страховий стаж
22.09.2021 08:00

Пенсії в Україні невисокі. І з кожним роком отримати їх буде важче. Вся справа – у жорстких вимогах до страхового стажу. Перед тим як йти на пенсію, потрібно переконатися, чи сплачували ви страхові внески до Пенсійного фонду достатньо довгий проміжок часу, коли працювали. Якщо ні, максимум на що ви можете розраховувати – соціальну допомогу.

страховий стаж
 

Коли неофіційне працевлаштування вилазить боком

За даними Держстату, кожен п’ятий українець працює неофіційно. Влада намагається боротися з нелегальною зайнятістю, але особливих успіхів поки що не досягла. Спокуса отримувати на руки більше грошей надто велика. Українці часто обирають неофіційне працевлаштування, не задумуючись про старість. А разом з тим, не сплачуючи жодних внесків до Пенсійного фонду. Але коли приходить час отримувати пенсію, їх може чекати неприємний сюрприз.

З 2021 року наявність достатньої кількості років страхового стажу стане єдиною підставою для призначення пенсій за віком. Це не дуже приємна новина для значної частини населення, яке живе в реаліях тіньової економіки. Логіка дій влади проста: немає відрахувань до Пенсійного фонду – немає підстав призначати пенсію за віком.

Розрахунки свідчать: все більше українців стикається з проблемою нестачі страхового стажу для призначення пенсії за віком. З 2021 року для виходу на пенсію потрібно мати страховий стаж не менше 28 років для чоловіків та жінок після досягнення ними 60-річного віку. Всім іншим доведеться працювати до 63 років, тобто мати від 18 до 28 років стажу, або до 65 – від 15 до 18 років стажу. Якщо стажу у вас менше 15 років, то замість пенсії буде виплачуватися соціальна допомога в розмірі прожиткового мінімуму. З 1 липня вона становить 1854  гривні.

За даними експертів Пенсійного фонду України, 53% жінок та 65% чоловіків при виході на пенсію можуть зіткнутися з нестачею страхового стажу. І ці цифри матимуть тенденцію до збільшення.

З часом вийти на пенсію у 60 років стане ще важче. З 1 січня 2028 року для цього буде потрібно мати не менше 35 років страхового стажу.

трудовий стаж


Як розраховується страховий стаж

До страхового стажу особи зараховуються лише періоди, за які були сплачені страхові внески у Пенсійний фонд. Однак, поняття «страховий стаж» введено в законодавство України з 1 січня 2004 року. Від цього моменту стаж розраховується виключно на підставі персоніфікованого обліку суми сплачених внесків. До того стаж називався трудовим. Згідно норм Закону «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», весь трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004 року, враховується до страхового стажу на умовах раніше діючого законодавства.

Отже, якщо ви працювали до 2004 року, цей період також увійде до вашого стажу. Просто він зараховується на підставі записів у трудовій книжці. Буває й таке, що деякі записи відсутні. Або дані внесені неточно. Тоді можна подати у Пенсійний фонд документи з місця попередньої роботи чи з архіву. Головне, щоб їх прийняли.

Аналогічна ситуація з військовою службою, яку особа проходила до 2004 року. Вона зараховується до стажу на підставі військових квитків, довідок військових комісаріатів, військових частин та установ Міноборони.

Якщо з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2016 року  відсутні відомості, необхідні для нарахування страхового стажу військовослужбовцям (окрім військовослужбовців строкової служби) та поліцейським, то страховий стаж нараховується на підставі довідки про проходження військової служби та про сплачені суми страхових внесків.

Робота за цивільно-правовими договорами теж додається до страхового стажу, якщо працівник платив страхові внески.

Щодо зарахування до страхового стажу періоду отримання допомоги по безробіттю, тут є свої особливості. До 1 січня 2010 року беруться до уваги записи у трудовій книжці, внесені службою зайнятості, а також видана нею довідка.  Після 1 січня 2010 року стаж безробітного розраховується на підставі даних персоніфікованого обліку.

