Діджиталізація Броварської ОТГ від Дмитра Ратнікова: як працюватиме?
09.09.2020 17:38

Реформа децентралізації вимагає від громад запровадження інноваційних систем управління. У Броварській ОТГ, схоже, це вже зрозуміли.

Днями, в Броварах пройшла презентація діджитал-платформи, яка створить систему функціонування ОТГ без корупції яку презентував дипломат та кандидат економічних наук Дмитро Ратніков. Під час презентації він пояснив, що діджитал-платформа – це інструмент, який дозволить громадянам міста Бровари, сіл Княжич та Требухова створити прозорі умови та ефективні інструменти для управління усіма гілками влади та її підрозділами, та забезпечить ефективний двосторонній зв’язок «громада - влада».

Мовляв, використовуючи можливості діджитал-платформи, люди спільно з владою зможуть вплинути на вирішення проблем ОТГ у таких сферах: розвиток бізнесу; якість медичних послуг; дефіцит місць у дитячих садочках та школах; створення прозорої черги на отримання житла; покращення транспортної інфраструктури; вільний доступ до спортивних об’єктів; підвищення якості будівельних робіт; безпека у місті; покращення якості надання адміністративних послуг та інших питань.

Яким чином діджиталізація системи управління в ОТГ вплине на вирішення проблем громади? Як стверджує автор ідеї, платформа – це інструмент, головне ним правильно скористатись та створити.

БІЗНЕС

На базі діджитал-платформи можна створити ОТГ-спільноти. Перша - «Асоціація аудиторів-бухгалтерів», якій візьме опіку над малим та середнім бізнесом. Мова йде про ведення та аудит бухгалтерського обліку, юридичний супровід, «судове право», взаємодія з контролюючими органами та інші послуги, що необхідні нашим підприємцям . Друга – «Торгово-промислова палата», яка частково виконуватиме функції «торговельної біржі» та забезпечуватиме вихід місцевих виробників на зовнішні ринки. Третя – «Інвестиційно-фінансова група». До якої будуть залучені приватні інвестори та проектні менеджери. Четверта – спільнота «громадського контролю» у складі групи фахівців та звичайних громадян ОТГ, які контролюватимуть якість робіт підрядників, що беруться за реалізацію проектів, у тому числі за кошти громади міста. П’ята спільнота - група ініціативних громадян, у яких є свої ідеї.

МЕДИЦИНА

Діджитал-платформа дозволяє задіяти низку опцій. Перша – це чат/відеочат «лікар-пацієнт», в якому хворий може викласти симптоматику та отримати первинну консультацію від фахівця. Друга – зручний та відкритий календар електронної черги. Таким чином, можна оптимізувати роботу медичних закладів.

Ці опції нададуть можливість лікарю контролювати стан здоров’я хворого під час лікування. Кожен пацієнт зможе виставити оцінку лікарю - «добре» чи «погано», допомагаючи формувати публічний рейтинг медпрацівникам.

Також, за допомогою платформи утворюється спільнота «рада лікарів», учасники якої в режимі реального часу розроблятимуть заходи щодо охорони здоров’я та інформуватимуть про це населення.

ОСВІТА

Створюється спільнота на основі діджитал-платформи, в якій вибудовується реєстр дітей, що вже ходять до садочка, реєстр - хто ще не отримав місце у дошкільному закладі, та реєстр «майбутніх» відвідувачів дитсадка. Таким чином, громадяни міста та сіл будуть бачити реальну картину можливості отримання місця у дошкільному закладі зараз та в майбутньому. Розуміючи, що через, скажімо, три роки громаді не вистачатиме певної кількості місць, проблему можливо вирішувати заздалегідь. Це все буде прозоро и завжди доступно.

За таким же алгоритмом розв’язуються питання із дефіцитом місць у загальноосвітніх навчальних закладах.

ПІЛЬГОВЕ ЖИТЛО

Для того, аби всіх пільговиків, які мають законне право на отримання квартири від міста, забезпечити квадратними метрами, необхідний реєстр людей. Наступний крок – згідно генерального плану міста визначити кількість квадратних метрів пільгового житла, що будуть передані місту забудовниками. Громада буде розуміти, хто із пільговиків і в якій перспективі отримає своє житло. За таким же самим принципом можна вирахувати дефіцит квадратних метрів.

