Скільки коштує Віктор Глеба: СБУ знайшла на банківських картках експерта докази роботи на Корбана, Насіковського та Ківана
18.01.2021 11:53

2 жовтня минулого року СБУ провела обшуки в офісі будівельної компанії Bud Development, яку контролює депутат ОПЗЖ Вадим Столар. Топ-менеджмент компанії звинувачують у несплаті податків на суму понад 500 млн. грн. Кошти вкладників виводились на рахунки іноземних компанії під виглядом повернення інвестицій. Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)) Кримінального кодексу України. Правоохоронці провели 10 обшуків за адресами розташування офісних приміщень, житлового будинку та квартир, які використовували учасники протиправної схеми.

Вилучена в офісах Столара інформація дає можливість зазирнути за лаштунки столичного ринку нерухомості. Ми не будемо переобтяжувати вас складними фінансовими схемами та викладати у відкритий доступ усі документи, які опинились у наших руках - сподіваємось, правоохоронці незабаром дадуть їм гідну оцінку, і справа дійде до суду. Розкажемо про один з епізодів, який дуже яскраво демонструє, як забудовники «дружать» з відомими експертами.

Отже, в отриманих в ході слідчих дій матеріалах є докази фінансових стосунків співробітників компанії з Віктором Юрійовичем Глебою, фахівцем у галузі містобудування.

Віктор Глеба – фігура доволі відома. Член-кореспондент Української академії архітектури, кандидат наук з державного управління, член Національної спілки архітекторів України. Офіційне місце роботи з 2016 року - доцент кафедри дизайну середовища Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука (КДАДПМіД ім. М. Бойчука).

Віктор Глеба навчає студентів основам дизайн-менеджменту, архітектурній типології, проєктуванню та моделюванню простору. Зарплата доцента невелика – 8-9 тисяч гривень. Основний дохід йому приносить громадська діяльність. В ході слідчих дій та запитів правоохоронних органів було отримано дані про приватбанківські платіжні картки фахівця у галузі містобудування. І, що найцікавіше: аналіз руху коштів на рахунках виявив, що Віктор Глеба співпрацює з людьми, які мають відношення не лише до Bud Development, але й до багатьох інших будівельних компаній.

Отже, Віктор Глеба має дві банківські платіжні карти АТ КБ «Приватбанк».

- № 4149 6293 9442 8429, через яку протягом 01.01.2019-20.12.2020 рр. пройшли грошові кошти в сумі 566 587,54 грн (загальна сума DB: 595 428,06 грн, загальна сума CR: 566 587,54 грн);

- № 4731 2196 1001 6291 (т. зв. «зарплатна карта», видана КДАДПМіД ім. М.Бойчука), через яку протягом 10.01.2019-05.12.2020 рр. пройшли грошові кошти в сумі 223 165,91 грн (загальна сума DB: 223 165,91 грн, загальна сума CR: 216 152,62 грн).

Картки можуть дуже багато розповісти про життя Віктора Юрійовича, його звички та смаки. Наприклад, продукти доцент найчастіше купує в «Мегамаркеті» на вул. Антоновича, 50, а ліки – в аптеці «Біла Ромашка» за тією ж адресою. Любить іноді зайти у MacDonald`s. Меблі для дому купує в Jysk, а подарунки для дружини Вікторії Глеби (Чуждан) на минулий Новий рік купував у магазинах INTIMISSIMI, ZARA та Marco Polo.

Набагато цікавіше дізнатись, хто сплачує доволі безбідне життя доцента державної академії. Адже його офіційної зарплати вистачає лише на один раз зайти у бутік MASSIMO DUTTI у ТРЦ «Гулівер» на Бессарабці. Ще цікавіше, на які кошти Пан Глеба, колишній чиновник, а нині - скромний (судячи з офіційної картки) викладач придбав та утримує 2 розкішні квартири в центрі Києва на Микільсько-Ботанічній вулиці з розкішним ремонтом вартістю понад 350 тис. дол. та заправляє і обслуговує доволі пристойний позашляховик Subaru?

На зарплатну картку Глеби гроші регулярно скидає бухгалтерія КДАДПМіД, а от другу картку поповнюють «спонсори» Віктора Юрійовича. Хто ж ці люди?

