судья
06.09.2022 08:00

Півтора роки тому велике одеське підприємство зазнало рейдерського захоплення. “Чорний” нотаріус з Полтавської області переоформила корпоративні права підприємства вартістю декілька мільйонів доларів на рейдерів.

У грудні 2021 року Антирейдерська комісія Міністерства Юстиції розглянула скаргу потерпілих та підписала Наказ про скасування реєстраційний дій “чорного” нотаріусу. Наказ одразу набрав чинності, але виконати його виявилося неможливим. Впродовж короткого періоду часу рейдери наклали шість (!!) досудових арештів в різних судових інстанціях по всій Україні з метою заблокувати виконання наказу.

До прикладу, суддя Гусєва з Арцизького районного суду Одеської області відкрила провадження та наклала досудовий арешт за заявою місцевого жителя, громадянина Бузики, який стверджував, що позичив 80 мільйонів гривень підприємству, які йому не повертають. По-перше, Бузика не надав до суду жодних документів, щоб підтверджували його заяву, по-друге, він виявився місцевим кримінальним злочинцем, тексти вироків доступні в реєстрі. Той же суд декілька років тому судив Бузику за крадіжку алюмінієвої каструлі у власного сусіда вартістю 310 гривень.

Арешт накладений Гусєвою надовго заблокував рішення Мін'юсту. Розгляд апеляційної скарги про скасування арешту було призначено лише через ДЕСЯТЬ місяців. Після цього останній шанс оскарження — касаційна скарга.

Інший приклад — рішення судді Київського Господарського суду Сергія Стасюка, який також обіймав посаду заступника голови суду та неодноразово його ім'я лунало в контексті резонансних справ банку “Надра” НАК “Нафтогаз” та інших. Скарги на незаконні рішення судді розглядалися у Дисциплінарній комісії Вищої ради правосуддя. В нашому випадку Стасюк задовільнив скаргу рейдерів, які стверджували, що через декiлька хвилин після рейдерського захоплення доброчесний покупець придбав багатомільйонні активи за 10 тисяч гривень. Не дивлячись на очевидно фіктивний характер оборудки, Стасюк по суті наклав арешт на виконання Наказу Мін'юсту.

Таким чином можна блокувати будь-яке рішення будь-якого органу, не лише Міністерства Юстиції навіть без розгляду справи по суті. Зняти арешт можна лише в більш високій судовій інстанції.

Про доброчесність Стасюка та походження його статків відомо чимало — він живе на гроші, які йому начебто подарував батько та несподівано його дружина (проста чиновниця) купує авто за два мільйони гривень.

18 серпня парламент рейтинговим голосуванням обрав на посаду членів ради правосуддя двох чесних кандидатів — адвоката Майдану Романа Маселка та науковця Миколу Мороза. За останні три роки на підставі скарг Маселко було притягнуто до відповідальності понад 20 суддів. На інші місця претендували багато пов'язаних з судовими корупціонерами діячів. Зручні члени ВРП засідали у раді з часів, коли її повністю контролював славнозвісний “юрист” Ківалов.

Півтора роки в співучасті рейдерам було задіяно десятки суддів, прокурорів, слідчих, нотаріусів, держреєстратор, судові експерти та багато адвокатів. Щодо жодної особи не проводиться розслідування, хоча воно могло б зайняти декілька місяців — всі необхідні документи наявні та зберігаються в архівах у нотаріусів. Розслідуванням рейдерського захоплення займається Головне слідче управління під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури, але справа не рухається з місця вже вісім місяців.

Як довго суддя Стасюк буде виходити сухим з води, коли він не лише виносить рішення на підставі фіктивних оборудок, а й втручався в справи інших суддів Господарського суду, розглядав скарги, які не підлягають розгляду в господарських судах, виносив рішення на користь олігархів та багато іншого. Чи випадково саме на цього суддю розписали скаргу підступних одеських рейдерів, та чи не тому, що він береться за все та виносить рішення безпідставно легше та швидше за інших?

Боротьба з рейдерами триває, так само як і боротьба за кожного доброчесного кандидата ВРП та боротьба на фронті.