Курка в клітці
11.06.2021 15:52

10 червня 2021 року, Європарламент закликав Європейську Комісію зробити клітки для фермерських тварин незаконними на території Європейського Союзу до 2027 року, прийнявши резолюцію щодо ініціативи європейських громадян «Кінець ери кліток».

Резолюція була прийнята більшістю: 558 членів Європарламенту висловились за, 37 — проти і 85 — утрималися. Вона закликає Єврокомісію переглянути застарілу директиву ЄС щодо сільськогосподарських тварин, Директиву 98/58 /EC, яка мала на меті поступову відмову від жорстоких систем утримання тварин.

В цей час в ЄС кури-несучки та кролики досі утримуються в клітках розміром з аркуш паперу формату А4. Дорослі самки свиней повинні проводити майже пів року всередині ящиків, в яких вони навіть не можуть розвернутися. Телята, гуси та перепілки також утримуються в клітках, що заважає їм природно поводитись.

Парламентарії погодились з необхідністю припинення цієї практики. Вони також наголосили на необхідності забезпечити, щоб вся продукція, що розміщується на ринку ЄС, включаючи імпортну, відповідала майбутнім безклітковим стандартам. Вони наголосили на необхідності забезпечити адекватні стимули та фінансові програми для підтримки фермерів у процесі переходу.

Крім того, парламент ЄС закликав Комісію «висувати пропозиції щодо заборони жорстокого та непотрібного примусового годування качок та гусей для виробництва фуа-гра».

МОРАЛЬ, ЗДОРОВ'Я І ЕКОНОМІЧНИЙ ІМПЕРАТИВ

Під час обговорення цієї резолюції на сесії ЄС, слово взяла велика кількість членів парламенту. У дебатах взяла участь уповноважена з питань охорони здоров’я Стелла Киріакідес, яка висловила підтримку ініціативі «Кінець ери кліток». Вона заявила, що прагнення Комісії покращити добробут тварин залишається «моральним, здоровим та економічним імперативом». «І для мене це особисте зобов'язання — прагнути цих змін», — додала вона.

Очікується, що Комісія оголосить план дій щодо цього питання вже 30 червня цього року.

РЕАКЦІЇ

Коментуючи цю резолюцію, Ольга Кіку, голова європейського філіалу організації «Співчуття у фермерстві» та одна з очільниць Європейської громадянської ініціативи «Кінець ери кліток», зазначила: «Громадяни роками чекають, коли заборона кліток стане матеріалізованою. Ми раді, що Європейський парламент зайняв тверду позицію у цьому питанні. Зараз настав час політикам втілювати слова у життя. Віднині м'яч знаходиться у полі Комісії. Ми не очікуємо нічого, крім амбітного графіка припинення використання цих застарілих інструментів тортур, які називаються клітками. Як тільки це станеться, ЄС може справді претендувати на глобальне лідерство в галузі добробуту тварин».

Елеонора Еві, співголова робочої групи Європарламенту з безкліткового фермерства, заявила: «Сьогодні відзначається історичний день у боротьбі за Європу без кліток. Прийнявши переважною більшістю резолюцію, яка вимагає поступової відмови від використання кліток у тваринництві ЄС, Європейський парламент наблизив ЄС до остаточного припинення жорстокої практики вирощування в клітках, яка щороку виносить вирок на життя у клітці 300 мільйонам тварин. Цією резолюцією ми надсилаємо однозначне повідомлення Європейській Комісії, яка зараз повинна виступити із законодавчою пропозицією покласти край епосі кліток та забезпечити перехід до більш гуманних, стійких та здорових методів ведення господарства у всьому ЄС».

Ліза Северіна, керівниця департаменту зі сталого розвитку, Cage-free Альянсу Українського Бізнесу: «Європа рухається рішуче. Поки Україна думала чи відмовлятися від найжорстокіших батарейних кліток, Європейський парламент працював над тим, щоб заборонити усі типи кліток у тваринництві. До 2027 року Європа позбавиться від кліток. Україна також буде вимушена піти на такі трансформації, але в неї є шанс зробити перехід більш плавно, ніж це відбувалося в самій Європі — не інвестувати у  так звані "збагачені" клітки, а одразу обрати безкліткові системи утримання та стати на рівень європейського виробника у сфері благополуччі тварин».

1,4 МІЛЬЙОНА ЛЮДЕЙ ОБ'ЄДНАЛИСЬ ПРОТИ КЛІТОК

Коли тварини скупчуються у великій кількості в обмеженому просторі, вони не можуть нормально жити. Є безліч наукових доказів того, що тварини, що вирощуються на фермах у клітках, страждають, проте щороку в ЄС понад 300 мільйонів живих істот все ще проводять все або частину свого життя в клітках, загонах чи конюшнях.

Європейську громадянську ініціативу «Кінець ери кліток» підписали 1,4 мільйона людей по всій Європі й вона є лише шостою успішною ініціативою з часу запуску ЄС цього інструменту демократії десять років тому. Це перша успішна ініціатива, яка стосується сільськогосподарських тварин.

Також Ініціативу підтримують понад 170 організацій, група міжпартійних членів Європарламенту, Європейський регіональний комітет, група з понад 140 вчених, представники ділового співтовариства, організації, що проводять кампанії за охорону навколишнього середовища, охорону здоров'я та сільського господарства, а також ветеринари та студенти ветеринарних навчальних закладів.

ТИМ ЧАСОМ В УКРАЇНІ

У лютому 2021 року був прийнятий наказ про відмову від батарейних кліток. У зв'язку з цим на виробників чекають величезні зміни. Зараз постає питання не просто про заміну батарейної клітки на збагачену, а про відмову від кліткового утримання у тваринництві взагалі. Тому українські виробники негайно мають реагувати на Європейські зміни та підтягувати свої норми добробуту тварин до мінімальних стандартів ЄС. Де клітка вже зовсім скоро буде поза нормою.

Cage-Free Альянс Українського Бізнесу очікували на позитивне голосування Європейського парламенту за проєкт «Кінець ери кліток». У квітні 2021 року завершилось фінансове дослідження «Економічна оцінка перспектив переходу українських виробників яєць на безкліткове утримання курей», проведене державною установою «Інститут економіки та прогнозування НАН України».

Дослідження спростовує міф, який побутує серед українських виробників яєць, про те, що відшкодування переходу на безклітковий тип утримання від батарейного є дуже довгим та дорогим. В дослідженні сказано, що такий перехід займе 3,2 року, що не надто довше у порівнянні з переходом на збагачені клітки (2,5 року). Це дослідження — єдина детальна та систематизована інформація про всі аспекти перехідного періоду: фінансові потреби та витрати, етапи переходу, огляд усіх систем ведення та перспектив ринку для всіх шляхів розвитку виробництва.