Ми взяли лише декілька прикладів.

08.04.2019 р. на банківську платіжну карту КБ «Приватбанк» № 4149 6293 9442 8429 Глеби Віктора Юрійовича було перераховано грошові кошти у сумі 50 тис. грн. 18.10.2019 р.

- іще 100 тис. грн., а 11.02.2020 р. – плюс 20 тис. грн. Платник – Майська Ольга Миколаївна (27.05.1982 р.н.), співзасновник ТОВ «Житлоінвестпроєкт», ТОВ «Екостандарт-Інвест» і ТОВ «Віолія». Сфера діяльності: будівництво житлових і нежитлових будівель.

Усі три компанії - ТОВ «Житлоінвестпроект», ТОВ «Екостандарт-Інвест» та ТОВ «Віолія» - є фігурантами кримінального провадження №32019100000000398, розпочатого 23.05.2019 р. слідчими СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України. Справа стосується будівництва ЖК «Автограф» за адресою м. Київ, вул. Генерала Жмаченка 28. Будівництво скандальне - землю забудовник отримав ще за часів мера Черновецького, у ділянки забрали статус лісопарку та перевели під забудову. У 2014 році місцеві жителі активно боролись проти знищення лісу, але марно. Бізнесмен-забудовник Андрій Насіковський залучив потужну охорону з тітушок, знищив дерева та розпочав будівельні роботи. Не менш скандальним є і другий проєкт Андрія Насіковського – «Новий Автограф». Ділянка, на якій зростає будинок-монстр, 2006 року була продана Київському університету туризму, економіки і права для будівництва для експлуатації та обслуговування багатоповерхового навчально-виробничого корпусу. Але замість нього, поруч з першим «Автографом» побудували другий, ще більший ЖК. Цільове призначення ділянки змінювали в судах уже під час виконання робіт. Законність цієї оборудки досі під великим питанням.

Які послуги надає Глеба партнерам Насіковського? Достеменно про це невідомо. Але Віктор Юрійович у своїх викривальних публікаціях не чіпає скандальну забудову братів Насіковських, натомість, активно працює проти конкурента броварських бандитів – «Інтергал-Буд», який буквально поруч будує ЖК «Паркові озера» та нещодавно намагався забудувати сусідню з об’єктом Насіковських ділянку на Жмаченка, 20. Поява на тій же вулиці ще одного ЖК могла дуже негативно вплинути на продажі в «Новому Автографі», який ніяк не можуть добудувати. До речі, «Інтергал-Буд» діє не менш нахабними методами, ніж власники «Автографів».

Цікаво, що Ольга Майська та її партнери працюють не лише з Насіковськими. Серед засновників «Екостандарт-Інвест» є ТОВ «КП-Інвест» Артема Лазні. В свою чергу, Лазня по іншим компаніям співпрацює в братами Олегом та Ігорем Стийчуками (ТОВ «КУА «Капіталіст», ТОВ «КУА «Гарантія»). А власницею ТОВ «КУА Гарантія» є жінка Вадима Столара – Інна Майструк. Згадана пані Маєвська фактично представляє інтереси Столара в партнерстві з братами Насіковськими. Отже, замовлення Глебі можуть надходити через неї як від Насіковських, так і безпосередньо від Столара. Що зовсім не дивно, брати досить щільно співпрацюють зі Столаром – отримувати всі необхідні дозвільні рішення та проводити оборудки з земельними ділянками їм вдавалось завдяки «даху» колишнього «смотрящего» за столицею.

Іще один цікавий спонсор Глеби - Онджю Яна Олександрівна. 19.06.2019 р. вона перерахувала на банківську платіжну карту експерта № 4149 6293 9442 8429 двома траншами грошові кошти у сумі 14 999,99 грн та 4990 грн відповідно.

Яна Олександрівна у період з квітня 2019 р. по жовтень 2019 р. працювала в компанії ТОВ «Дайтона Груп». Відомості щодо роботи Онджю Яни Олександрівни в компанії ТОВ «Дайтона Груп» розміщені в її резюме з пошуку роботи на Інтернет-сайті https://www.work.ua/en/resumes/4980607/.

