«Сімейний антитютюновий підряд» Наталії Соколенко
28.02.2021 16:58

Коли наступного разу пані Соколенко писатиме черговий гнівний пост про боротьбу з тютюновими компаніями, їй варто робити примітку про можливий конфлікт інтересів і зв’язок між її громадською позицією і бізнесом її чоловіка

Як зручно, приємно і, головне, вигідно боротися «за все добре і проти всього поганого». Особливо, якщо це ще й пристойно оплачується.

Знайомтеся – Наталя Соколенко. В минулому – відома журналістка СТБ. А зараз просто ведуча програми на «Українському радіо» - нашому славетному радіо, яке досі віщає по віддалених сільських хатинах, але поступово загинається в епоху «ТікТоку» і «КлабХаузу».

І от цим вдячним слухачам пані Соколенко регулярно розповідає про те, як треба боротися з корупцією. «У кожного свідомого громадянина має бути нульова толерантність до корупції, в нашій ситуації – це інстинкт самозбереження» - пише Наталя Соколенко у передмові до своєї програми.

Правильно, Наталіє! Толерантність до корупції має бути нульовою. Причому не тільки щодо держорганів, але й щодо продажних журналістів (гадаю, Вам поняття «джинси» добре відоме).

І з нею треба усюди боротися – в кожному держоргані, в кожній установі, навіть в кожній родині.

Бо іноді буває так – що нерухомість і компанії на дружин, дітей, літніх батьків оформлюють. Або так, що, скажімо, чоловік гроші заробляє на відкатах з західних фондів, а дружині-журналістці дає вказівку підняти галас – на чітко означену тему.

Багато галасу з нічого

Отже, минулої п’ятниці Наталя Соколенко провела гнівну атаку на фракцію «Слуга народу» і Податковий комітет парламенту: «Кому 3 мільярди? З Держбюджету». Мова йшла про поправку Комітету, яка дозволяє більш поступове підвищення акцизів на тютюнові вироби для електричного нагрівання (т.зв. ТВЕНи).

Над гнівним месседжем можна було й голову особливо не ламати – ну, звичайно, ці «монстри» – тютюнові компанії знову таємно скуповують депутатів аби зекономити на податках.

Ну, по-перше, не таємно. По-друге, не депутатів. І, по-третє, про економію мова не йде.

Найбільший виробник ТВЕНів компанія «Філіп Морріс Україна» цілком офіційно і відкрито запропонувала домовленість – але не депутатам, а державі Україна (в особі Податкового комітету парламенту і Міністерства фінансів). При цьому щодо цієї пропозиції офіційно поінформований і Міжнародний валютний фонд.

І пропозиція така: компанія гарантує сплату 11 млрд. грн. акцизу з ТВЕНів у 2021-2022 р. (у т.ч. мінімум 4,8 млрд. грн. цього року) – а Україна підвищує акциз не відразу на 320% (що є економічним безглуздям), а на 200% плюс буде графік доволі суттєвого періодичного підвищення акцизу.

Сказати, що хтось щось зекономить, а бюджет втратить – не можна, бо бюджет вже втрачає. Адже через плани різкого підвищення акцизу обсяги замовлень акцизних марок вже впали - лише по тій же «Філіп Морріс» з 50 млн. до 35 млн. марок у січні, що приблизно дорівнює 312 млн. грн. вже втраченого акцизу.

Чоловік заробляє, дружина – галас піднімає

Але повернемося до світлої постаті такої антикорумпованої Наталії Соколенко.

Свого часу уся журналістська тусовка добре знала милу пару – Артема і Наталю Соколенків - чоловіка і дружину.

Живуть вони зараз у мирі і злагоді чи розійшлися, «як у морі кораблі» - не будемо гадати і влазити в їхні особисті стосунки.

Але є деякі цікаві факти. Наприклад, те, що Артем Соколенко є співзасновником і уповноваженою особою ТОВ «Красні комунікації» (більше відоме як PR-агентство «Красні»).

І ця структура вже близько 10 років співпрацює з основними антитютюновими організаціями - з Коаліцією «За вільну від тютюнового диму Україну», з громадською організацією «Життя».

На фейсбук-сторінках Артема Соколенка і його PR-агенції є чимало постів на підтвердження цього.

Артем дійсно старається – організовує трохи дивні перфоманси під Верховною Радою і викривальні антитютюнові прес-конференції, пише гнівні листи депутатам. До речі, пости щодо згаданої поправки на FB-сторінках Наталії і Артема Соколенків у п’ятницю з’явилися майже одночасно – от і не вір після того в силу родинних відносин.

А ще ця «мила родина» товаришує з Олександрою Устіновою. Раніше – координатор прес-центру Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», а тепер – народний депутат від фракції «Голос». Устінова теж в п’ятницю опублікувала пост з нападом на фракцію «Слуга народу».

Безумовно, родина Соколенків і їхні друзі заслуговують, як мінімум, на премію від своїх клієнтів.

Тим більше, що в антитютюнових організацій на це коштів вистачає. Лише за 2018 р. ГО «Життя» отримала 9,5 млн. грн., а в 2018 р. – ще 8,3 млн. грн. грантів на боротьбу з тютюном.

В основному гранти надходили від організацій, пов’язаних з американським мільярдером Майклом Блумбергом. До речі, в деяких країнах (наприклад, на Філіппінах) фонди Блумберга вже потрапили в скандали через корупційний вплив на місцеві державні органи.

Скільки саме отримав Артем Соколенко і його фірма від цього «свята щедрості» Блумберга – достеменно невідомо, оскільки звітність щодо витрат ГО «Життя» не занадто прозора. Але мова, звичайно, йде про мільйони гривень. Непогана причина написати пару гнівних постів у Фейсбук.

Наталя Соколенко як членкиня Громадської ради доброчесності має знати термін «конфлікт інтересів».

Пані Наталя, коли Ваш чоловік бере гроші, аби Ви агресивно кидалися в соцмережах на тих, з ким не погоджуються клієнти Вашого чоловіка, Ви перетворюєтеся, перепрошую, на інформаційну «титушку».

А сам конфлікт інтересів є прямою ознакою корупції. Але ж до корупції «має бути нульова терпимість», правда, пані Наталя?!