"Коли почнеться колапс, громадянська війна в Росії - вся ця орда посуне сюди"
16.06.2016 14:35

Про перспективи повернення окупованих територій, майбутній колапс Росії, саботування допомоги Криму Нацбанком та Мінстецем та використання перемоги Джамали на Євробаченні в боротьбі з окупантом в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів директор компанії персонального та стратегічного консалтингу Berta Communications, президент Фонду національних стратегій, політтехнолог, співзасновник Бюро протидії гібридній війні Тарас Березовець.

Новини України – From-UA: Є думка про те, що ситуація на Сході України перетворюється в заморожений конфлікт, і з часом Європейський Союз «пробачить» Росії це зухвальство, як це сталося з Грузією, та скасує санкції. Як Ви вважаєте, яка країна в ЄС стане для Кремля тим ключем, який відкриє двері Путіну?

Тарас Березовець: Давайте з кінця почнемо — що Крим ніколи не буде визнаний територією Росії міжнародною спільнотою. Є якісь спроби, але вони ніколи не будуть масовими, тому що це є абсолютно брутальне порушення норм міжнародного права і виклик лідерству, насамперед, США. Будемо говорити відверто — США ніколи Росії не подарують, по-перше, тому, що вона їх виставили в ідіотському світлі. Америка була гарантом в Будапештському меморандумі. Так, дійсно, там був прописаний єдиний механізм гарантій — тільки консультативний, це ідіотизм, але за це треба подякувати Кравчуку, що він погодився на такі умови. Але консультації, зрозуміло, жодну країну в світі на захистили. Так само, як вони не захистили Чехословаччину від зазіхань фашистської Німеччини в 38-му році. Тому США не знімуть санкції, не зніме Великобританія, всі країни англосаксонські, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Японія,— абсолютна більшість країн не зніме, так само, як центральні і східні європейські країни.

Але дійсно, на жаль, ЄС — це колегіальне утворення, і для продовження санкцій потрібне рішення всіх 28 членів ЄС. Будемо говорити відверто: якщо зараз вдасться продовжити ці санкції, то це буде диво, тому що сьогодні вже йде робота і влітку буде прийматися рішення. Якщо це буде продовження санкцій, можливо, це буде останнє продовження, тому що кожні півроку вони приймають рішення — чи продовжувати, чи ні.

Новини України – From-UA: Хто буде наполягати в першу чергу?

Тарас Березовець: Це Франція, Італія, Угорщина, Чехія, Словаччина. Можливо, Німеччина, але через особисту позицію Меркель, через те, що її образили з "дєвочкой Лізой". Можливо, Німеччина не буде. Але дійсно йде дуже величезний тиск, і всі бізнесмени цих країн хочуть поновити стосунки з Росією до схеми “бізнес як завжди”. Але проблема в тому, що американці все одно мають найболючіші відповіді: і система “Свіфт”, і доступ до кредитних ресурсів — це все в руках Америки. Тобто навіть якщо ЄС свої санкції скасує, США будуть тримати до повної деокупації Криму, інакше це стане предметом їх національної ганьби. Для США втрати від торгівлі з Росією — це як укус комара. До речі, як і для більшості країн ЄС це не стало втратою. Це стало втратою для Росії.

Але в підсумку я переконаний, що все одно з Кримом у нас є єдиний варіант. Україна має факт, що вона втратила територію на багато років. Це 15-20 років точно. З Донбасом, я думаю, це 2-4 роки максимум. Але ми повинні розвиватись, будувати процвітаючу країну без тих територій, на жаль. І ці території будуть повернені тільки одним шляхом. Так само, як колапсував СРСР, так само розвивається нинішня Росія. Тобто ми маємо можливість тільки наближувати цей момент, будувати себе, робитись сильними і готуватись до величезного потоку біженців. Так само, як сьогодні сирійські біженці тікають в Європу, те ж саме, на жаль, може чекати нас, тому що, якщо ми не побудуємо сильного кордону, кілька мільйонів російських біженців — а вони будуть, коли почнеться колапс, громадянська війна в Росії, я в цьому абсолютно переконаний щиро, - от вся ця орда посуне сюди. І питання, що з ними робити? Вони можуть дестабілізувати повністю нас, тому що нам ніхто не буде допомагати, це буде наша проблема. Європа почне кричати, що “дамо вам гроші”, як вони сказали Туреччині: беріть 10 млрд євро, тільки не пускайте їх в Європу. І тому ми маємо готуватись до колапсу Росії зараз, розуміючи, що у нас років до 15, не більше.

Новини України – From-UA: Ситуація на півострові щодо кримських татар дедалі погіршується. Заборона Меджлісу, зникнення активістів, арешт та переслідування журналістів, обшуки, тортури та вбивства. Кремль свідомо підштовхує татар до радикальних дій?

Тарас Березовець: Я би акцентував на тому, що погіршується ситуація стосовно всіх українських громадян. Я не розрізняю кримськотатарську національність, російську, українську, єврейську чи якусь іншу — всі наші громадяни піддаються величезному тиску. Росіяни не дивляться в паспорт, вони дивляться на громадянську позицію наших людей. І ми повинні рятувати їх, абсолютно не зважаючи на питання їх національності.

