Скільки коштує Віктор Глеба. Продовження
25.01.2021 10:30

У попередній статті, присвяченій відомому активісту Віктору Глебі, журналісти Інтернет-видання "Аргументум" частково проаналізували деякі його фінансові транзакції і довели, що він перебуває на зарплатні у забудовників. На першу частину розслідування пан Глеба відреагував доволі нервово, подав заяву до Приватбанку щодо «розголошення банківської таємниці», брудно лаявся у себе на сторінці і називав журналістів «найманими шльондрами, які заробляють на чужих роздруківках», «журнашлюхами, які прикриваються статусом ЗМІ та намагаються дискредитувати громадських діячів» (себто – Глебу) і погрожував «американському домену (тобто – нам) «симетричною відповіддю.

Потім, вочевидь, добрі люди підказали пану Глебі, що його неадекватна реакція тільки підтверджує правдивість розслідування, і треба не лаятися, а висміяти звинувачення. І Гліба обрав найбільш безпечний і кумедний, з його точки зору, фрагмент із його витрат, що були оприлюднені – про закупку білизни, і підтвердив, що він дійсно купував труси.

Гарна спроба закрити тему, пане Глеба, але київську громаду цікавить не ваша білизна, а те, за які послуги близькі до найбільших українських забудовників люди перераховували вам гроші! На жаль, журналісти так і не почули ані спростувань цих переказів, ані коментарів щодо чинників, що обумовили ці багаточисельні транзакції. Пан Глеба так і не зміг нічого про це розповісти. Відсутність відповіді – теж відповідь. А тим часом журналісти, як і обіцяли, поставили Глебі нові питання.

Отже, згідно даних, що опинилися у розпорядженні ЗМІ, 7 жовтня минулого року пан Глеба отримав грошовий переказ від такої собі Курочко Оксани Миколаївни. Сума невелика – 4,5 тис грн. Але дивним чином цього ж дня у Глеби з’являється готівка – 5,6 тис грн, якою він поповнює картку.

А протягом наступного тижня він поповнює карту ще в цілому на 28 тис грн.

Тут важливо підкреслити, що офіційно Глеба живе на зарплату викладача Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука (КДАДПМіД ім. М. Бойчука). Ця зарплата становить 8-9 тис грн. Тобто пояснити ці готівкові поповнення отриманням зарплатні в академії аж ніяк не можна. Ні сума, ні хронологія не співпадають. Аванс від КДАДПМіД Глеба отримав 16 жовтня, тоді як більше 33 тис грн на карту було перераховано у період з 7 по 15 жовтня.

Але за що? Що ж такого зробив пан Глеба для пані Курочко? Відповідь на це запитання дає сторінка Глеби у Facebook. Саме 7 жовтня Глеба публікує пост, де вимагає, щоб його включили до ТСК Верховної Ради з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю. Яка, за словами Глеби, напрочуд корумпована, і щоб це виправити, він хоче увійти до її складу. Дивна логика, особливо якщо зважити на те, що Глеба не депутат. Активіст у цьому ж пості публікує фото своєї заяви до ТСК, де він вимагає прийняти його до складу комісії. Єдине розумне пояснення цього посту Глеби – активіст відпрацьовує отримані гроші. Несамовито рветься до структури із проблемних забудов, яку сам же називає корупційною. Навіщо? Для вирішення питань замовників.

У даному випадку це забудовники Італійського Кварталу на Оболоні. Саме до них йде ланцюжок від громадянки Курочко. Київрада рішенням від 28 липня 2020 року № 184/9263 схвалила виділення землі Курочко Оксані Миколаївні по вулиці Луківський, 10 під забудову. Це місце на Оболоні, де продовжується доволі скандальне будівництво «Італійський квартал». На офіційному сайті проєкту замовником вказано ТОВ «Дніпровська Рів'єра», а генеральним підрядником – ТОВ «ІБК ЦЕНТРОБУД». У той же час Київміськбуд на своєму сайті продає квартири в «Італійському кварталі» і наводить документацію, де вказано, що КМБ є замовником розробки проєктної документації. Схоже на схему пайової участі, які дуже полюбляв Вадим Столар, люди якого переводили гроші Віктору Глебі.

Цікаво, що гроші Глеба отримав не тільки від Оксани Курочко, а і від її чоловіка – Максима Курочко, адвоката, керуючого партнера юридичної компанії MK Legal Service. Крім юридичного бізнесу Максим Курочко разом із братом Назарієм ведуть IT-бізнес (група компаній Giga), серед іншого вони надають послуги з кібербезпеки. Схоже, звідси – розмови пана Глеби про те, що він відстежив ланцюжок до нашого сайту і готує симетричну відповідь. Пане Глеба, краще дайте симетричну відповідь про те, за що родина Курочко, що виступає номіналами для землевідведення під забудову, перераховує вам по зернятку.

