МухіН проти риби
09.02.2021 09:20

Вже майже два роки, як не було помітно жодного пристойного скандалу у Держрибагентстві. Так, різна дрібнота. Аж ось, через суд поновився на посаді головного рибінспектора Київщини Володимир Мухін – і почалося …

Після звільнення з посади з формулюванням «через підозру у конфлікті інтересів» Володимир відразу заліг на лікарняний. І так він лікувався цілих 9 місяців, мабуть був дуже хворий! Увесь цей період справно отримував чималеньку зарплату, а у той же час встиг тричі злітати закордон – до Туреччини, Єгипту та Італії. Скоріш за все, інтенсивно лікувався там.

Чому тут дивуватися, до роботи у Рибінспекції Володимир пройшов сувору школу – працював у міліції у відділі боротьби з економічними злочинами. Та так старався, що був звільнений без права переатестації та служби у лавах МВС за організацію поборів з пунктів обміну валют. А також він прославився як спеціаліст по «віджиму» майна, зокрема на кругленьку суму у відомого українського стоматолога родом з Лівану Саліма Караме. На щастя, образи на злочинців не відбили у Саліма любові до України. З початком російсько-української війни він за свої кошти постійно їздить на Донбас і безкоштовно лікує зуби українським солдатам.

Після того, як Володю вигнали з міліції, від довго вештатися попід парканами не став. Щеб пак, людина з таким досвідом! Свої люди прилаштували його на хлібне місце - керувати рибінспекцією Київщини. Надягнув камуфляжа, причепив на ремінь пістоля і почав рулити. Такий-собі сучасний український Робін Гуд – безкорисливий та безмежно сміливий!

І щуку кинули у річку! Звісно, Володимир почав робити те, що добре вмів. Тут було де розвернутися! Обложивши оброком рибалок-законників, почав кришувати браконьєрів. А ще потоваришував з пісочними магнатами – робив для них дозволи на видобуток піску у нерестовий період. Колись в Україні під час нересту навіть колоколи у церквах не дзвонили, але наразі до чого тут збереження екології, коли пахне великими грішми!

Потім Володя вдало одружився. Покинув дружину з дома синами та побрався з красунею-білявкою Мариною Шейгас з найближчого оточення відомої на Обухівщині і не тільки бізнес-леді, меценаткою та політичною діячкою Ларисою Ільєнко.

фото з інтернету Володимир Мухін та Лариса Ільєнко

А ще Володимир не любить дітей. Навіть своїх рідненьких синочків Артемку та Івана. Відсудив у суді Дарницького району Києва зменшення виплати для них аліментів, мотивуючи тим, що його матеріальний стан не дозволяє сплачувати аліменти у повному обсязі. Мабуть сильно бідує! А одного разу зібрався злітати закордон на відпочинок після важкої та непосильної праці, та раптом кляті прикордонники не випустили з країни, бо геть забувся сплатити аліменти, навіть значно зменшені судом.

Так, з пам’яттю у Володі буває кепсько. Одного разу навіть забув внести до своєї декларації інформацію про те, що його дружина Марина володіє акціями ПРАТ «АТЕК». Але це так, дрібничка. Дарма, що карається законом.

А інколи трапляється, що Володимир геть нічого не знає. Перебуваючи на посаді начальника управління Держрибагентства у м. Київ, як державний службовець не повідомив про наявність у нього реального конфлікту інтересів та погодив 01.11.2017 року Режим рибогосподарської експлуатації озера Редькине (більш відоме киянам як Міністерка) ТОВ «Міністрі Клаб», засновником якого є рідний брат його дружини. У своїх поясненнях В.Мухін повідомив, що навіть не був знайомим з рідним братом своєї дружини.

А ще Володя любить автомобілі, дарма, що інспектор він рибний. Може разом із своїми підлеглими гасати на машинах практично цілодобово. Служба!

Аудитом КРУ у Київському рибоохоронному патрулі встановлено розбіжність показників пробігу автомобілів, відображених у шляхових листах за показниками спідометрів. Ця розбіжність 285235 км, на що було витрачено 21219,7 л палива розрахунковою вартістю 523.4 тис грн. На таку дивну прикрість Володимир у своєму поясненні від 26.02.2019 року відповів, що причинами такої розбіжності стали альтернативні джерела заправки службового транспорту, включаючи заправку інспекторським складом добровільно за власті кошти! І це при зарплаті інспектора в середньому 12 тис грн! Майбуть, не їли і пили бідненькі, аби тільки на машинах погоцати!