Дніпровська компанія ТОВ «Дайтона Груп» є забудовником ділянки, розташованої в м. Києві по вул. М.Амосова в районі Протасового Яру. На території 2,79 га планується звести три 40-поверхівки. Перші «бойові дії» з місцевими мешканцями почались влітку 2018 року, коли представники забудовника поставили паркан і почали вирубку дерев у парку відпочинку «Протасів Яр». У серпні 2018 року Глеба у фейсбуці розміщує відеоролик про Протасів Яр. «Для тих, хто ще НЕ зрозумів, що Київська міська ДЕРЖАВНА адміністрація та її очільник займаються шахрайством з використанням е-засобів (ст.190. ККУ). Подивіться два різних містобудівних документи в офіційному джерелі влади: В одному Генплані забудова показана, а в іншому - зелені насадження», - зазначає експерт.

Через рік, у червні 2019 року «війна» між забудовником та громадськістю продовжилась, знову почали вирубувати дерева. Захищати парк прийшли місцеві жителі, почалася бійка. Але Віктор Глеба цього разу чомусь промовчав, жодних коментарів… Чому? А все дуже просто. Як виявляється, на картку впали 20 тисяч гривень.

Не менш цікавим є також фінансові стосунки Глеби з одеситом Николиним Олегом Ярославовичем (18.08.1970 р.н.), засновником Адвокатського бюро «Ніка». Николин, окрім адвокатської діяльності, ще є засновником ГО «Жителі Гагарінського Плато». Адвокат-активіст у листопаді 2019 року зробив чотири перекази на картку № 4149 6293 9442 8429 Віктора Глеби на загальну суму 33500 грн. Як можна зрозуміти, це був гонорар за приїзд Глеби до Одеси на зустріч з місцевими мешканцями, які в той час протестували проти будівництва багатоквартирного житлового комплексу «Unity Towers» по вул. Гагарінське Плато, 5. Як повідомляли місцеві ЗМІ, «на запрошення активістів Гагарінського плато, які виборюють право на будівництво школи і дитячого садочку, до Одеси приїхав Віктор Гліба — архітектор, спеціаліст у галузі містобудівної документації». Коментарі Глеби тиражувались в одеських виданнях. Глеба авторитетно розповідав, що проєкт порушує встановлені нормативи.

Звісно, ніхто не заперечує той факт, що будувати чергового «монстра» на місці для школи і дитячого садка – це дійсно неправильно. Але цікаво, хто ж був таємним спонсором, хто платив ЗМІ, давав гроші для замовлення із Києва «авторитетного експерта».

Найбільш активно з одеських будівельних компаній Гагаринське плато освоює «Кадорр Групп» мільярдера Андана Ківана. Компанія володіє ділянкою площею 14 га на території колишніх санаторіїв "Україна" та "Росія" поруч із Французьким бульваром і санаторієм прикордонників "Аркадія". Крім того, "Кадорр" кілька років тому купила два готелі у районі Аркадії — "Вікторію" на Генуезькій, 24а та "Курортний" у провулку Курортному, 2 — і має намір побудувати там 24-поверхові будинки. Неважко здогадатись, що поява на Гагарінському плато нового конкурента не могла не дратувати Ківана. Ось тому, швидше за все, і з’явились кошти на замовлення «експертів» і кампанію у ЗМІ.

Це далеко не єдині спонсори Віктора Глеба – перекази експерту скидали чимало доволі цікавих персонажів. Але, потрібно розуміти, що карткові розрахунки – це лише вершина айсбергу фінансових оборудок доцента державної академії. Зрозуміло, що в більшості випадків такого роду «гонорари» виплачуються готівкою. На картку скидаються лише залишки чи невеликі суми, коли обидві сторони просто не мають часу зустрітись персонально.

Чи притягнуть Глебу до кримінальної відповідальності? Навряд чи. Максимум, що йому може загрожувати - штраф за несплату податків, адже тіньові доходи експерт не декларує.

До речі, Столар підтримував стосунки не лише з Глебою. Найближчим часом ми розкажемо, скільки коштують послуги інших відомих київських активістів та експертів, що заробляють на війні із забудовниками.

Далі буде…