До страхового стажу зараховується період ведення підприємницької діяльності на основі спрощеної системи оподаткування, а також фіксованого податку. Для підтвердження факту сплати єдиного податку до 2004 року потрібне документальне підтвердження.

Роки навчання у вищих та середніх спеціальних закладах вважалися приємним бонусом до років стажу. Та тішитися ним відтепер можуть лише ті, хто навчався до 1 січня 2004 року на денній формі навчання. Для цього потрібно буде надати диплом, довідку, свідоцтво чи інший документ, який містить відомості про період навчання. А ось ті, хто здобував освіту після 1 січня 2004 року, про додатковий стаж може забути.

Отже, до страхового стажу зараховується:

  • весь трудовий стаж, набутий до 2004 року;
  • час догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • період військової служби;
  • період одержання допомоги по безробіттю;
  • навчання у вищих, середніх спеціальних начальних закладах, в училищах із денною формою навчання зараховується до страхового стажу лише до 1 січня 2004 року. Від початку 2004 року період навчання до страхового стажу не зараховується.

Пам’ятайте: немає значення, скільки ви фактично працювали після 2004 року. Має значення тільки факт сплати страхових внесків вашим роботодавцем у відповідному розмірі. Не було внесків – не було роботи.

трудовий стаж
 

Якщо стажу не вистачає

А якщо вам виповнилося 60 років, а страхового стажу для призначення пенсії не вистачає? Є три варіанти виходу з ситуації.

Найпростіший, хоча для когось і не дуже приємний, – вийти на пенсію пізніше. Тобто, попрацювати ще кілька років. Або просто зачекати, якщо можете собі дозволити це. У 2021 році страховий стаж для 60-річних становить 28 років. Не в кожного він є. Але при досягненні вами 63 років, мінімальний страховий стаж зменшиться на 10 років. У 65 років пенсію за віком призначать, навіть якщо у вас лише 15 років страхового стажу.

Другий варіант передбачає наявність значних заощаджень. Якщо у вас є достатньо грошей, ви можете не чекати, поки вам виповниться 63 чи 65 років. А просто докупити собі кілька років стажу.

Ця покупка не є дешевою. Фактично вона обійдеться майбутньому пенсіонеру як вартість хорошого потужного ноутбука чи Айфона передостанньої моделі.

Зараз вартість одного року стажу коштує майже 32 тисячі гривень. Ціна розраховується на основі суми єдиного соціального внеску за місяць, яка зараз становить 1320 гривень, помноженій на 12, і коефіцієнт, який дорівнює 2.

Добре, якщо вам не вистачає для призначення пенсії одного чи двох років. А якщо 5 чи й 10-ти? Доведеться купувати кожен рік за 32 тисячі гривень. Чи в багатьох українців похилого віку є стільки заощаджень? Навряд.

Але якщо ви все-таки наважилися на покупку, потрібно звернутися до податкової служби та підготувати такі документи:

  • заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соцстрахування або одноразову сплату в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;
  • копію трудової книжки;
  • виписку із системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
  • копію паспорта або іншого документа, що засвідчує особу. 

Оплатити куплений стаж потрібно за 10 днів з дати підписання угоди.

Найгірший варіант передбачає, що у вас немає ні достатньої кількості страхового стажу, ні фінансів, щоб його придбати. Тоді лишається сподіватися на соціальну пенсію. Поганою новиною є те, що розмір цієї пенсії вкрай низький. Фактично це прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. З 1 липня 2021 року він становить 1854 гривні. Погодьтеся, це не ті гроші, щоб жити достойно. Та й зростає прожитковий мінімум надто повільно, не встигаючи за інфляцією. Проте в когось ситуація дійсно безвихідна. Тож якщо вам виповнилося 65 років, але ви не маєте достатньо стажу, щоб отримати право на пенсію за віком, звертайтеся в органи соціального захисту.