А вже після відновлення за допомогою непідкупних українських судів на жаданій посаді, з Володею сталося справжнє диво. Наприкінці грудня, прокинувшись вранці та випивши філіжанку кави, він відчув себе могутнім грецьким богом на Київщині і вирішив рішуче взятися за вирішення проблем екології.

Ні, не подумайте чогось поганого про Володимира, його не турбують мільйони кубометрів неочищених стоків, які потрапляють у Дніпро та тисячі тон бруду, що викидає у повітря Трипільська ТЕС. Він вирішив підійти до вирішення цієї проблеми у абсолютно оригінальний спосіб. Йому наснилося, що він видатний український вчений-еколог і почав він писати доволі дивакуватого листа.

Що він курив вранці – невідомо, але йому здалося, що риба, яка живе та харчується у воді, жахливо шкодить довкіллю. У своєму листі до Інституту рибного господарства НААН України від 27.01.2021 року він просить «у найкоротші терміни розрахувати можливі збитки, завдані рибному господарству від провадження риборозведення у плавучих садках ПП НВСП «Бестер», яке розташоване у селі Трипілля на Обухівщині. Перебравши на себе функції Міністерства екології, Володимир явно перевищив свої службові повноваження.

І, взагалі, не зрозуміло, який стосунок має рибінспекція, яка покликана ловити браконьєрів, до риборозведення? І чому така дивна вибірковість? Чому не перевірити рибоводів Білої Церкви, Кагарлика чи Українки? Адже для того, щоб зробити будь-яке наукове дослідження потрібно визначити квотну вибірку хоча б з 20-30 підприємств, а дослідження можуть тривати не менше року. Також не зрозуміло, чому це має робитися терміново? Невже Володя вже щось комусь пообіцяв?

А ще Володимир, не довго думаючи, додав до свого листа закриту комерційну інформацію про підприємство за 3 роки, яка міститься у звіті А1, чим наніс збитків бізнесу та діловій репутації ПП НВСП «Бестер».

Дякуючи Богу, що в Інституті рибного господарства працюють порядні люди і висококласні фахівці. Як стверджує доктор Комаровський, якщо трапляються такі важкі клінічні випадки, то треба звертатися не до вчених-іхтіологів, а до лікаря.

Керуючись такою своєрідною логікою, абсолютно реально було б висувати гіпотезу, що, наприклад, мухи шкодять повітрю і також вимагати проведення масштабних наукових досліджень, і, бажано, теж терміново.

Але причина такої дивної поведінки, здається, лежить на поверхні. Садкова лінія ПП НВСП «Бестер» наразі пришвартована до земельної ділянки, яка межує зі складами перевалки піску, і піщані бізнесмени вже давно накинули око на територію рибників. Понад сім років аквакультурники боролися у судах за своє право вирощувати рибу у Дніпрі.

Днями пана Мухіна запросили на засідання Громадської ради при Держрибагентстві, де намагалися з’ясувати, з якою метою він здійснював протиправні дії проти рибоводів. Відповідь була проста і доволі прогнозована: «Ви нічого не зможете довести. Я державний службовець з 19-м стажем, чітко дотримуюсь присяги, етики та дію лише у межах та спосіб, визначений Законами України».

Ось така-собі залізобетонна логіка. Здається, ми вже десь чули приблизно таку падлючу риторику: «Вы ничего не докажете, вы все врете, нас там не было …».

P.S. Але, насправді, це був ще не фінал нашої історії. Коли матеріал вже готувався до виходу, до нас завітав один з колишніх колег пана Мухіна і розповів доволі цікаву бувальщину. На початку травня 2018 року на мальовничій річці Тетерів бригада браконьєрів, яких кришував Володимир, ставила багатенько незаконних раколовок. В цій ситуації не було б нічого особливого, якби у них напередодні не вийшов з ладу двигун на човні. І щоб не завалити таку благородну справу, Володя віддає їм для промислу свого персонального катера – красивого, з мигалками та гучномовцями. А як інакше? Пивний сезон у розпалі, раки – ходовий товар! Вишенька на торті в цій історії – браконьєри не просто вийшли на полювання за раками на службовому катері голови рибоохоронного патруля, а ще й під час нерестової заборони на вилов раків. Бізнес – перед усім!

Але не так сталося, як гадалося – на браконьєрів натрапила водна поліція. А от що було далі, та ще багато цікавого читайте у наступному матеріалі. Далі буде …