ТРАНСПОРТ

Створюється спільнота під назвою «Транспорт». До неї включаються усі перевізники та компанії, які відповідатимуть за встановлення терміналів збору коштів. Кожен автобус обладнується терміналом для оплати картками. Наступний крок – створення відкритого реєстру пільговиків, які отримають свої картки для безоплатного проїзду. Подібна система працює в Києві. Можна вести контроль за кількістю поїздок, у тому числі і «пільгових».

ЕКОЛОГІЯ

Проводимо аудит міста на предмет наявності екологічно-небезпечних підприємств, створюючи карту таких підприємств, що забруднюють навколишнє середовище, ми по кожному об’єкту реєструємо проблему та шляхи її вирішення. Це все буде бачити громада. Далі – формуємо спільноту екологів, які контролюватимуть роботу цих підприємств на предмет впливу на екосистему ОТГ, а також, розроблятимуть алгоритми заходів щодо зменшення негативного втручання в природний стан довкілля.

СПОРТ

Спільнота «Спорт». До якої входять усі спортивні організації, асоціації та клуби. Паралельно створюємо реєстр спортивних об’єктів інфраструктури, що нині на балансі у комунальних підприємств та календар для їхнього спільного використання. Ці опції дають можливість пропорційно та заплановано використовувати спортивні «майданчики» нашими спортсменами. Між учасниками спільноти формується самоорганізація та самоконтроль по використанню спортивної інфраструктури.

БЕЗПЕЧНЕ МІСТО

Одна зі складових нашої загальної програми стратегії розвитку громади також буде присутнє в середовищі «ОТГ без корупції».

Ця опція обіцяє бути дуже цікавою, дієвою та корисною. Знову ж таки - в сенсі прозорості. Нами розробляється програма "Безпечне місто". Для всієї ОТГ будуть встановлюватися камери спостереження. В першу чергу - місця, де за статистикою найчастіше відбуваються певні правопорушення, злочини та ДТП. Всі відеозаписи будуть зберігатися певний час на внутрішньому сервері громади. Через додаток - кожен матиме змогу спостерігати з будь-якої камери події в певному місці в режимі реального часу. Кожна людина зможе створити запит, щоб безкоштовно отримати будь-який фрагмент відео з будь якої камери. Чим більше буде розвиватися серверна складова - тим більшу кількість камер ми зможемо обслуговувати. Втілення цієї програми дозволить нам: а) дисциплінованість водіїв, які будуть розуміти, що усі дороги міста - як на долоні. б) очікуване зниження показників злочинності, адже за допомогою цієї системи поліція суттєво ефективніше працюватиме, маючи перед очима перебіг події злочину. Окрім того, за необхідністю, стане значно легше впізнавати невідомих правопорушників.

Навіть, в сенсі умовних «злочинів» - наприклад, викидання сміття або недопалка в невстановленому.

АДМІНПОСЛУГИ

За допомогою платформи всі адмінпослуги переводяться в зручний для всіх режим, який дозволятиме швидко та просто (в режимі онлайн) отримати будь-яку довідку чи виписку (наприклад про місце реєстрації). Працюватиме центр адмінпослуг (аудитори, юристи, бухгалтери), який на основі довіреності з приватними підприємствами зможе, приміром, вирішувати всі питання з податковою. Тобто, якщо у підприємця виникнуть проблеми з фіскальними органами, то адмінцентр всі питання візьме на себе та вирішить всі юридичні аспекти.

Додатково до діджитал-платформи приєднуються податківці, щоб в режимі реального часу можна було б від них отримати будь-яку консультацію через чат/відеочат.

Підприємці будуть заробляти гроші, сплачувати податки та створювати робочі місця. У цьому зацікавлені всі – і бізнес, і громада, і влада.

Фактично діджиталізація ОТГ підвищить інвестиційну привабливість регіону, створить нові робочі місця за рахунок покращення умов для прозорого ведення бізнесу та забезпечить контроль діяльності влади збоку громади.

Впровадження сучасних технологій – радикально змінить на краще життя людей. Але введення в експлуатацію подібного інструменту залежить в першу чергу від політичної волі майбутніх керівників ОТГ.