Зеленський та Разумков
29.10.2021 19:44

Погані новини для Зеленського

Друга половина жовтня принесла погані новини Зеленському і його політичним соратникам. Соціологія КМІСу показала падіння підтримки президента за останній місяць на 8%. За Зеленського тепер готові проголосувати менше 25% виборців. Ще одне опитування Центру Разумкова підтверджує падіння популярності чинного глави держави. Джерела, наближені до Офісу Президента, розповідають про атмосферу занепокоєння, яка витає на Банковій у зв’язку із зменшенням рейтингу Зеленського.

Ще гірша картина у партії «Слуга народу». Вперше за свою коротку історію президентська політична сила опустилася на друге місце за рівнем популярності. Зараз за «слуг» готові віддати свій голос близько 15% українців. А так як нардепи з фракції ЗЕ у парламенті регулярно потрапляють у різного роду зашквари, підтримка «Слуг народу» падатиме й надалі.

Нічого дивного у зниженні рейтингів Зеленського немає. На фоні відсутності позитивних досягнень і величезної кількості проблем у державі дивним є те, що за чинного президента все ще готові голосувати майже чверть виборців. Та це недовго. Якщо Зеленський не зможе оригінальними методами підняти рівень народної любові до своєї персони, він ризикує вже у найближчі місяці пробити планку у 20%. А це – чіткий сигнал почати тривожитися за своє політичне майбутнє. Падіння підтримки нижче 20% означатиме, що золота карета Зеленського перетворилася у гарбуз. І над його майбутнім збираються грозові хмари.

Як на зло для глави держави, соціологи показали несподівано високий рейтинг відправленого на початку жовтня у відставку спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова. На президентських виборах за нього готові проголосувати від 7% до 9% українців. Та чи може насправді Разумков стати політичним могильником Зеленського?

Разумков у роздумах

Судячи з відносно спокійної реакції на своє звільнення з посади голови Верховної Ради, Разумков ще раніше морально готував себе до такого розвитку подій. Незалежна дещо відсторонена поведінка ексречника Зеленського на посаді постійно дратувала Зеленського, який звик до возвеличення власної персони. Рано чи пізно розрив між ними мав статися. Тепер у Разумкова і Зеленського свій шлях.

Зараз Дмитро Олександрович відверто не афішує планів на майбутнє. Але чітко дає зрозуміти, що з політики йти не збирається. Навпаки, мріє про нові посади та нові висоти на владному олімпі.

Коментар Разумкова щодо останньої соціології на телеканалі "Україна 24" витриманий у типовому для нього обережному стилі. В ньому політик каже, що електоральні симпатії, то не головне. І на вибори треба йти з тим, у що віриш і у що вірять люди.

"Збиратися в президенти після опитування – це не варіант… Не можна йти назустріч електоральних симпатій, треба йти з тим, у що ти віриш, і у що вірять люди, тоді у тебе будуть і рейтинги, і підтримка", - заявив Дмитро Разумков.

Також він натякнув, що посада - це лише інструмент. Але додав, що для реалізації обіцянок є різні посади. "Я сподіваюся, я на них всіх побуваю", – сказав Разумков.

Звертає на себе увагу теза колишнього голови парламенту про те, що варто повернутися до обіцянок людям, які давалися у 2019 році. Напевно Разумков займе таку собі нішу моралізатора «слуг народу» і самого президента. І буде час від часу докоряти їм за коротку пам’ять та зраду передвиборчих декларацій. Спробує перебрати на себе роль головного хранителя цінностей переможної ЗЕ-команди зразка 2019 року. Закликатиме Зеленського повернутися до забутих меседжів та гасел.

Це виграшна тактика, яка дійсно може принести певні бонуси. Але чому ж Дмитро Олександрович більше двох років мовчав, коли «слуги народу» забули про те, кому вони мають служити? А як тільки втратив посаду, так зразу відкрилася істина на те, що робиться в країні. Щось тут не то…

Чи стане Разумков політичним могильником Зеленського

Ті, хто зараз пророкує президентське крісло Разумкову, роблять це або через власну наївність, або з певних корисливих мотивів. Насправді нинішні відносно високі рейтинги Разумкова ще нічого не значать. Вони можуть бути наслідком реакції на його відставку. Раптовим сплеском суспільної уваги до раніше не дуже помітного голови Верховної Ради. Пройде трохи часу і народ може забути про існування Разумкова. Якщо він сам регулярно про себе не нагадуватиме.

Про реальний політичний потенціал Разумкова краще судити як мінімум через пів року. Тоді можна буде хоча б приблизно спрогнозувати політичне майбутнє екссоратника Зеленського. Робити це тепер – це всеодно, що гадати на кавовій гущі.

Разумков може тішити себе мріями про реванш. Плекати думки про політичну помсту Зеленському та «слугам народу». Але чи є в нього для цього достатньо потенціалу? Чи присутня у Разумкова яскрава харизма? Чи володіє він даром зачаровувати виборців, який присутній у Володимира Олександровича? Скоріше всього ні. Це значить, що шанси перемогти Зеленського на президентських виборах у Разумкова виглядають майже фантастично. Але попсувати нерви і настрій ЗЕ-команді він цілком здатний. А заодно – ще більше опустити рейтинг підтримки президента і його команди.

Колишній політичний друг Зеленського володіє рисами, які необхідні для успішного політика. Виваженість, обережність, вміння чекати, хитрість та здатність знаходити спільну мову з гравцями різного політичного спектру. А ще – правильне позиціонування себе на фоні непрофесійних і поверхових колег. Ці риси можуть допомогти Разумкову втриматися у вищій лізі української політики після наступних парламентських виборів. І навіть провести у Верховну Раду свій політичний проєкт. Особливо за умови появи у звільненого спікера впливових і заможних спонсорів на зразок Ахметова чи інших сірих кардиналів української політики. А там лишається сподіватися на фортуну. Раптом Разумкову знову пощастить і він отримає високу посаду вдруге?

Разумков небезпечний для Зеленського не тим, що стане його головним конкурентом чи опонентом. На цю роль є інші, більш потужні і яскраві претенденти. Небезпека Разумкова у тому, що він може забрати у Зеленського і його «Слуг народу» кілька відсотків голосів виборців. Хтозна, можливо саме цих відсотків не вистачить Зеленському для перемоги на наступних виборах. І тоді комік з Кварталу 95, який став президентом, пригадає фатальні події, які трапилися на початку жовтня 2021 року у стінах Верховної Ради…