Риба гниє з голови, а чистити треба з хвоста
14.09.2015 14:36

12 вересня на підходах до «Київекспоплази» в очі впадала потужність партійної мережі ВО «Батьківщина». Партія Юлії Тимошенко проводила з’їзд, присвячений місцевим виборам 25 жовтня, і до Києва прибуло більше 10 тисяч партійців та прихильників «Батьківщини», щоб обговорити похід до місцевої влади.

Юлія Тимошенко дала настанови кандидатам на виборчу кампанію: «Це той випадок, коли риба гниє з голови, а чистити її треба з хвоста». Місцеві вибори – це шанс змінити країну знизу, привести до влади професійну команду в усій Україні.

Професійні якості Юлія Тимошенко довела в урядовій та парламентській роботі, але без команди на місцях найкращі наміри приречені. Партія – це люди, професійний актив, здатний відстоювати інтереси громад. Ми спробували з’ясувати, хто йде до місцевих рад під прапором «Батьківщини», і що кандидати розкажуть своїм виборцям.

У найбільшому залі «Експоплази» делегати з’їзду розміщені за регіонами, і ми почали з Заходу. Андріана Сушко – кандидат у депутати міськради Ужгорода.

Сушко Андріана

- Пані Андріано, чому ви вирішили висуватися на місцевих виборах?

- Зміни в країні повинні починатися на місцях. Уряд у Києві від нас далеко як в прямому, так, на жаль, і в переносному сенсі. Як щойно сказала Юлія Тимошенко, ми повинні почати реформи з регіонів, з громад – і від місцевої влади відродити довіру до держави.

- Ви маєте досвід роботи в управлінні праці та соціального захисту населення. Як саме влада зараз може допомогти незахищеним громадянам?

- У першу чергу потрібно проіндексувати пенсії та зарплати бюджетників – не на 160 грн, як планує уряд, а повноцінно. Порахуйте: з грудня 2013 року ціни на споживчі товари та ліки виросли майже удвічі, вартість газу – у 9 разів. Рівень бідності – майже як у Африці, а ми хочемо до Європи. Потрібна індексація відповідно до інфляції, гроші на це в бюджеті є. Юлія Тимошенко та її депутати у парламенті через законопроекти відстоюють права соціально незахищених українців, і в Закарпатті теж про це знають.

Голову Кам’янець-Подільської міської організації ВО «Батьківщина» Олега Ткача знають у місті не лише завдяки суспільно-політичним заходам, але і як науковця, завідувача кафедри в аграрно-технічному університеті.

- Олегу Васильовичу, що, на Вашу думку, зараз необхідно українському селу?

- Результати багаторічних досліджень аграрної сфери переконують: земля – не товар. Зараз не можна скасовувати мораторій на продаж землі, це буде ще одна «ваучерна приватизація». Тоді в українців за копійки видурили промисловість, а зараз олігархи та іноземці хочуть за копійки скупити наші родючі чорноземи. Селянин може стати кріпаком у нових панів! Землею повинні розпоряджатися місцеві громади, а ті, хто працює на землі – мають отримати доступні кредити на розвиток господарства.

Також потрібно вже зараз вимагати справедливих цін на аграрну продукцію. Ділки скуповують у селян товари за копійки, і продають їх за кордон, а українці змушені замість якісних продуктів купувати замінники. Селянин повинен отримувати гідні гроші за вирощене, а жителі міста – мати можливість придбати смачні вітчизняні продукти.

Селяни розуміють, що лише Юлія Тимошенко вже півтора десятиліття безкомпромісно бореться з олігархами, які хочуть загарбати Україну, і буде відстоювати інтереси простих людей, незважаючи на тиск мафії. Тому люди, що хочуть змін на краще, голосуватимуть за ВО «Батьківщина».

Підприємець Ігор Коць іде до Львівської обласної ради від Радехівського району.

Коць Ігор (в центрі фото)

- Пане Ігорю, які проблеми української економіки, на Вашу думку, вимагають найшвидшого вирішення?