Йдемо далі. Із Харкова 22 і 26 квітня 2019 року Глебі надходить 20 тис грн від громадянки Піднебесної М.В.

19 липня того ж року – і Ткачук Сергій Григорович відправляє Глебі 10 тис грн.

Нам поки не вдалося ідентифікувати цих осіб, будемо вдячні читачам за допомогу. Взагалі вражає, як колишній чесний чиновник, а нині бідний доцент з легкістю поповнює кешем карту на суми, наприклад, 50 тис грн, як 21 січня 2020 року.

Або 30 тис грн 30 січня того ж року.

Дивно, 70 тис грн – зарплатня доцента за учбовий рік, проходить у активіста готівкою за тиждень.

Образ активіста-безсрібника спотворює карколомна невідповідність витрат і активів – доходам. Пан Глеба володіє двома квартирами на вулиці Микільсько-Ботанічній, 31 з видом на Ботанічний сад біля Університету ім. Шевченка у Києві. Це дві квартири, що знаходяться поруч, і, за нашою інформацією Глеба перетворив їх на одну. Куплені квартири були майже в один і той же час – в серпні і жовтні 2010 року. Важко уявити, що обидва власники вирішили продати квартири одночасно, тому логічно припустити, що другий власник отримав від Глеби королівську пропозицію. Але навіть без такої, за нашими підрахунками, на той час у цьому місті дві двокімнатні квартири коштували близько 350 тис доларів. І це без ремонту, який, без сумніву, безперечно, робив знаний активіст, і який цілком міг коштувати ще стільки ж.

Трудова біографія пана Глеби, яку він власноруч виклав разом із заявою про прийняття його до парламентської ТСК зі скандальних забудов, не дає відповіді на питання, звідки гроші. З 2001 по 2016 рік Глеба був комунальним чиновником, а з 2016 і до сьогодні – викладачем, і не міг заробити таку суму. Може, раніше, у буремні 90-і? На сайті академії вказано, що у 1994-2001 р.р., Глеба «займався бізнесом – керував приватними компаніями архітектурних і будівельних послуг, безпосередньо розробляв проєктно-дозвільну документацію». Однак у власній біографія Глеба конкретизує цей період. У 1994-1998 роках він був архітектором у МП «Шкара». А наступні 3 роки – «керівником ТОВ Гіпс Пут Сістем».

Слідів МП «Шкара» нам знайти не вдалося, а от повідомлення про інші компанії Глеби ми знайшли. ТОВ КРИМ-ДИЗАЙН ЛТД (22304686) и ТОВ "ГІПС ПУТЦ СІСТЕМ" (30372017). Згідно отриманої нами інформації про податкову звітність, на рахунках компаній була відповідно 1 гривня (на момент закриття) і 15 тис грн. Статутний фонд складав відповідно 375 грн и 48 тис грн. Тобто, навіть теоретичних підстав вважати, що Глеба заробив 350 тис доларів у 90-і і зберігав їх до 2010 року – немає. У своїй рукописній біографії Глеба вказує, що з березня до листопада 2010 він працював головним архітектором ТОВ «Гросс», але навіть це не пояснює рівня доходів.

Доходи Глеби – це корупційні гроші, отримані за лобізм забудовників, коли він працював в КМДА заступником головного архітектора міста Києва. А потім – заступником головного архітектора Київської області в Київської облдержадміністрації.

Символічно, що квартири були придбані у 2010 році, після приходу до влади Януковича. Глеба у 2010 році став помічником депутата Партії регіонів Ігоря Прасолова, партнера «Сім’ї» Януковича, пізніше – міністра економічного розвитку і торгівлі. Від Прасолова Глеба потрапив до Київської облдержадміністрації. І вже у 2012 році купив собі будинок у Криму – у елітному смт Кореїз, що знаходиться у межах Ялти, за адресою Петровського, 6. Дім площею 106 кв. метрів чиновник придбав у піковий період цін на кримську нерухомість. За найскромнішими розрахунками, навіть, якщо будинок був у неналежному стані і потребував вкладень, з урахуванням часу, місця і вартості «золотої» вартості кримської землі, придбання обійшлося Глебі не менш ніж в 150 тис доларів.

Наразі, як стало відомо, Глеба готує продаж будинка за російським законодавством, таким чином плануючи порушити законодавство українське. Глеба надав довіреність на право управління об’єктами нерухомості в АРК двом громадянам, один з яких – Дмитро Солнцев, колишній український громадянин, а після окупації Криму – громадянин РФ.

Отже, у підсумку маємо фейкового активіста з нерухомістю більш ніж на півмільйона доларів, колишнього підручного регіоналів, який на муніципальних і обласних оборудках заробив собі на квартири у центрі Києва, будинок у Криму, а сьогодні продовжує жити на хабарях забудовників, тільки вже не як чиновник, а як громадський діяч і борець з корупцією, резюмує "Аргументум".