виникають народні анти-міліцейські заворушення, а також про те, як ВО «Свобода» збирається реформувати судову та правоохоронну систему.

Новости Украины – From-UA: - Ігорю Михайловичу, є такі чутки, що анти-міліцейські протести спровоковані «Свободою». Як ви це прокоментуєте?

Ігор Мірошниченко: - Ви поменше слухайте міністра МВС Віталія Захарченко, який вигадує байки. Він замість того, щоб робити висновки зі свавілля своїх підопічних, винними робить українців та політичні сили. Але «Свобода» чи будь-яка політична сила тут ні до чого – коли люди в погонах постійно знущаються над простими людьми, то рано чи пізно терпець народу уривається.

Зараз міліція стоїть на порозі того, що треба або зробити висновки і перестати бути репресивним органом режиму Януковича, а стати правоохоронною системою, яка забезпечує порядок і безпеку громадян, або стати каталізатором соціально-національної революції.
Люди готові терпіти голодне існування, але не готові терпіти знущання над собою.

Коли дівчина на Святошинському ринку просила, щоб міліціонер розмовляв державною мовою (зрештою, ніхто ж не зобов’язаний знати іншої мови, іноземної, а тільки українську державну), він вдарив її в живіт. А мєнти розказують, що вона напоролася на кулак та сама собі забилася. Це повна маячня. И це також означає, що міліція діє під прикриттям міністра і президента. І очевидно, що такі дії правоохоронних органів спричинять соціальні заворушення по всій країні – у Врадіївці, Святошинському райвідділку, в інших містах України.

І коли говорять, що людей хтось проплачує, щоб вони протестували проти міліціі – це намагання прикрити злочин бандитів у погонах.



Новости Украины – From-UA: - Події у Врадіівці пройшли без активістів і депутатів «Свободи» та інших політичних сил, а у столиці ми всі бачимо участь «Свободи» у таких акціях проти міліціі… Що Ви з цього приводу скажете?

Ігор Мірошниченко: - Не зовсім так. Коли люди виходять на вулиці, то представники «Свободи», як такі ж самі люди, теж опиняються у самій гущі подій. А прапори «Свободи» – це символ того, що наша політична сила підтримує такі заворушення. І у Врадіівці наші депутати були, і в Києві. Оскільки ці протести набувають більш системного характеру, то ми завжди говоримо, що не можемо провокувати якихось заворушень у країні. Але якщо люди вийдуть на захист своїх прав, ми завжди будемо в авангарді цих подій.

Новости Украины – From-UA: - Чому саме протягом цих кількох тижнів активізувалися заворушення проти міліції, адже і раніше міліціонери вчиняли ганебні дії проти громадян?

Ігор Мірошниченко: - Є чаша терпіння, що вже переповнилась. І історія у Врадіівці стала такою краплею, що переповнила цю чашу – міліція ґвалтує людей, знущається з них.

Згадайте Віталія Запорожця. В його випадку також був соціальний конфлікт на межі загальнонаціонального збурення – коли все село, а потім і Броварський район Київської області виходив на захист народного месника, Віталія Запорожця, що вбив мєнта, який реально був бандитом у погонах і тероризував усе село. Захистили не жертву, яку вбили, а захистили односельця, який позбавив село цієї наруги. Міліції вдалося зам’яти конфлікт, але це не може тривати вічно.



Новости Украины – From-UA: - Чи вважаєте ви, що штурми відділів міліції викликали ланцюгову реакцію, в тому числі і реальних провокацій – в Одесі на вихідних два журналіста з матюками намагалися «штурмувати» Хаджибєєвський райвідділ. Кому такі провокації можуть бути вигідними?

Ігор Мірошниченко: - В чому ви бачите провокацію, наприклад, у Врадіївці та Святошинському районі Києва? Провокації навпаки були з боку міліції, що покривала бандитів у погонах і намагалася їх відмазати від відповідальності. А у Києві мєнт побив дівчину і намагався потім сховатися – оце і є провокація.

Захарченко розповідає, що побили міліціонерів під Святошинським райвідділком, а ми їздимо і шукаємо, де ж ці потерпілі. Проте у лікарні лежать бугаї здорові і кажуть, що їх хтось побив. Це, знову ж таки, провокація. А головні провокатори – міністр внутрішніх справ і його підлеглі – звинувачують мирних мешканців у тому, що вони проплачені, у тому, що вони самі себе б’ють, у тому, що вони являються асоціальними елементами. А це прості громадяни, які терпіли роками свавілля міліції. Чим більше неправди – тим менше довіри. Але про яку довіру може йти мова, якщо довіра громадян до міліції дорівнює 0,0%.

