ліси України
22.11.2022 10:06

Кабінет Міністрів схвалив постанову, яка передбачає реформування лісової галузі. 158 державних лісогосподарських підприємств об'єднають в єдине державне спеціалізоване підприємство «Ліси України». Замість 24 управлінь буде утворено 9 регіональних офісів лісового та мисливського господарства. Незабаром розпочнеться запекла боротьба за призначення на керівні посади цього відомства. У цій статті ми розглянемо основних претендентів на ключові посади.

Найближчим часом в Україні будуть обирати керівників регіональних офісів державного спеціалізованого підприємства «Ліси України». Регіональні офіси увійдуть до складу ДП та будуть безпосередньо керувати діяльністю лісгоспів та міжобласних управлінь, яким нададуть функції погодження дозвільної документації в лісовій галузі з прямим підпорядкування Держлісагенству та в майбутньому місцевим облдержадміністраціям. Отже, розпочнемо із Західного регіону, в якому лісова галузь грає важливу роль в економіці областей та де всі керівники дуже ретельно підбираються на займані посади.

Карпатський лісовий офіс (м. Івано-Франківськ) до складу якого входить Івано-Франківська, Закарпатська та Львівська області може очолити один з двох кандидатів: це чинний керівник Івано-Франківського ОУЛМГ Сергій Кокоць або директор Дрогобицького лісгоспу Олег Левчук. Начальником міжрегіонального управління на ці 3 області з базуванням у м. Львові може стати чинний начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнеко. Саме в Карпатському лісовому офісі буде найгарячіша боротьба – цьому є ціла низка причин. Закарпатська область наразі не представлена кандидатом на зазначену посаду, а  вищеперелічені кандидати вже досить тривалий час працюють в цьому регіоні. Цікавою в розрізі цієї боротьби є і роль народного депутата Миколи Тищенка, який під приводом проведення кадрових змін серед керівництва Держлісагентства домігся створення ТСЕ (тимчасової слідчої комісії) у Верховній раді. Насправді ж, таким чином одіозний нардеп вирішив застрибнути в останній вагон для лобіювання власних інтересів в лісовій галузі, таких як: експорт пиломатеріалів, продаж кругляка, вплив на призначення у вказане держпідприємство, підняття мертвого рейтингу, вибивання кешу. До речі, рішення про призначення керівників ДП «Ліси України» прийматимуться міністром довкілля Русланом Стрільцем та головою Держлісагенства Юрієм Болоховцем, за яким не спостерігалось прийняття кадрових рішень без першочергового погодження з місцевою владою та вищим керівництвом. Саме тому і Микола Тищенко, побачивши для себе негативну перспективу невиконаних «обязів» перед Закарпатськими підприємцями та неможливість скористатись статусом «слуги народу» і вживає всіх заходів для втручання в структуру ДП «Ліси України». Про Західний регіон можно казати багато, але переходимо далі.

На голову Подільського офісу (м. Черновці) розглядається кандидатура чинного керівника Чернівецького ОУЛМГ Бориса Гончара, який хоч і є членом ПП «Аграрна партія», але після літніх подій зі звільненням знайшов порузуміння з місцевою владою та «біжить поруч». Гончар координуватиме діяльність державного підприємства у Чернівецькій, Тернопільській та Хмельницькій областях. Міжрегіональний офіс у регіоні очолить Петро Пешко - Хмельницький лісівник який просунув Павла Золотого на посаду Тернопільсьокго ОУЛМГ. Загалом всі при ділі. Мир та спокій.

Щодо Полісся, то там керівників ОУЛМГ «розведено по углам» – начальником Поліського офісу (м. Луцьк) має стати Кватирко, а межрегіонального управління (м. Рівне) - Сухович. Втім, побачимо як вони уживуться.

На Житомирщині офіс передбачувано очолить Віктор Сахнюк, який налагодив роботу в цій області.  Він також планує підім’яти під себе і Київську область, яку очолював Леонід Бойко, він отримає втішний приз – посаду начальника міжрегіонального офісу. Подейкують, що у правоохоронців тут буде забагато роботи.

Центральний лісовий офіс – самий різнокольоровий офіс до якого входять Вінницька, Черкаська та Кіровоградська області має очолити Черкаський лісівник Дзюбенко, якому все одно хто очолить міжрегіональне управління. Натомість, там ще ті кадри – Вінницький лісівник Бондар, який підминає під себе все що бачить: мисливські угіддя і лісгоспи з їх керівниками.  Натомість, саме керівники лісгоспів і не бачать його своїм «шефом» та чекають нового керівника. Окремо слід сказати про Кіровоградську  начальницю Ревенко, яка ще живе духом і ідеями “Партії регіонів” – аналогічно Бондарю вона скеровує більшість деревини на власну «пилораму». Що ж, будемо чекати що Дзюбенко їх «декласує», та «не зловить зірку».

