Українські дипломати
04.12.2022 13:20

Українська дипломатична спільнота отримала новий переговорний майданчик у Брюсселі для донесення позицій України стосовно співпраці з Європейським Союзом і NATO. Мова – про приміщення Station Europe у Європейському кварталі Брюсселя, яке змогли отримати в своє користування українські дипломати.

Представництво України при Європейському Союзі все частіше фігурує в ЗМІ як господар приміщення, повідомили одразу кілька бельгійських ЗМІ, зокрема Radio 1. А голова представництва України при ЄС Всеволод Ченцов є постійним хедлайнером численних важливих для українського зовнішньополітичного контексту подій, що відбуваються на території Station Europe.

приміщення в Брюселі

Як зазначило бельгійське Radio 1 з посиланням на Федеральну державну службу юстиції Бельгії, віднедавна приміщення Station Europe, що раніше перебувало в підпорядкуванні Європейського парламенту, передано Українському громадському хабу (громадська організація Ukrainian Civil Society Hub – UCSH). Цю громадську організацію було офіційно зареєстровано 17 жовтня 2022 року за адресою Station Europe (Rue de Trèves 3, Ixelles, Brussels), відомості про що є у відкритому реєстрі Федеральної державної служби юстиції Бельгії.

Засновницями Українського громадського хабу є українські дипломатки Наталя Мельник та Ірина Толкачова. Також у реєстраційних документах адміністратором UCSH значиться громадянин Болгарії Явор Петров.

Зазначений реєстр містить номери дипломатичних паспортів пані Мельник і пані Толкачової та їхні домашні адреси в Брюсселі, а також домашню адресу пана Петрова.

реєстр

На думку бельгійських джерел той факт, що громадську організацію заснували дипломати з дійсними службовими паспортами, є беззастережним доказом підпорядкованості цієї процедури поточним завданням українського МЗС. Адже, як пояснюють у МЗС, за жодних обставин дипломатичні паспорти не можуть використовуватися для цілей, відмінних від тих, що визначені як офіційні.

Бельгійські джерела вважають, що за посиленням української переговорної позиції в столиці Євросоюзу стоїть екс-Президент Петро Порошенко. Адже всі дипломати, завдяки яким Україна змогла отримати Station Europe в якості майданчика для донесення своїх меседжів потужній європейській аудиторії, є з близького оточення саме Петра Порошенка. Також дипломатів, що мають відношення до ГО Ukrainian Civil Society Hub, об’єднує близькість до структур НАТО.

Так, Наталя Мельник перебувала на посаді першого секретаря Місії України при НАТО за часів президентства Петра Порошенка. Бельгійські ЗМІ відзначають, що Наталя Мельник відома своїми різкими висловлюваннями на адресу європейських політиків, які затягують процес військової допомоги Україні в умовах нинішньої війни.

Бельгійські джерела вважають, що, враховуючи попередній досвід тісної співпраці пані Мельник з НАТО, можна припустити, що її нинішня роль полягає у посиленні переговорної позиції України у спілкуванні з Альянсом. Адже ні для кого не секрет, що в Україні існує сильне внутрішньополітичне лобі, близьке до Петра Порошенка, яке вважає, що переговори про постачання зброї в Україну могли б бути більш ефективними, якби їх вели люди, які є професіоналами у цій сфері.

Чоловік пані Мельник Всеволод Ченцов був послом України в Нідерландах за часів президентської каденції Петра Порошенка та грав ключову роль у переговорах з боку України щодо міжнародного кримінального процесу у справі про збитий над Україною літак Malaysia Airlines (рейс MH17). Нині пан Ченцов очолює Представництво України при ЄС і часто є спікером на публічних заходах та брифінгах, що проводяться на території Українського громадського хабу.

Відомо, що віце-президентка Українського громадського хабу Ірина Толкачова є впливовою менеджеркою круїзної компанії «Inflot Cruise and Ferry Ukraine» та досвідченою кадровою дипломаткою в минулому. Її чоловік Георгій Толкачов є колишнім колегою Наталі Мельник – він перебуває на посаді заступника голови Місії України при НАТО; а в минулому був виконувачем обов’язків голови Місії.

Інформації про адміністратора ГО Ukrainian Civil Society Hub Явора Петрова майже немає. Але, як постає зі згаданого вище федерального реєстру, він є сусідом подружжя Ченцових-Мельників у Брюсселі – його будинок знаходиться поруч із будинком подружжя українських дипломатів. У LinkedIn також міститься профіль Явора Петрова (громадянина Болгарії), який працює топ-менеджером International Armored Group, компанії, яка є одним із найбільших торговців зброєю в світі. Достеменно невідомо, чи є ця особа Явором Петровим, який у реєстраційних документах значиться адміністратором Українського громадського хабу.

Тут важливо згадати, що нещодавно п’ятий Президент України Петро Порошенко заявляв: час дипломатії минає, і тепер найкращим дипломатом є Збройні сили України, підтримані союзниками.

«Будь ласка, допоможіть нам врятувати вас, допоможіть нам і Європі. Допоможіть нам робити нашу роботу разом. І даючи Україні танки, підтримуючи Збройні сили України, допомагаючи Україні, ви інвестуєте у власну безпеку», – закликав союзників Петро Порошенко.

Відкриті джерела свідчать: за півроку після початку широкомасштабного вторгнення російської армії Фонд Петра Порошенка, компанія «Рошен» та волонтери ГО «Справа Громад» передали до ЗСУ допомогу на суму майже $46 млн.

«З огляду на наведені факти високою є ймовірність створення додаткового каналу переговорів між Україною та офіційним Брюсселем, ключову роль у цьому процесі якого відіграватимуть наближені до Петра Порошенка дипломати, – вважають бельгійські джерела. – І цілком можна припустити, що їхні зусилля будуть зосереджені на питаннях посилення військової допомоги Україні».