Хмара: «Порошенко добровільно і мирно не піде»
13.12.2017 13:50

Про революційні настрої у суспільстві, про нинішню владу олігархів та про те, без чого наша справжні незалежність не відбудеться, в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, дисидент Степан Хмара.

Новини України – From-UA: - Степане Ільковичу, вітаю вас! Цікавить ваша думка щодо того, хто винний у тому, що українці знову незадоволені? Чому українці вкотре вибирають таку владу, хоча мають вільний вибір?

Степан Хмара: - Українцям тяжко зорієнтуватися, тому що у нас склалася така ситуація, коли немає політичної організації. Чому так сталося? Тому що були допущені помилки спочатку державоутворення, і замість того, щоб удосконалювати свою систему державного управління, таку потрібну для держави, для суспільства, влада пішла по хибному шляху створення мафіозно-олігархічної системи. І зараз вона завершена. Її інтенсивно намагався завершити Янукович, але йому не вдалося, тож зараз це зробив Порошенко. При ньому якраз за ці три роки завершено систему мафіозного управління державою, і на чолі того мафіозного правління стоїть людина, яка називається президент України.

З чого це видно? З того, що він ігнорує Конституцію, він не дотримується своїх обов'язків, які прописані тільки у двох статтях — 102-й і 106-й, і для президента не може бути жодних функцій поза визначення в цих статтях. А він, навпаки, те, що там прописано, і те, що потрібно для держави, не виконує. Порошенко крок за кроком узурпує і привласнює собі не суттєві, не передбачені Конституцією повноваження.

А цього можна було уникнути. Треба було на початку, в 1990-1991 рр., провести перевибори у Верховну Раду, змінити співвідношення сил — демократичних і номенклатурної комуністичної більшості. Це був би нормальний запуск для вдосконалення насамперед парламенту, без якого жодна держава, яка б вона не була — президентська республіка, парламентсько-президентська, президентсько-парламентська — не може нормально працювати. Цей момент був упущений. Владу захопила банда, і в неї опинилося потужне сучасне джерело маніпуляції людьми — ЗМІ, зокрема електронні, телебачення, де вони просто використовують сучасні технології і зомбування людей. І тому людям тяжко зробити вибір.

І друге — це їхні фальсифікації на виборах, починаючи з дільничих виборчих комісій і закінчуючи Центральною виборчою комісією. Вже три роки, як ЦВК нелегітимна, головний орган, якій формує владу. І Порошенко вперто плює на Конституцію, на закони, на що завгодно, тому що він має в ЦВК людей, які повністю залежні від нього і будуть робити все, що він захоче. Тому вони будуть рахувати стільки, поки не нарахують, скільки треба. І вже цей вузол розв'язати складніше.

Новини України – From-UA: - Як ви думаєте, чи можлива в нашій країні нова революція і за яких умов?

Степан Хмара: - Без революції у нас не обійдеться. Ми повинні чим швидше почати перезавантаження влади в країні, або ми можемо втратити державу. Ця загроза надзвичайно велика, і це треба усвідомлювати. Але перезавантаження влади потрібно робити через зміну президента, тому що Порошенко добровільно і мирно не піде. Це мафіозі, це людина, яка вже настільки натворила зла в Україні і далі руйнує, співпрацюючи з Росією.

Він вже чотири роки впирається ногами і копитами, щоб не визнати Росію агресором, щоб розірвати з агресором зв'язки, насамперед дипломатичні і гуманітарні. При ньому не може зникнути загроза ліквідації української державності. Тому перезавантаження потрібно робити з нього. Суспільство начебто вже зробило крок в своєму розвитку після Революції Гідності. Вона, звичайно, не завершена. Це великий крок в розвитку суспільства, але, на жаль, немає жодного розвитку в удосконаленні формування системи державної влади, державного управління.

При нинішній владі сподіватися на зміну влади шляхом виборів неможливо. Потрібна революція. Обов'язково. Більшість суспільства усвідомила потребу перезавантаження влади на таку, яку треба їй.

Новини України – From-UA: - На якому етапі після проголошення незалежності була допущена помилка, через яку українське суспільство топчеться на місці?

Степан Хмара: - Дуже важливо усвідомити ось що. В 90-91 роках де була допущена помилка? Помилка було у тому, що, без зміни парламенту на краще співвідношення — демократичне і ретроградне-комуністичне — пішли творити президентську гілку влади. Зрозуміло, що тоді не можна було поспішно вибрати демократичного президента, такого, як потрібно Україні, тому що треба було змінити систему влади — у Верховній Раді і на місцях, - і тоді можна було зробити кращий вибір. Була порушена ця послідовність.

А тепер переходимо до сьогоднішнього дня. Сьогодні теж важливо повністю перезавантаження влади. Якщо старатися це зробити через перевибори ВР, при господарюванні мафії, яку очолює Порошенко, нічого не буде. Зміниться частина обличь, їхнє співвідношення, але сутність не зміниться. Потрібно змінити нинішнього президента. І суспільство має зрозуміти, що чим швидше — тим краще, бо тільки тоді можуть початися реальні реформи. Насамперед, що може змінитися — це реформа управління державою, тобто об'єктивно відкриється дорога для нормальних перевиборів парламенту.

