Косціньський: «Проблеми між Україною і Польщею є похідними для впливу третьої сили»
17.11.2017 08:16

Після ряду останніх гучних заяв польських та українських політиків щодо трактування деяких історичних подій, між Україною та Польщею почали згущуватися хмари. Про те, які насправді відносити між українцями і поляками, та що викликає непорозуміння у двох добросусідських країнах, в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів польський аналітик, журналіст, голова фонду Йоахіма Лелевеля Пьотр Косцінський.

Новини України – From-UA: - Пане Косцінський, у польсько-українських відносинах останнім часом щось не так. Наскільки це серйозно, на ваш погляд?

Пьотр Косцінський: - Важливо розуміти, що це серйозно, і визнання такого стану справ вже викликає проблеми. На жаль, в польсько-українських відносинах історія — це те, що нас роз'єднує на сьогодні. Тут ми маємо зрозуміти, що історія, як польська, так і українська, з одного боку, важлива, а з іншого, вона складна. До того ж ми маємо різні погляди на ці дві історії, і нам буде складно знайти порозуміння і спільну точку зору.

Все інше, що відбувається між Польщею та Україною, схоже на різні дрібні проблеми між сусідами, що є цілком нормальним для співіснування. Але наголошую, що якщо ми не знайдемо спільного рішення щодо трактування історичних подій, це буде для нас постійною проблемою.

Новини України – From-UA: - Що більш за все сварить українців і поляків: історія, амбіції нинішньої влади двох країн, глобальний конфлікт інтересів?

Пьотр Косцінський: - Я думаю, що теоретично кажучи, між нашими країнами немає проблематичних інтересів. Тобто ми можемо мирно й дружно співпрацювати в економіці, і ми вже спостерігаємо таку співпрацю. Окрім того, з кожним роком відкриваються все нові і нові можливості для добросусідства та партнерства.

А от щодо деяких проблем, то особисто я вважаю, що вони можуть виникнути тоді, наприклад, коли аграрна продукція в Україні стане на порядок кращою, ніж польська. І Україна в цьому сенсі може стати достойним конкурентом. Але поки що цього немає, то ж зарано аналізувати ці процеси. Тобто ми можемо співпрацювати і в подальшому мати дуже гарні результати цієї співпраці.

А справжні проблеми існують там, де є велика політика. І Польща, і інші країни ЄС в цьому випадку не є винятком. Все залежить від того, хто сьогодні президент, прем’єр-міністр або народний депутат. Перша за все, ці люди протягом своєї каденції переймаються питанням наступних виборів, щоб переобратися на наступний термін. Я не спостерігаю, щоб хтось із них думав що буде через 25 років між Польщею і Україною — що нам треба зробити за наступні 25 років? Це перше.

А друге — це очевидно, що для політиків їх політична ситуація важливіша, і вони, перш за все, думають, що кажуть в їх країні люди, які будуть або не будуть за них голосувати, яка буде їх реакція, і тоді вони приймають відповідні рішення. В принципі, це і є відповідь.

А загальні проблеми — очевидно, вони мають об’єднувати країни-сусідів. Наприклад, те, що робить Росія в Україні і взагалі в Європі, це нас об’єднує, і це очевидно. Але звісно, що можуть бути і такі ситуації між нами, які вплинуть на конфлікти. Це також можливо.

Новини України – From-UA: - Побутує думка, що велику роль у польсько-українських непорозуміннях грають дії третіх сил. Ви згодні з цим? Якщо це так, то чому обидві сторони так легко піддаються провокаціям?

Пьотр Косцінський: - Не можна сказати, що все, що ми бачимо, це вплив третіх сил, але очевидно, що такий вплив існує. І ми знаємо на кого він спрямований. Проблеми між Україною і Польщею в нашому випадку є похідними для цієї третьої сили, яка може зробити все, щоб тільки сприяти цим проблемам. Наприклад, в інтернеті на території України є багато тролів, і будемо говорити відверто, це російські тролі. А от наприклад, на терені Польщі тролі неможливі, і нічого проросійського вони не можуть зробити.

Хіба що можливо зробити щось проти зв’язків Польщі з Україною, і ми це бачимо на прикладі українських тролів, які успішно роблять свою роботу. І потрібно визнати той факт, що у нашого і вашого Уряду попри те, що вони у курсі справ, просто немає можливостей і ресурсів вплинути на ситуацію та боротися із заможними тролями в інтернеті. Мабуть, банально на це не вистачає коштів.

Новини України – From-UA: - Схоже, що роль Польщі як адвоката України вичерпалася. Який новий сценарій відносин двох країн міг би бути затребуваний, на вашу думку?

Пьотр Косцінський: - Я думаю, що Польща може бути адвокатом України постійно, і я не вважаю, що ця роль може бути вичерпана взагалі. Але треба, щоб така ініціатива йшла з двох сторін. Погодьтеся, деякі українські політики сприймають очевидним той факт, що Україна 100%-во матиме допомогу з польського боку, тому що це вигідно для Польщі. Я думаю, що це не так, на жаль.

Так, для Польщі важливо допомагати Україні, але не потрібно думати, що це буде постійно, незалежно від того, що буде відбуватися в українській політиці і взагалі в Україні. Нам потрібно постійно домовлятися, як друзям, постійно вести розмови з обох сторін, не тільки з однієї. Якщо хтось має друзів, то це не означає, що це навічно. І це має бути не тільки на рівні президентів, прем'єр-міністрів, але все ж на різних рівнях, між суспільствами, неурядовими організаціями. Наприклад, я не чув, щоб якісь політичні партії з Польщі працювали з українськими. Чому цього немає? Можливо, просто потрібно навчитися розмовляти. Я думаю, що саме через таку співпрацю ми матимемо менше конфліктів. Звісно, якісь конфлікти існуватимуть, і це нормально, просто потрібно завжди думати, як попередити ці виклики в майбутньому. Простіше кажучи, потрібно займатися прогнозом.

Новини України – From-UA: - Після надання Україні безвізового режиму, а також дозволу польської влади на роботу українцям в період перебування в зоні ЄС, це якось вплине на зближення наших країн? Чи зможе цей фактор стати чинником примирення наших народів в історичних питаннях?

Пьотр Косцінський: - Для поляків я бачу це позитивним кроком, адже справа не тільки в людях, які працюють. Ось я, наприклад, журналіст і одночасно викладач в одному з університетів в Варшаві, де багато українців. За моїми даними, в Польщі зараз 30 тисяч студентів з України, і це дуже важливо, тому що вони бачать, яка є Польща. З іншого боку, ми бачимо, які українські студенти, що вони тут роблять, що говорять. І на мою думку, жодним чином, ми не маємо проблем від того, що у нас мільйон громадян України в Польщі.

Суть у тому, що вони приїжджають у Польщу, перш за все, щоб працювати і заробляти гроші. І ось тут виникають деякі питання, адже нам потрібна співпраця на різному рівні. Наприклад, щоб у нас було більше української музики, українського театру, кіно, щоб українські культура була в повній мірі представлена у Польщі. Щоб ми це бачили і вивчали, а не чекали раз на рік українського театру з гастролями. Звісно, що за останні кілька років ми дізналися про культуру України більше, ніж, наприклад, сучасної Росії чи Білорусі. Але цього постійно не вистачає. Тобто нам треба знайти якусь можливість співпраці на різних рівнях, так, щоб були позитивні результати від цього.

Юлія Процишена
Новини України – From-UA