- Українці через місяць отримають платіжки на тепло, і суми оплати за газ вдарять по багатьох наших співвітчизниках. Зараз українці оплачують тепло з розрахунку $295 за 1000 м3. Але замість дорогого імпортного газу українців можна забезпечити українськими теплоресурсами. Український газ коштує в 10 разів дешевше, і видобутку майже вистачає для населення та бюджетних організацій. «Батьківщина» провела розрахунки, за якими тарифи для населення можна зменшити удвічі – з 7 до 3,5 тисяч гривень. Економічні проблеми не можна перекладати на плечі населення, і наш обов’язок – дати людям справедливі тарифи. Юлія Тимошенко та її партія боряться за чесні тарифи на комунальні послуги, і в нашому районі люди про це знають та сподіваються на справедливість.

Професію Сергія Майковського можна визначити з мужнього виразу обличчя. Захисник України, боєць 28-ї механізованої бригади зараз кандидат до Одеської міськради від Іллічівська.

- Пане Сергію, ви глибоко розумієте потреби українського війська та матерів і жінок солдатів. Що ви скажете вашим виборцям, чиї рідні зараз боряться за українську державність?

- Нам потрібне не перемир’я, а справжній мир. А для цього замість мобілізованої, а фактично – упійманої молоді, захищати Україну повинні професіонали-добровольці. Якби у 2007 році політики послухали Юлію Тимошенко і перевели армію на контракт, російського агресора у 2014 чекала б рішуча відсіч.

Непотрібні структури, які паразитують на армії та забруднені корупцією, треба розігнати, а натомість створити сучасні служби забезпечення. Військовий-професіонал, який ризикує життям, повинен мати зарплату не менше, ніж нові поліцейські. Мотивації додасть якісне спорядження, навчання за західними досвідом, медичне забезпечення та страхування життя. А для цього треба викорінити корупцію – як в армії, так і в державних органах. Військові, з якими я багато спілкуюся, бачать, що лише Юлія Тимошенко має вольовий характер для боротьби з корупцією на всіх рівнях.

Тарас Земський – один з тих, кого можна назвати молодою надією відповідального бізнесу. Підприємець після Революції Гідності став волонтером, а зараз балотується до Київської міської ради від Березняків.

Земський Тарас

-Тарасе, чому ви вирішили іти до Київради?

- Досвід останнього року показав, що громада повинна мати свій голос, свого представника у владі. Депутат місцевої ради щодня бачить і чує своїх виборців, розуміє їх проблеми.

- Що з вашого прогресивного досвіду може допомогти простим киянам?

- Сучасні інформаційні технології дають можливості для дистанційного громадського контролю за бюджетами, землею та майном. Це відкрита онлайн-звітність, електронні земельні та майнові кадастри. З їх допомогою можна прибрати корупційну складову з цін та збільшити бюджетні надходження – це особливо актуально в столиці. Ці інновації втілюються в життя через законопроекти ВО «Батьківщина», тому ми з колегами солідарні з Юлією Тимошенко в бажанні зробити Україну сучасною та прогресивною.

Наприкінці зустрічаємо Захара Ткачука з Луцька, заступника голови «Батьківщини Молодої».

- Захаре, що привело вас у Всеукраїнське обєднання «Батьківщина»?

- Я довіряю бездоганній репутації партії, яка вже 16 років працює на благо України, і жодного разу не була викрита у корупційному скандалі. Ви бачите наших партійців – це не «мертві» душі, а активні професіонали. Ми – партія самозайнятих громадян та самоорганізованих спільнот, і нас уже більше 600 тисяч. Я довіряю досвіду Юлії Тимошенко, яка на чолі уряду підняла Україну з кризи у 2008-9 роках, та зможе це зробити зараз. Молодь хоче бачити рішучі дії, їм близька безкомпромісність Юлії Тимошенко. І я бачу, що мої друзі цікавляться програмою нашої партії, тому до молодіжної «Батьківщині» щодня долучаються нові прихильники.

Всього до місцевих рад «Батьківщина» висунула 30 тисяч кандидатів. Їх рішучість у вирішенні проблем українців переконують, що це ті професіонали, яких зараз потребує влада – від уряду до місцевих громад. Кандидати мають програму дій, необхідний досвід та волю – і готові до 25 жовтня.

Андрій Гаврилечко
журналіст - аналітик