Американський провал Тарути: впливові ЗМІ розкрили брехню українського нардепа
13.10.2017 09:30

Народний депутат України та віднедавна ідейний натхненник партії «Основа» Сергій Тарута оскандалився на весь світ. У своїй ненависті до екс-голови Національного банку України Валерії Гонтаревої він утнув відверту дурню – організував псевдо-слухання у Конгресі США та висвітлив їх на українському телебаченні як справжні. І все б нічого, але на його зібрання не прийшло жодного діючого конгресмена і організовувала його лобістська фірма з офшорних юрисдикцій. Скандал з блискавичною реакцією підхопили впливові американські ЗМІ і тепер вже виправдовуватися доводиться не тільки Таруті, але й екс-конгресменам, які на свою голову завели його у підвал Капітолію.

Першим про фейкові слухання повідомило The Weekly Standart. Журналіст видання був присутній на заході Тарути, тому бачив на власні очі, що ж організували лобісти з компанії «Interconnection Commerce S.A.». «Це була приватна панельна дискусія, організована колишнім республіканцем зі Флориди Конні Маком (Connie Mack) разом з ветераном зі збору коштів у політичних цілях (так званий фандрайзинг) Меттом Кейленом (Matt Keelen).... До Мака та Кілена приєднались два учасники: Сергій Тарута, мільярдер, народний депутат України, який раніше працював губернатором Донецької області на Сході України, та Олександр Завадецький, який раніше працював в НБУ і стверджував, що був звільнений після того, як поставив недоречні питання щодо процедур націоналізації банків під час каденції Гонтаревої…Предмет доповіді – Валерія Гонтарева, яка у квітні подала у відставку з посади глави НБУ, зіткнувшись із погрозами її життю після проведених реформ українського банківського сектору, включаючи націоналізацію найбільшого банку, ПриватБанку. Гонтарева – союзник президента України Петра Порошенка», - пише американський журналіст.

The weekly Standart звертає увагу на те, що кімната в Капітолії могла використовуватися незаконно, оскільки подібні приміщення не можуть здаватися в оренду для лобістських цілей. Насправді ж кімнату орендував екс-конгресмен Конні Мак, який нині представляє лобістську компанію «Interconnection Commerce S.A.». Фірма зареєстрована на Віргінських островах і єдина інформація, яка є про неї – це згадка у Панамських документах.

Матеріал про фейкові слухання, які провів Сергій Тарута в США, підхопили й інші впливові американські ЗМІ. Наприклад, The Daily beast¸ яке сконцентрувалося на особистості екс-конгресмена Конні Мака. «Колишній член Конгресу, республіканець від штату Флорида Конні Мак (Connie Mack) звернувся до представника республіканця від штату Канзас Рона Естеса (Ron Estes) з проханням зарезервувати кімнату в підвалі Капітолію для заходу, присвяченому українському банківському сектору. У конгресмена Естеса заявили виданню The Daily Beast, що він не має ніякого відношення до цієї події, і що вони зарезервували кімнату «як люб’язність» для пана Мака (Конні Мака), який тепер є зареєстрованим лобістом в Liberty International Group, з метою «провести захід щодо розкриття корупції в Україні». Представник Естеса додав, що тепер довелося оновити політику бронювання кімнат, щоб такі випадки більше не повторювалися», - пише видання, роблячи висновок, що Мак міг ввести в оману представника діючого конгресмена.

Про аферу Сергія Тарути, яку він намагався провернути разом із американськими лобістами, використовуючи українське телебачення, також написали видання «International policy digest» та «Tsarizm». При цьому американські ЗМІ одностайні у висновках – подія була фейковою та організовувалась з метою дискредитації не тільки Національного банку України, але й Президента Петра Порошенка. «Фейкові слухання, які народний депутат України Сергій Тарута влаштував за допомогою екс-конгресмена США Конні Мака (Connie Mack), могли бути частиною московської кампанії з дискредитації Президента України Петра Порошенка», - зауважує журналіст «Tsarizm».

Впливове видання «Observer» опублікувало матеріал з назвою «Лобісти роблять фейкові слухання Конгресу справжніми для українського телебачення». Журналісти зробили акцент на тому, що для придання «слуханням» справжності було використане телебачення: «З посиленням недовіри громадськості до преси та численними випадками дезінформації, пов'язаними з іноземними урядами (особливо з Росією), цей український епізод формує нову історію в умовах екзистенціальної кризи, з якою Захід стикається по відношенню до засобів масової інформації…. як свідчить це підроблене слухання, навіть «невеликі торгові точки» можуть потрапити до коридорів влади Вашингтона та впливати на громадську думку в глобальному масштабі».

Цікаво, що після того, як американські ЗМІ розкрили аферу Сергія Тарути та Конні Мака, і перший, і другий почали виправдовуватися, мовляв, це дійсно були не слухання, а просто прес-конференція задля висвітлення корупції в України.

Видання «USA Today» опублікувало матеріал під назвою «Колишній конгресмен в епіцентрі скандалу з фейковою новиною». В коментарі до цієї статті Конні Мак говорить так: «Ніякого слухання не було, хоча телевізійники саме так подали цю подію. Я думаю, що вони (українські ЗМІ – ред.) більше зацікавлені у пропаганді в Україні, ніж у фактах». Більше того, екс-конгресмен звинуватив у кампанії проти нього іншого лобіста з США – Лестера Мунсона (Lester Munson).

Згодом у своєму Твіттері Конні Мак поширив статтю «USA Today» з коментарем: «Платники податків у США заслуговують на більше. Навіщо ти, Лестер Мунсон, атакуєш мене, підтримуючи корумпований український банк?»

В Твіттері на новину про «фейкові» слухання, організовані Тарутою за допомогою американських лобістів, також відреагували американські журналісти. «Ця історія неймовірна: фальшиве слухання, справжній колишній конгресмен, Джеймс Вулсі та інший матеріал», - пише Майк Варен (Mike Warren), автор the Weekly Standard.

Шеф-редактор цього ж видання Стефан Хайес (Stephen Hayes) задається питанням: «Колишній конгресмен, колишній директор ЦРУ та український мільярдер – утелевізійному фальшивому слуханні в Капітолії США?»

Телеведуча Рейчел Меддоу зацікавилась тим, що на фейковому зібранні робив екс-директор ЦРУ Джеймс Вулсі: «Так? І що там робив Вулсі? (Йдеться про викрадення когось цього разу?)».

Частково на її питання відповів помічник сенатора, ознайомлений з подією: «Це була дивна, дивна подія. Навіть за українськими стандартами це було дивно. . . . Я маю на увазі, чому б це колишній директор ЦРУ опинився в підвалі Капітолію, де відбуваються суперечки між олігархами? [Колишні] директори ЦРУ не йдуть просто так на якусь подію і не кажуть, як же ми хочемо знову налагодити стосунки з росіянами. Вони не роблять цього без причини».

Українські соціальні мережі теж жваво відреагували на провал Сергія Тарута в Америці. Так, у YouTube з’явився мультиплікаційний ролик, про фейкові слухання у США щодо корупції в України. За тиждень ролик подивились більше 500 000 людей.

Аналізуючи ситуацію, в яку український нардеп Сергій Тарута втягнув колишніх та діючих конгресменів, стає зрозумілим, що він просто використав гарні зв’язки задля власного піару. І тепер вже американцям доведеться доводити, що вони брали участь у «шоу Тарути» на законних підставах.

Безсоромна поведінка Тарути у США може свідчити про одне: передвиборча кампанія вже розпочалася. От тільки учасник українського Форбс розпочав її з брехні, яку не забудуть ані у США, ані в Україні.