Інша річ, що дійсно кримськотатарська громада піддається найбільшому тиску, їх орган самоврядування Меджліс офіційно заборонений, їм навіть було заборонено офіційно відзначати 72 річницю депортації, але люди не побоялись і все одно вийшли. Тому Україна має сконцентруватися. Ми не маємо, давайте говорити відверто, чим допомогти цим громадянам. Чим ми можемо допомогти? З переселенням, з облаштуванням. Друге — скасування посилання про нерезидентів для кримчан, чого не має і що сьогодні Нацбанк саботує, хоча є рішення суду. Третє — допомагати людям поступати в українські виші, тому що немає жодної програми вступу для людей з окупованих територій, особливо що стосується Криму. Наступне — розвивати медійне мовлення — радіо, ТБ на Крим, тому що ТБ на Крим ми можемо покрити тільки через супутник або інтернет, а радіо ми можемо навіть через метрові хвилі покрити всю територію Криму. На жаль Міністерство інформації України саботує практично, зриває власні же плани, ці обіцянки не виконані. І навіть не зважаючи на те, що їм були передані ретранслятори країнами ЄС, жодний радіоканал сьогодні не мовить не окупований Крим. Я вважаю, що це повна відсутність професіоналізму, стратегічного бачення, саботування національних інтересів України з боку Міністерства інформації. Нам охоче допомагають уряди ЄС, Канади, США, фінансово в тому числі, нашій Громадській ініціативі Free Crimea, якій вже 1,5 року виповнилось. Ми просто як громадяни, які взяли на себе відповідальність, в певний момент зрозуміли, що немає дій з боку Міністерства інформації, фактично нічого не робить українська влада, і тому ми поряд з іншими громадськими проектами, такими як “КримSOS”, кримськотатарський ресурсний центр, ми кожен в своєї частині почали працювати: хтось по допомозі переселенцям, ми більш концентруємось на проектах висвітлення порушень прав людини. Ми єдиний на сьогодні аналітичний центр в Україні, який робить аналітику по всіх аспектах того, що в Криму відбувається. Наша аналітика є унікальною для Міністерства закордонних справ, ми передаємо в НАТО, в Раду Європи, в Європарламент, в Державний департамент США, у всі міністерства закордонних справ ЄС. І я вам скажу, що остання резолюція Європейського парламенту, яка стосувалась порушення прав в Криму, вона будувалась на нашій інформації. Зокрема пасаж про небезпеку розміщення ядерної зброї, він з'явився з моєї подачі. І зазначте: вони не до держави звернулись, вони звернулись до нас, тому що у держави немає жодного органу, якій моніторить ситуацію, що відбувається на наших окупованих територіях. Повний маразм! Я витрачаю власні ресурси з бізнесу на те, щоб англійською і російською разом з колегами передавати цю інформацію. Але ми не нарікаємо. Хай Мінстець займається розпилом грошей, це вже їх проблема, чим вони займаються. Ми свою роботу будемо продовжувати.

Новини України – From-UA: Перемога Джамали на Євробаченні-2016 дала додатковий інструментарій у боротьбі з окупантом. Як Україна повинна скористатися цим шансом?

Тарас Березовець: Я вважаю, що дійсно, це величезна заслуга особисто Джамали. Я б не применшував все ж таки того, що це була з музичної точки зору абсолютно унікальна композиція. Дійсно, це було політичне голосування, це треба визнати, і мені про це західні дипломаті всі сказали: “От, ми вас всі підтримали”. Це був чіткий сигнал на підтримку України, на підтримку Криму, територіальної цілісності, і демарш в бік Росії, тому що Росія вважала, що вона може купити все. Давайте будемо говорити відверто: кілька голосувань, в тому числі за Діму Белана, були банально куплені. Були розслідування, які встановили що робили росіяни: вони масово через різні підставні компанії, маркетингові, вкачували мільйони євро через спеціальних операторів, тобто компанії, які просто закуповували тисячі сім-карт, і фальшували голосування на країнах ЄС — чомусь Німеччина, Великобританія, Італія масово підтримували російських співаків. Чому ж вони бісилися, чому був цей маразм на їхніх каналах? Вони ж реально вгатили мільйони євро, щоб знов купити голосування, але через те, що голосувало журі, вони програли.

Я б сказав, що Росія втрачає своїх союзників. Найбільш красномовний факт — це те, що Сербія, найбільш відданий союзник Росії на Балканах, дала 1 бал. І це теж не випадково. Справа не в музичному номері, тому що Сергій Лазарєв виконав чудову музикальну композицію. Я б відзначив, що його дарма тут шельмували, тому що, по-перше, він дуже гідно визнав свою поразку на відміну від російського суспільства, він привітав Джамалу. І головне — він в 2014 році дав інтерв'ю, в якому виступив проти окупації Криму. І він не відмовився, до речі, від своєї позиції, він ніколи не відмовлявся, як зробили деякі російські актори, які спочатку сказали, що це погано, а потім...

Але для Джамали, для Криму — це велика перемога. Я знаю, що багато моїх друзів — і кримських татар, і українців, і росіян в Криму дуже раділи, навіть салюти влаштовували, хоча це було недозволено.

Новини України – From-UA: Тобто Євробачення нам треба проводити?

Тарас Березовець: Звичайно. Єдине, що я б відмовився від Києва і передав би іншому місту. Мої фаворити— Одеса і Львів. Я більш схиляюсь до Одеси, тому що зараз це місто розвивається надзвичайно швидко, і трансформація, яка відбулася за останні два роки, вона дійсно вражаюча. І місце у них є, де можна проводити — на тому ж самому стадіоні, накривається дах, і можна все це зробити в Одесі.

Олександр Даниленко
Новини України – From-UA