Ще один лісовий регіон це Чернігівщина та Сумщина – їх об’єднають в Східний лісовий офіс (м. Суми). І тут начебто всі думали що Болоховець принципово просуне Аніщенка, натомість йому може дістатись посада тільки начальника міжрегонального управління. Втім, нічого дивного, адже це насамперед його максимальний рівень як керівника. З цього виходить те, що Болоховець зберігає обережність та намагається показати свою неупередженість. Проте, посаду в держпідприємстві може отримати Віктор Петрович Чегринець, який вже понад 20 років керує Сумським ОУЛМГ. У зв’язку з цим виникає питання: невже не знайшлось більш молодої крові? Схоже, тут як при «советской власти»: з посади тільки ногами вперед. З іншого боку – з керівників лісгоспів цих двох вищезазначених областей через корупційний шлейф обрати просто нікого. Значить, треба вирощувати нових. Може це і буде новим завданням Болоховця в ДП.

Йдемо далі, найпроблемніший регіон Схід. Харківська, Луганська, Донецька, Запорізька, Дніпропетровська, Полтавська області. В кожному регіоні є трохи достойних хлопців, але постійні скандали з одіозними представниками галузі не дають спокою цим регіонам. Отже, наразі Слобожанський офіс розташований у Полтаві. Мабуть, всі вирішили що така локація була обрана через війну, але ні. Тут спрацювало інше. Посаду начальника у Слобожанському офісі вангують чинному Полтавському лісівнику Івану Гришку, який як і кандидати із інших регіонів є фаховим та досвідченим спеціалістом, що за рік-два зі всіма налагодив співпрацю і за якого не соромно, на відміну від харків’ян, серед яких нема кого обрати. Втім, тут є і інші причини.

Після довгих років Сиси та «временщиков» після Сиси,  у регіоні з’явився Дмитренко – він не виправдав довіру Болоховця, надану завдяки протекції нардепа Олега Бондаренка. Останній всліпу допомогав Дмитренку щоб посунути лобі, такого собі, луганського підприємця Григорія Лісняка та його фунта Склярова. Бондаренко тепер також в сліпу робить протекцію новому лісівнику Олександру Лисенку, який відомий депутатством в Ізюмській ОТГ від ОПЗЖ, близькістю із вже екс-нардепом від “Партії Регіонів”, “Опозиційного блоку” і ОПЗЖ Шенцевим (і тут цікавинкою є його працюючий бізнес на частині окупованої Харківщини), а також повністю фінанансово та кадрово залежний від того ж Григорія Лісняка. Цікаво, що робив під час окупації Харківщини Лисенко, перебуваючи то під Харковом, то в Ізюмі, то в Боровій? Може чекав когось і недочекавшись виїхав в Дніпро? І як його взагалі просуває чинна місцева влада та 2 «шановних пана» Бондаренко та Якименко? До кого вони прислухаються - не зрозуміло, а ще не зрозуміло хто до них прислухається в Києві. І чому вони думають що без їх відома на Харківщині та Полтавщині нікого не призначитимуть - вони тут нікому не відомі.

Про Харків та Полтаву сказано забагато, але регіон особливий - з бойовими діями, з вже у минулому сильним проросійським лоббі. Втім, держава знов наступає на ті ж граблі дпускаючи проросійські кадри до влади. Та ще й до речі ця ТСК, де Бондаренко, піарившись два роки на нарадах в Держлісагенстві з Болоховцем, взяв та й підтримав створення ТСК. Сам вже мабуть заплутався що робити.

Східний лісовий офіс – Луганська, Донецька та Дніпропетровська області. Тут теж вищезазначений Лісняк не хоче залишати позиції та підготував дві свої кандидатури: Приходько та Стороженко. Невже хтось ще хоче працювати з таким токсичним та проблемним підприємцем? Який денаціфікує ліси України, входить до кіл криміналітету СНД та одіозних депутатів “Партії регіонів”, які в теперішній час хоч і отримали мандати Верховної Ради, але не вилазять з-за кордону. Чи вже нема кому постачати підтоварник на Шахти ДТЕКа?

До речі, чинний Дніпровський лісівник Кравченко теж розглядається на голову Східного офісу, втім, як і Луганський Неклеса (відомий опозицією до Лісняка – як це сталось не зрозуміло, але факт). Як бачимо – туди складно знайти нормальну кандидатуру - області були окуповані, фахові спеціалісти не мають бажання, то ж доводиться обирати з того що є. Побачимо. Може, Східний офіс очолять дніпряни - все ж таки регіони Донбасу їм близькі за духом і “понятіямі”. Отже, східні області в лісовій галузі теж є проблемним, передусім через місцевих князьків та необачливих політиків.

Останній - Південний офіс в м. Миколаїв. Тут начебто без сюрпризів – Миколаївський лісівник Олександр Грицай виглядає головним претендентом на посаду. Йому буде найважче зібрати колектив серед тієї кількості коллаборантів з-поміж лісівників Запоріжжя та Херсону.

В найближчий місяць вся ця сага із призначенням до «Лісів України» дійде до завершення. Все що було анонсувано по реформі - було прийнято. Тож, вся країна, а особливо бізнес з нетерпінням чекають запуску нової структури. Без неї неможливо працювати по правилам, платити податки, забезпечувати робочі місця, вносити внесок в розбудову країни, підтримувати місцеві органи влади та політичні структури, а також забезпечувати матеріалом іноземні ринки. Чекаємо на розв’язку, ну а поки будемо дивитись ЧС-2022.