Темна сторона страхових Тарути: «чорний обнал», «кидок на гроші» та «відмивання коштів»
08.12.2017 16:59

Бізнес з надання послуг у сфері страхування набирає обертів та демонструє зростання вже не перший рік. Станом на кінець червня 2017 року, згідно статистичних даних, в Україні налічується 300 страхових компаній, в тому числі 36 страховиків життя та 264 ризикових фірм. Проте не завжди голосне ім’я, підкріплене багаторічною роботою та міжнародними інвесторами, означає лідерство в галузі. Доказом цій тезі слугує страховий бізнес, опосередковано пов’язаний із народним депутатом Сергієм Тарутою.

Одразу пояснимо, що діяльність страхових, наближених до екс-глави Донецької облдержадміністрації, має специфічний характер, що межує із законністю. Основа їх бізнесу – заробляння грошей на перестрахуванні. Саме в цьому виді діяльності закладена можливість для виводу коштів та ухилення від оподаткування. «Сірі» схеми, які нижче будуть описані, неодноразово привертали увагу правоохоронців, а кількість кримінальних справ, у яких згадуються страховики Тарути, просто вражає.

У матеріалі «Страхові прокладки Тарути: до чого тут справа Гужви» журналісти 1News писали, що екс-голова Донецької обласної адміністрації тісно пов’язаний зі страховою компанією «Кремінь». Контрольний пакет акцій страховика належить ПАТ «Компанія з управління активами «Альтера ессет менеджмент», яка входить до корпорації Тарути «Індустріальна спілка Донбасу». Це підтверджують дані бізнес-пошукової системи «YouControl». Більше того, донедавна значним пакетом акцій СК «Кремінь» володіла компанія «Регіон», яка напряму контролюється фірмою «Азовімпекс». Серед засновників останньої – Сергій Тарута та його брат Олександр.

Саме СК «Кремінь», згідно рейтингу страхових компаній, за перше півріччя 2017 року посіла перше місце по валовим страховим преміям. Темп нарощування цього показника за рік зріс на 42%. Проте це зовсім не означає, що «Кремінь» є найбільш надійною страховою. Справа в тім, що в питома вага перестрахування в діяльності компанії займає 97,67% (!).

Ще одна страхова компанія, пов’язана із Тарутою, це СК «Актив-гарант». Ниточки до нардепа від неї тягнуться через вже згадану фірму «Альтера ессет менеджмент». На схемі добре видно зв’язок усіх компаній через складний ланцюг засновників.

Основним видом діяльності для страхових Тарути, як вже зазначалось, є перестрахування. Доказ того, що саме завдяки йому компанії проводили незаконну діяльність, яка сприяла ухиленню від оподаткування, легко знайти у реєстрі судових рішень України.

Так, 5 квітня 2017 року Бабушкінський суд міста Дніпро своїми рішеннями надав тимчасовий доступ до усіх банківських рахунків СК «Кремінь» та СК «Актив-гарант»» в банківських установах «Альфа-банк», «Фортуна-банк», «Сбербанк» та ПУМБ. Аргументом для прийняття такого рішення було проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна).

Правоохоронці виявили, що групою осіб був розроблений злочинний план, направлений на заволодіння грошовими коштами шахрайським шляхом. Відповідно до схеми, вказані особи зареєстрували декілька юридичних осіб та уклали агентський договір зі страховою компанією ТДВ «СК «Промінвест», розробили бланки договорів позики грошових коштів, взяли в оренду офісні приміщення, в яких розміщувались члени злочинної групи кредитні спеціалісти, які безпосередньо шляхом обману заволодівали грошовими коштами громадян.

