Подвійна гра депутата Кутняка
03.03.2020 12:52

У лютому цього року столиця поновила угоду оренди земельної ділянки ТОВ «Промбудіндустрія». Йдеться про 0,18 гектарів за адресою вулиця Печенізька, 11, яка знаходиться на мікрорайоні Татарка у Києві. На цій території компанія давно планувала звести будівлю, однак реалізація проекту затягнулася.

Через кілька днів після рішення поновити оренду депутат Київради Святослав Кутняк написав грізний пост на своїй сторінці у Фейсбуці, де у звичній манері обізвав депутатів Київради «покидьками», котрі, за його словами, не вберегли земельну ділянку, на якій мав би бути сквер.

«Нашій команді вдавалося неодноразово зупиняти цей жах, але, врешті-решт, злобудовна мафія пішла просто по-бєспрєдєлу», – йдеться в емоційному пості колишнього свободівця, який минулого року зрікся цієї політичної сили.

Однак цікаво відмотати події трохи назад і подивитися, що відбулося насправді. Ви здивуєтеся, але саме Святослав Кутняк відіграв вирішальну роль у тому, що територія на Татарці повернулася до забудовника.

Нагадаємо, що у 2018 році депутат Київради Дмитро Банас розробив проект рішення, який передбачав створення скверу на 0,40 гектарів з майданчиком для вигулу домашніх тварин. У ці 0,40 гектарів було включено і згадані 0,18 гектарів, на які раніше претендувало ТОВ «Промбудіндустрія». Як відомо, угода оренди завершилася ще у 2014 році. У цьому проекті рішення також пропонувалося одразу прописати відмову у поновленні угоди оренди для ТОВ «Промбудіндустрія». Таким чином планувалося надати ділянці «захисний» статус скверу.

Однак на засіданні профільної комісії прийшов Святослав Кутняк і під час обговорення даного проекту рішення виступив проти пропозиції свого політичного опонента Банаса. За словами Кутняка, 0,18 гектарів не потрібно включати в межі скверу, бо нібито забудовник потім може через суди відібрати увесь сквер на 0,40 гектарів. До речі, невідомо, на яких підставах компанія взагалі могла претендувати на сквер. На абсурдність припущень Кутняка зауважили й інші члени профільної комісії.

Однак депутат наполягав на своєму і подав альтернативний проект рішення про створення скверу на Печенізькій, 11. З однією різницею – у своєму проекті рішення не включив у межі скверу ділянку, на яку претендувала ТОВ «Промбудіндустрія». На комісії він запевняв, що так буде юридично правильно і що компанія точно не поверне цю ділянку назад.

«Банас першим пунктом у своєму проекті рішення відмовляє в поновленні договору оренди забудовником, а в другому – надає статус скверу земельній ділянці 0,40 га. Але по-перше, договір оренди з цим забудовником укладений на два роки. Потім в 2006 році він ще на 2 роки поновлювався. Потім через Господарський суд договір у 2009 році був поновлений, і забудовник отримав право оренди ще на 5 років. І цей договір закінчився 30 вересня 2014 року, тобто 4 роки тому. Жодного клопотання про поновлення договору оренди департамент земельних ресурсів на моє звернення не надав. І по факту я впевнений, що таких клопотань не було. Такий договір автоматично не вважається поновленим. То про яку відмову йдеться, якщо договір і так закінчився в 2014 році?», - прокоментував Кутняк.

Цікава й процедура, за якою колишній свободівець протягнув на засідання Київради, проект рішення, що дуже вигідний забудовникові. Земельна комісія не схвалила документ Кутняка, але він скористався регламентом Київради і виніс свій проект рішення на розгляд Київради в екстреному порядку. Таким чином документ Кутняка був проголосований у грудні 2018 року. А вже у 2019 році ТОВ «Промбудіндустрія» почала активно домагатися поновлення угоди оренди на 0,18 гектарів. До речі, на засідання комісії, де розглядали поновлення для забудовника, Кутняк, чомусь, не з’явився. Натомість дуже активно заперечував, коли на цій ділянці хотіли створити сквер.

Таким чином, очевидно, в яку гру грає на Татарці Святослав Кутняк – на публіку він головний захисних зелених зон і борець із забудовниками, а насправді грає з ними в одну гру. Прикро, що деякі мешканці Татарки щиро вірять Святославу і не бачать, що відбувається на кулісами.