Річниця Незалежності: 5 українців, які змінили світ
21.08.2020 12:34

Українці такі різні та водночас єдині у своїх цінностях. В їх честь перейменовують вулиці і ставлять пам'ятники не лише по всій Україні, а по всьому світу. До Дня Незалежності пригадуємо 5 легендарних та дивовижних українців, які змінили хід історії, прославляючи рідну Україну!

Відома українка шила костюми для знаменитих акторів та акторок — Марлен Дітріх, Ґері Купера, Вів'єн Лі. А для Інґрід Берґман, яка зіграла Жанну д'Арк, Варвара зробила крутезні й легенькі лицарські обладунки — витвір дизайнерського мистецтва. Для цього вона місяцями досліджувала історію Середньовіччя і навіть з'їздила у Францію, в рідне місто легендарної воїтельки. Фільм «Жанна д'Арк»‎ приніс Варварі «Оскар»‎ за костюми — перший в історії кінопремії.

Мультфільм про Варвару Каринську на YouTube-каналі «Книга-мандрівка. Україна»

Науковець-лінгвіст був впевнений: «Те, що було створено одним людським розумом — може бути розгадано іншим!». Тож, у Музеї етнографії у комірчині під сходами він розшифрував писемність стародавньої цивілізації майя, роками не виходячи з кабінету. Та врешті-решт харків'янин прочитав таємничі тексти і це стало сенсацією. Юрій Кнорозов розгадав загадку, над якою вчені билися століттями!

Мультфільм про Юрія Кнорозова на YouTube-каналі «Книга-мандрівка. Україна»

Легендарний українець, який, здається, просто займався тим, що так подобається усім нам — подорожував, навчив Нову Гвінею української! Оселившись серед папуасів, він прожив тут майже півтора року, наполегливо вивчаючи їх побут, звичаї та мову. Микола Миклухо-Маклай навіть назвав річку та один із найбільших шляхів Нової Гвінеї іменем Гоголя, а тубільці дали ім’я Маклая одній із бухт. Сьогодні ж напрацювання Маклая видаються численними тиражами по всьому світі!

Ще за 112 років до появи Івана Федорова існувало українське друкарство! У державному історичному архіві у Львові вдалося виявити фрагмент латиномовної архівної справи 1460 року, де йдеться про львівського міщанина Дропана та його друкарню, яку він подарував монастирю.

Під час засідання українського уряду 8 січня 1918 року Микита Шаповал заявив: «Раз армії нема, а треба боронити Україну, то єдиний вихід – проголошення незалежної України, що дасть можливість стати твердо на міжнародній арені і приступити до організації нової фізичної сили».

Пишаймося, бережімо, любімо!

Зі святом, Україно!

Книга-мандрівка. Україна