митинг по Радой
16.02.2022 17:01

Если раньше планы массовых мероприятий сокращались "втихую" под предлогом пандемии, то сейчас, на фоне разговоров о возможном введении военного положения, власти демонстрируют готовность к более решительным и действенным мерам. Фактически на массовые сборы наложен негласный мораторий. И те, кто мог бы попытаться раскачать лодку, это чувствуют.

Наприкінці січня – у першій половині лютого відзначалося посилення активності "п'ятої колони".

Набуття чинності закону про обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операцій стало приводом для проведення активістами руху "SaveФОП" акцій протесту по всій країні. У Києві мітинг перейшов у спробу штурму Верховної Ради - і тільки після цього правоохоронні органи відреагували на те, що відбувається (очевидно, влада не усвідомлювала небезпеку ситуації і виявилася не дуже готовою до такого розвитку подій, поставивши проти двох тисяч мітингувальників лише кілька сотень поліцейських).

Член виконкому Української ліберальної партії Владислав Послєдніченко організовував у Львові та Києві пікети то проти "зовнішнього управління" з боку Джорджа Сороса, то проти законопроекту про допоміжні репродуктивні технології. Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ МП влаштувала молитовне стояння перед Хотинською міськрадою, вимагаючи продовжити договір оренди храму Св. Олександра Невського на території державного заповідника. "Хотинська фортеця". В обох випадках заходів не вживалося.

На тлі подальшої ескалації обстановки на кордонах України Синодальний відділ УПЦ МП по взаємодії зі Збройними силами раптом ініціював чергову Всеукраїнську хресну ходу – цього разу з іконами і мощами святих воїнів. Жодної реакції знов не було.

Проте, поступово влада почала ставитися до загроз, що їх несуть масові зібрання, хоча б навіть і "мирні", більш серйозно.

Голова Нацполіції Ігор Клименко заявив, що особовий склад з 14 до 19 лютого переводиться на посилений режим несення служби.

У зв'язку з інформацією про плани скандально відомого почаївського священика-антівакцінатора Олександра Марценюка, шанувальника Путіна й терориста "Гіві", організувати молитовне стояння 16 лютого в Маріїнському парку столиці, бійці "Правого сектору" Тернопільщини 15 числа навідалися до м.Почаєва й провели там інформаційну акцію. Їхньою метою було запобігання проведенню зазначеного заходу та недопущення провокацій з боку агентів п'ятої колони Кремля.

Зараз як влада, так і українські церкви підкреслюють необхідність єдності перед обличчям зовнішньої загрози. І завдяки цьому можливі організатори антиукраїнських акцій вже згортають свої плани. Так, якщо раніше УПЦ МП організовувала молитовні стояння при будь-якому випадку, коли їхня громада втрачала права на нерухомість, то тепер і виселення Свято-Преображенської громади в Івано-Франківську, і виселення громади Св. Ксенії Петербурзької з Київської міської лікарні №3 пройшли напрочуд тихо.