Михайло Помагайбо (Майман)
07.06.2021 16:41

Михайло Помагайбо (Майман) “Моня” став відомий широкому загалу після бійки з нардепом від “Опозиційної платформи” Іллею Кивою в одному з київських ресторанів.

Зважаючи на одіозну фігуру Киви, який у багатьох українців справедливо викликає відверту відразу, Майнмана після цього конфлікта стали вважати ледь не героєм. Варто зазначити, що Майман і зараз (вже за півтори роки після конфлікту) продовжує піаритися на цій бійці. Ледь не у кожному другому своєму дописі він згадує Киву, а у кожному третьому — те, що він є, нібито, ветераном АТО.

Але ким насправді є “Моня”, чим був відомий до бійки в ресторані та где знаходиться зараз?

Михайло Майман

У біографії Маймана є купа “мутних” плям. За ним тягнеться шлейф з наркотиків, грабежів та шахрайства. До початку війни на сході України він вже був фігурантом декількох кримінальних справ. Одна з них, коли 19 травня 2009 року співробітники УБОЗ затримали Маймана в Києві з пакетом амфетаміну. А в липні 2014 року він брав участь у викраденні директора сільськогосподарського кооперативу в Кіровоградській області, з метою його подальшого рейдерського захоплення.

Щоб уникнути покарання “Моня” відправився на війну, хоча його знаходження там — факт, який й досі потребує доказу. Приміром, сам Майман стверджує, що був на посаді заступника командира батальйону “Свята Марія”. При цьому, у самому батальоні це спростовують.

Деякий час “Моня” співпрацював з Радикальною партією Ляшка, але у якийсь момент взяв у Геннадія Буткевича — власника мережі супермаркетів “АТБ”, — винагороду (зі слів самого Маймана — 300 000$). За цю суму він дав ГПУ брехливі покази на колишнього зятя та бізнес партнера Буткевича — народного депутата від Радикальної партії Сергія Рибалку. Після цього “Моня” втік в США і тривалий час в Україні не перебував.

Цей факт про Маймана та велика кількість інших, які розповідають особи, що з ним знайомі, дають змогу нам “намалювати” портрет “Моні” — абсолютно безпринципного та цинічного шахрая, для якого нічого не вартує “кинути” колишніх соратників.

Михайло Майман

В один момент Маймана завербували в працівники СБУ, яким він зливав інформацію про учасників добровольчих батальйонів. До речі, саме зв’язки з СБУ допомогли Майману повернутися в Україну. Це сталося після відставки головного військового прокурора Анатолія Матіоса та першого заступника голови Нацполіції В’ячеслава Аброськіна. Про останніх, до речі, Майман відзивається, м’яко кажучи, несхвально.

Михайло Майман

Також особа Маймана характеризується зв’язками з величезною кількістю кримінальних угруповань Києва. Приміром, у день бійки з Кивою, Майман зустрічався з кримінальним авторитетом з Кривого Рогу Владиславом Біндером, на рахунку якого вбивства та декілька відсидок.

Михайло Майман

Ще цікаво, що Майман, незважаючи на образ “скромного ветерана”, досить заможна людина. Він їздить на декількох елітних автівках (жодна з них офіційно на нього не зареєстрована) та часто перебуває на елітних курортах, звідки постить фотографії у свої соцмережі. Звідки на все це у “Моні” гроші — невідомо. Нацполіція стверджує, що основних його прибуток — це наркоторгівля. До речі, сам Майман також вживає. Поліція ловила його за кермом “під дозою”. Проте, зв’язки “Моні” поки що дозволяли залишатися йому на волі.

Але зараз він знов “в бігах”. Сам “Моня” стверджує, що знаходиться поза межами країни через “тиск правоохоронних органів, які змушують його неправдиві свідчення проти мера Києва Віталія Кличка та голови виконкому партії "УДАР" Артура Палатного. Про це він каже у зверненні на своєму телеграм-каналі, яке, звісно ж, починає словами “я ветеран АТО, учасних бойових дій”.

Про наркоторгівлю та власну наркоманію, шахрайство, рейдерство, зв’язки одночасно з ОЗГ та СБУ, хабарі та грабіжи — Майман чомусь у своєму зверненні не каже.