«Не маючи дійсного наміру укладати договір кредитування з громадянами, тобто не бажаючи настання реальних правових наслідків за цим договором, кредитні спеціалісти компанії схиляли клієнтів до страхування життя на суму не менше суми позики строком на три місяці зі сплатою страхового внеску у розмірі від 2 000,00 до 10 000,00 гривень на рахунки страхової компанії, одночасно роз’ясняючи, що зазначена сума грошових коштів є гарантією укладання договору та її в подальшому буде повернуто разом з нарахуванням кредитних коштів на особисті рахунки громадян. Після того, як громадяни здійснювали оплату суми та пред’являли квитанцію про сплату, кредитним спеціалістом з ними укладалось два договори — договір позики грошових коштів та договір страхування життя. Особа, будучі введена в оману, під приводом отримання кредиту, перераховувала грошові кошти на рахунки страхової компанії. При цьому кредитних коштів не отримувала, а сплачені кошти їй не повертались», — говориться у рішенні. Слідство виявило, що значна частина грошових коштів, отриманих шляхом шахрайства під потерпілих, що акумулювалися на рахунках СК «Промінвест», у подальшому переводилась на банківські рахунки страхових компаній, в числі яких «Актив-гарант» та «Кремінь».

Тобто обидві страхові компанії Тарути брали участь у видурюванні коштів у населення. Подібні схеми дуже розповсюджені на страховому ринку, проте коли їх використовують фірми, пов’язані із народним депутатом, це виглядає набагато цинічніше.

Ще більш яскраво діяльність страхової компанії «Актив-гарант» описується у рішенні Подільського районного суду міста Києва від 28 жовтня 2017 року. Суть справи стосується низки компаній, які здійснили пособництво в умисному ухиленні від сплати податку на прибуток на загальну суму 4,3 млн. гривень, що є особливо великим розміром.

«В ході досудового розслідування встановлені ризикові страхові компанії, а саме: ПрАТ «Страхова компанія «Інрезерв» та ТДВ «Страхова компанія «Актив-Гарант», які задіяні в злочинній схемі по наданню послуг суб’єктам реального сектору економіки з ухилення від сплати податків по проведеним операціям без ПДВ. Встановлено, що обидві компанії за адресами реєстрації не знаходяться, відсутні їх відокремлені підрозділи та філії, що свідчить про відсутність фактичної діяльності страховика», — говориться у рішенні. Тобто розслідування підтверджує фіктивність діяльності компаній, одна з яких пов’язана із Сергієм Тарутою.

Загалом кількість судових справ, в яких засвітилась СК «Кремінь», складає 327. Страхова компанія «Актив-гарант» згадується у 36 судових справах. Більшість з них стосується фінансових махінацій із цінними паперами та прикриття тіньової діяльності реальних компаній.

У грі на фінансовому ринку в незаконний спосіб компанії нардепа Сергія Тарути теж беруть участь. Через згадану вище фірму «Альтера ессет менеджмент» депутату належить 10% у ПАТ «Фінансова біржа «Іннекс».

У рішенні Печерського суду Києва від 14 листопада 2017 року говориться, що в досудовому розслідуванні вдалося розкрити злочинну схему, метою якої був «чорний обнал». Зазначається, що встановлена група осіб, використовуючи низку підконтрольних підприємств, вчинила незаконні маніпулятивні дії з цінними паперами на фондовій біржі «Іннекс». «Цінні папери, вартість яких «штучно» завищена в десятки разів, використовуються організаторами злочинної діяльності для вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними в наслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, операції по яким спрямовані на приховування та маскування незаконного походження таких коштів», — говориться у матеріалах розслідування. Загалом слідчі з’ясували, що група осіб в період 2016-2017 рр. вступили в зговір з посадовими особами фондової біржі «Іннекс» задля відмивання коштів та проведення «обналу».

Оскільки екс-очільник Донеччини та колись учасник списку «Форбс Україна» пов’язаний із зазначеними компаніям вкрай складним ланцюгом, то напряму довести його злочинні дії у кримінальних справах важко. Проте й вважати Таруту людиною, що не знає, яку діяльність проводять підприємства, в яких він є акціонером, теж було б нерозумно. Тому, зважаючи на достатньо багату судову історію страхових та фондових компаній, пов’язаних з ним, можна ствердно заявити, що Сергій Тарута опосередковано сприяє незаконній діяльності та ухиленню від сплати податків. А це є кримінальним злочином, за який народному депутату можуть світити реальні строки. Щоправда, тільки в тому випадку, якщо судова реформа нарешті буде реалізована.