Хто з чим іде на вибори до Борщагівської ОТГ: Електоральний аналіз
15.10.2020 13:06

Виборчі перегони вже добігають фіналу, проте ще на початку вересня було оприлюднено інформацію щодо низької інформованості населення про дату виборів. Ситуація до сьогодні кардинально не змінилася, незважаючи на зростаючу активність партій і кандидатів.

Характер місцевих виборів, де здебільшого надається перевага окремим особистостям, а не партіям, а також відсутність загального ажіотажу національного рівня у протистоянні політичних лідерів, суттєво знижує інтерес до виборів. Ситуація, коли значна кількість осіб, які не визначилися, свідчить про те, що у виборців відсутні стійкі вподобання та і загалом виборці мало інформовані про кандидатів та їх діяльність.

Якщо на початку вересня обережні прогнози вказували на явку близьку 50% виборців, то станом на сьогодні уже відсутня впевненість у досягненні позначки в 40%.

Проте, жереб кинуто, фігури розставлені, ставки зроблені, тому станом на сьогодні вже можливо проводити політологічний аналіз ситуації у Борщагівський ОТГ, дати оцінку місцевим осередками політичних партій, кандидатам у депутати та кандидатам на голову ОТГ.

З останніми ситуація дуже цікава: рекордна кількість зареєстрованих кандидатів, їх клонів та технічних кандидатів створює враження певного хаосу, проте, це лише враження. Отож, розглянемо основних лідерів у виборчих перегонах у Борщагівській ОТГ.

Роман Гах, кандидат на посаду голови від «Слуги народу», який чітко асоціюється з відомим на Борщагівці забудовником та девелопером Андрієм Мартиновим, є пастором у місцевій церкві п'ятидесятків. Базовий регіон - Софіївська Борщагівка.

Станом на початок вересня таке позиціювання Гаха було найбільш виграшним серед інших кандидатів, проте, основний електоральний ресурс пов'язаний з партією «Слуга народу», зазнає рішучих втрат. У першу чергу, це загальне розчарування партією влади, якою є «Слуга народу», друге, це безумовно несприйняття народного депутата Олександра Дубинського, відповідального за територію, до якої входить Борщагівська ОТГ.

Фінансування виборчої компанії з боку Андрія Мартинова надає Роману Гаху практично необмежений фінансовий ресурс, проте Мартинов має власний антирейтинг через мешканців, зокрема, ЖК "Софія", через проблеми з водо-, електропостачанням, відсутністю належної інфраструктури, шкіл та садочків. Проти нього також грає той факт, що більшість кандидатів до ради ОТГ, присутніх у виборчому списку, так чи інакше мають відношення до ринку нерухомості, або обслуговуючих комплекси Мартинова компаній.

Позиціювання Гаха як протестантського священика також досить суперечливе: з одного боку, це дисциплінований електорат, з іншого боку - це стійке несприйняття традиційною православною громадою.

Олексій Кудрик - кандидат на посаду голови від партії «Європейська Солідарність», сільський голова Софіївської Борщагівки. Відповідно, базовим електоральним регіоном є Софіївська Борщагівка.

Рейтингу партії ЄС на загальнонаціональному рівні останнім часом незначною мірою, але стабільно зростає. Проте Кудрика не можна вважати переконаним пропорошенківським кандидатом, оскільки його ім'я часто небезпідставно пов'язують з колишньою Партією Регіонів. Ця обставина може свідчити про те, що сталий виборець партії ЄС, підтримуючи виборчий список партії, віддасть перевагу іншому кандидату на посаду голови.

Інші фактори, які суттєво впливатимуть на виборця - це фігурування Олексія Кудрика у низці земельних скандалів, наявність у виборчому бюлетені кількох клонів, та, найбільш суттєвий - балотування як самовисуванця Денисенка, який був суперником Кудрика на минулих виборах.

Протистояння Гаха та Кудрика носить більш театральний характер, створюючи обмежену ілюзію вибору серед саме цих двох кандидатів. Ця обставина підтверджується і однаковими технологіями ведення виборчої компанії, проведення спільних заходів, їх співфінансування, друк матеріалів обох кандидатів в одній компанії, почергове використання місця розташування бордів кандидатами.

Крім того, послідовний аналіз списків кандидатів у депутати Борщагівської ОТГ від ЄС і «Слуги народу», особливо їх "прохідної" частини, вказують на чітку прив'язаність цих кандидатів до однієї особи. Тобто, виборча компанія двох кандидатів керується з одного кабінету.

Кодебський Олексій - самовисуванець, сільський голова Петропавлівської Борщагівки, яка є його базовим регіоном. На боці Кодебського багаторічний досвід роботи у громаді, проте, з цим і пов'язаний його головний недолік - вік.

Як самовисуванцю Кадебському не варто розраховувати на додаткові політичні бонуси, його електорат - виключно ті, хто підтримує його особисто та частина односельців за принципом локального патріотизму.

Цілком ймовірно, що Кодебський повинен був увійти у трійку Гах-Кудрик-Кодебський, проте, саме через вік, не потрапив у коло "щасливців". Тому його балотування більше асоціюється з особистою образою, ніж з бажанням поборотися за посаду голови.

Наявність у Кудрика і Кодебського базового регіону підвищують їх електоральну вагу як голів цих громад, проте їх політика щодо розширення сіл за рахунок багатоповерхової забудови звела цю перевагу фактично нанівець. Жителі нової забудови асоціюють себе з передмістям Києва, у той час, як жителі старого села, які опинилися в меншості, асоціюють себе власне з селом.

Дмитро Гусятинський - кандидат на посаду голови ОТГ від ВО "Батьківщина", діючий голова Києво-Святошинської районної ради. Базовий регіон відсутній, проте, за характером своєї діяльності, у сферу його управління входила Петропавлівська та Софіївська Борщагівки, а також с. Чайки.

Перевагою Гусятинського є відсутність негативу, пов'язаного з забудовниками і земельними розбірками, а також його позиціювання як об'єднавчого кандидата трьох громад, а не представника котроїсь з них. Крім того, Київська область вважається традиційним регіоном підтримки для ВО "Батьківщина".

Інші кандидати, зокрема Денис Берінчик від «Удару», який впевнено може користуватися рейтингом партії, має підтримку, достатню лише для відтягування голосів у когось з кандидатів, ніж можливість поборотися за посаду голови. Зрештою, його балотування носить виключно іміджевий характер.

Таким чином, окреслюється основна четвірка кандидатів.

У випадку можливих змін у рейтингах провідних партій основним бенефіціарієм від падіння рейтингу «Слуги народу» буде ВО «Батьківщина», так як виборці обох партій мають схожі соціальні очікування. Тобто, спостерігається зворотне переливання виборців, яке було на президентських та парламентських виборах. Відповідно, основним конкурентом на посаду голови ОТГ від «Слуги народу» Романа Гаха буде кандидат від «Батьківщини» Дмитро Гусятинський.

На одному електоральному полі працюють "партії Майдану" - ЄС, «Удар», «Свобода», фактично вони є конкурентами за голоси виборців, але однодумцями за політичним позиціюванням. Таким чином, кандидата від ЄС Кудрика будуть «підбивати» кандидат від «Удару» Берінчик та кандидат від «Свободи» Олександр Кириченко.

Все ж, кандидати на посаду голови Борщагівської ОТГ, а також кандидати у депутати себе ще повною мірою не показали, отож попереду нас очікує захоплюючий політичний сезон. А до розв'язки залишилося чекати недовго.