Прошу слова: Концтабір від «Морган Феніче»?
14.09.2016 17:16

Нічого іншого, окрім обурення, не викликало інтерв’ю власниці меблевої фабрики «Морган Феніче» з смт Квасилів Рівненської області, яке було опубліковано на одному з Інтернет-порталів. Не буду звертати увагу на якихось наших бізнесменів, які буцімто дають гроші на розширення виробництва, що і без того приносить чималі прибутки, а зазначу, що власниця мріє про трансформування частини території заводу в житло для працівників!

Цитата – «У нас більше 12 тис. квадратних метрів, величезні офісні приміщення, які не використовуються за призначенням. Ми хочемо створити умови, щоб молодь приїжджала жити і працювати в Квасилів, наприклад, з Тернополя або Рівне. Ми хочемо забезпечити їх комфортним житлом для того щоб вони мали можливість оселитися на довгий час, «пустити коріння» в цьому регіоні»…

Ось так: не більше – не менше – попрацювали у дві зміни до 23 години, перейшли до сусіднього корпусу побудови часів СРСР, подрімали на ліжках і знов збирати дивани. Все б нічого, але якось не віриться у добропорядність власників. Адже з того самого інтерв’ю стало відомо про першопричину появи «Морган Феніче» в Україні через дешеву робочу силу, якої в нас багато і яку можна міняти ледь не кожного місяця. Подивіться - Інтернет заповнений постійними вакансіями на Квасилівській фабриці, а соціальні мережі буквально «гудуть» про дуже скромну заробітну платню, жахливі умови праці – тільки цього спекотного літа працівники жалілися, що на складальних дільницях немає кондиціонерів, розтрощені «маршрутки-спринтери», які збирають працівників по навколишніх селах - місцеві квасилівці вже зрозуміли про нелюдські умови праці на заокеанських «доброзичливців». Існує і сувора система штрафів для рядових працівників, адже «хазяїн» не хоче платити нормальні кошти, як це робиться в розвинених країнах.

Про які нормальні умови можна казати, коли навіть поверхнева перевірка показала велику кількість недоліків в організації праці на фабриці Morgan Furniture (Морган Феніче).

За матеріалами прес-служби Управління Держпраці у Рівненській області, на підприємстві, де працює 741 особа, комісія виявила 34 порушення вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки та 12 порушень законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування! Фахівці Управління перевірили лише виробничі цехи та служби підприємства. В кожному (!!!!!) з них виявлено низку порушень, які є потенційним фактором ризику і можуть призвести до виробничої травми. Наприклад, на роботах, пов’язаних із забрудненням, працівники не повністю забезпечені спеціальним одягом та засобами індивідуального захисту (деревообробний цех, цех складання, інші). До експлуатації допускаються деревообробні верстати без надійно діючої гальмівної системи. До роботи на деревообробних верстатах та швейних машинках допущені працівники (23 та 60 осіб), які не мають відповідної професійної кваліфікації.

Невтішна ситуація і в питаннях дотримання норм трудового законодавства. Державні інспектори виявили порушення низки статей КЗпП України, що захищають права найманих працівників.

І після цього власниця ще хоче переобладнати цехи колишнього «Рівнесільмашу» на житлові приміщення! Коли мова заходить про це житло, на думку в першу чергу приходить слово «концтабір». Немає грошей? Та перестаньте! За офіційними даними, за підсумками 2015 року дохід компанії збільшився на 39% - до 485 млн грн. І це лише те, що вони показали у звітах до податкової! При тому, що майже 100% виробленої продукції реалізується в країнах Європи.

Маєте трохи часу – пошукайте на просторах всесвітньої мережі інформацію про «Морган Феніче», і ви дізнаєтесь, що так звані «інвестори» систематично порушують законодавство України, чим спричиняють значні збитки Державі. Адже замість виконання законів країни, де започаткували виробництво руками місцевих мешканців, власники меблевої фабрики започатковують штучні інвестиційні спори задля уникнення відповідальності.

Наприклад, ДПІ у Рівненському районі ГУ Міндоходів у Рівненській області було проведено позапланову виїзну документальну перевірку ТОВ «Морган Феніче» з питань дотримання вимог валютного законодавства за період з 01.05.2013 р. по 31.10.2014 р. При виконанні умов контракту з нерезидентом - фірмою «GHG Spolka» z.o.o (Польща). Перевірка з’ясувала факти порушення позивачем вимог статті 1 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», а саме: ненадходження валютної виручки за експортовану продукцію на суму 3 937 925,96 євро при виконанні умов контракту. На підставі Акта перевірки та рішення про результати розгляду скарги ДПІ винесено податкове повідомлення-рішення, яким ТОВ «Морган Феніче» нараховано суму грошового зобов’язання по пені за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності у розмірі 23 678 173,80 грн.

З метою уникнути відповідальності за порушення валютного законодавства ТОВ «Морган Феніче» в лютому цього року надіслано Повідомлення про наявність Інвестиційного Спору найвищим посадовим особам країни! Заявником зазначено, що Повідомлення про Наявність Інвестиційного Спору стосується, серед іншого, дій ДПІ, які пов’язані з прийняттям податкового повідомлення-рішення, що є предметом апеляційної скарги у даній справі. На цій підставі Ухвалою Житомирського апеляційного адміністративного суду було зупинене провадження у справі за позовом ТОВ «Морган Феніче» до ДПІ у Рівненському районі Головного управління ДФС у Рівненській області про визнання протиправною бездіяльності, визнання недійсним та скасування податкового повідомлення-рішення! Тобто, сплачувати податки, гідно платити працівникам, вкладати кошти в соціальні об’єкти регіону вони не бажають! І, до речі, не бажали завжди, адже за документами, наданими Державним органам, минулий 2015 рік ТОВ «Морган Феніче» закінчило із значними збитками! Відповідно, податок на прибуток просто не сплачується, бо його, буцімто, не має!

Дуже цікаво - куди дивляться прокуратура, обласне керівництво, а можливо і Генеральна прокуратура, Адміністрація Президента тощо після таких фактів, які викладені як у висновках державних органів, так і в інтерв’ю власників-«інвесторів». Гадаю, давно вже потрібно звернути увагу на такого «інвестора». Що він дає Україні, окрім знущання над людьми? Невже наша праця коштує ті копійки, які нам платять у порівнянні з європейськими країнами? Чим ми гірші за тих же поляків, румунів, словаків, мешканців прибалтійських країн, де вже добре знають Morgan Furniture («Морган Феніче») і стали на захист своїх громадян, змусивши «інвесторів» мандрувати до України.

Василь Прокопчук
м. Волочиськ