Новости Украины – From-UA: - Чи є ризик, на Вашу думку, того, що ситуацією, коли міліція знаходиться у такому деморалізованому стані, можуть скористатися кримінальні елементи, що вже не так сильно будуть лякатися правоохоронців?

Ігор Мірошниченко: - Бандити і міліція – одна коаліція. Про це скандують уже під усіма райвідділками. Міліція реально у багатьох регіонах кришує наркоторговців, проституцію, займається здирництвом з бізнесменів. І люди не бачать різниці між бандитами і міліцією.



Новости Украины – From-UA: - Тобто, міліція вже не спроможна виконувати своїх прямих обов’язків?

Ігор Мірошниченко: - Ну запитайте у будь-якого українця, і я впевнений, що дев’ять із десяти ствердно дадуть відповідь на ваше запитання.

Новости Украины – From-UA: - Ігорю Михайловичу, наразі Ви виступаєте за відставку міністра МВС Віталія Захарченко. Та чи в персоналіях справа?

Ігор Мірошниченко: - Сьогодні очевидно, що ми не можемо докорінно змінити ситуацію в Україні, бо для того, щоб змінити систему, в тому числі і правоохоронну, треба змінити систему влади, треба змінити президента, треба жити за європейськими правилами і законами.

Що стосується відставки Захарченко, то це єдиний адекватний спосіб вплинути на владу і заспокоїти людей. І в тому, що люди дадуть йому належну оцінку найближчим часом, я не сумніваюся.



Новости Украины – From-UA: - Кого Ви пропонуєте на місце Захарченко? У вас є достойна кандидатура?

Ігор Мірошниченко: - Ми нікого не пропонуємо, тому що в цьому уряді, який представляє режим Януковича, працювати не можна.

Новости Украины – From-UA: - Але ж система повинна працювати – вона не може зупинитися для оптимізації. Хтось повинен здійснювати правосуддя.

Ігор Мірошниченко: - Ця система репресій і переслідувань має бути зламана і знищена – раз і назавжди. Я хочу нагадати, що на кожній акції, що проводить ВО «Свобода», є затримані і побиті свободівці, проти них здійснюються репресії і порушуються кримінальні справи. Міліція не порушує справ проти справжніх бандитів, а ловить наших активістів і ізолює їх від суспільного життя.

Новости Украины – From-UA: - Чи є у вас чітка програма по реформуванню міліції і системи правосуддя? Чи могли би ви її коротко описати?

Ігор Мірошниченко: - Аби вам розказати нашу реальну програму реформи судової системи і правоохоронних органів, не вистачить двох-трьох слів і двох-трьох абзаців. У нас є програма захисту українців, де все написано. Але якщо коротко, то принаймні на рівні райвідділів керівництво має бути чітко і жорстко підконтрольно громаді. Програма повинна давати належну оцінку діяльності правоохоронних органів. І якщо міліція заривається і перетворюється у бандитів в погонах, то громада має право вимагати відставки керівництва райвідділу.



Те саме стосується і судової системи – посади суддів мають бути виборними. Вони не повинні підпорядковуватись ні Януковичу, ні будь-якому іншому президенту. Не може бути царя, що призначає у регіони своїх людей, а вони йому служать як рідному батьку, незважаючи ні на закони, ні на права громадян.

А сьогодні кожен керівник райвідділу, кожен суддя повністю залежать від волі президента. Не повинно бути так, як сьогодні, коли діючий президент намагається провести конституційну реформу, за якою всі судді будуть обиратися безстроково, призначатиме їх Вища рада юстиції (а парламент не буде брати в цьому участі), а сама ця рада буде підпорядковуватися Януковичу. Це повний абсурд, бо судді і міліція повинні залежати виключно від волі місцевої громади.

Новости Украины – From-UA: - На вашу думку, як будуть розвиватися події навколо Ірини Бондар та Андрія Ганнісіка, який її вдарив?

Ігор Мірошниченко: - Я думаю, що ВО «Свобода» буде наполягати на тому, щоб винних було покарано, а того виродка в погонах, який порушив не лише права людини, а ще й глумиться над українцями (бо на цілком природнє в Україні прохання розмовляти державною мовою, він ще б’є українців), треба карати і заводити кримінальну справу.

Але чи буде його покарано насправді, в мене є великі сумніви. Міліція сьогодні взагалі не керується жодними законами – про міліцію, про статус народного депутата, т.д. Міліція, навіть якщо людина порушила закон, не має права перевищувати свої повноваження. Замість цього вона б’є всіх без розбору і лякає простих громадян так, що вони бояться на вулиці звертатися до людей у формі.

Виктор Гаценко
Новости Украины – From-UA