Не відбувається у нас демонополізація економіки. А поки у нас не буде демонополізації економіки, ми будемо крокувати до економічного краху, що ми успішно й робимо. А це може зробити тільки справній парламент, який думає не про якісь свої особисті інтереси, а про державу. Тому Порошенко має піти під силою духу суспільства. Що це означає? Мирна революція найуспішніша. Це має бути максимальна воля українців, які скажуть: “Йди, ти неспроможний бути главою держави. Добровільно пиши заяву і йди”. А для цього мають дозріти суспільні інститути.

Журналісти мають повністю бойкотувати порохоботів, які вже перетворилися в інститут маніпуляції. От тих подонків — політологів, політтехнологів, політичних експертів — десятки їх ходить по всіх телеканалах і брешуть, отримуючи інструктаж на Банковій. В нормальних державах це ж називається четверта влада. У нас, звичайно, ще далеко до того, але до цього треба йти. А у нас журналістська спілка не може обрати собі нормальне керівництво.

Далі — дуже важливі суспільні інститути, релігійні конфесії. Все-таки Україна є дуже віруюча. Церковнослужителі — всі повинні дозріти до суспільної відповідальності перед Україною, перед народом. Я говорю це про всі конфесії, за винятком Російської православної церкви, яка фальшиво себе називає Українська православна церква. Вона є п'ятою колоною Росії в Україні. Це не церква, це ідеологічно-пропагандистський інститут. Всі решта мають сказати своїм мирянам підтримати їх і сказати Порошенку: ”Ти наробив багато зла, ти показав неспроможність виконувати свої функції, йди добровільно, не кидай далі Україну в прірву. Йди геть. Ти не гідний займати цю посаду”.

Це мають сказати політичні партії, які себе вважають українськими. Вони, на жаль, мовчать, бо поки що бояться. Є у нас українські партії — є “Свобода”, є “Батьківщина”. Як так можна мовчати? Що, вони не бачать, що головний колаборант з Росією і головний утримувач мафіозної монополізованої олігархічної влади в Україні, яка веде на внутрішньому фронті війну проти українського народу через свої здирства — це Порошенко? Чому вони бояться? Всі партії мають це сказати.

Громадські організації, які не є грантоїдами і працюють на те, щоб прозвітувати перед своїми грантодавцями з-за кордону, а ті, котрі щиро хочуть зробити щось для України. Сказати, що “ми хочемо почати реформування, реорганізацію з небезпечної, мафіозної, патологічної на нормальну українську державницьку систему, яка б розбудовувала державу в інтересах українців, українського суспільства, а не руйнувала її через безперервне пограбування”. І перший практичний етап — це мала би бути вимога — негайно зменшити всі комунальні платежі в Україні втричі. Це економічно обґрунтовано. І тоді у компаній, які надають ці послуги, рентабельність зросте до 300%, і одразу люди легше вдихнуть.

По-перше, буде колосальне розвантаження тих, хто платить податки. Та мафія, яка називається державою чи монополією, грабує людей через абсолютно нічим не обґрунтовані здирницькі бандитські плати за надання комунальних послуг. Люди вже не можуть платити, і тоді наша мафія придумала інститут субсидій, щоб продовжити здирство, бо за субсидії по факту мають сплатити ті, хто ще працює і отримує якусь зарплату і які самі платять великі платежі. Ви розумієте, що на них перекладається цей вантаж для того, щоб ці, хто вже не може нести цю ношу, то їм субсидії надають — просто перераховують на ці олігархічні монополії (бо у нас все монополізовано), які володіють торгівлею газом, електроенергію, постачанням людям тепла і т.д. Люди не витримують, і це їх паралізує.

Новини України – From-UA: - Степане Ільковичу, з ким було легше боротися: з радянською окупаційною владою чи з нинішнім режимом?

Степан Хмара: - Звичайно, кожний час має свої особливості. З радянською владою було дуже тяжко. Коли вона вже об'єктивно себе вичерпала, тоді цей об'єктивний процес був запущений і він йшов по інерції, тому звичайно було легше. Я тут навіть не беруся порівнювати, бо ми живемо в іншій координації вимірів геополітики, взагалі іншій системі, і наше суспільство — технологічно зовсім інше. Ви ж пам'ятаєте, що на початку 90-х ніхто ще не мав поняття про мобільний телефон, тоді ще тільки почали з’являтися комп'ютери. Україна має зробити інтелектуальну революцію, тому що знов йти і лягати кістьми — досить того.

Якщо це буде воля мільйонів, Порошенко нікуди не дінеться, він змушений буде скласти повноваження. Потім він обов'язково відповість. Він же не платить податки, він сам подає приклад, як сховати гроші за кордоном. А хто ж буде робити інакше, якщо він сам заохочує до таких дій? І ще має з цього якусь мзду, бо решта олігархів залежать від нього і діляться частиною своїх награбованих прибутків з ним. Я думаю, що історія з “Приватбанком”, коли за тиждень виводили основний капітал з країни, це теж було по домовленості з Порошенком, бо інакше можна було запобігти цьому.

Нам хочуть допомогти США, вони розуміють, що Україна в їх геополітичних інтересах, щоб ми були сильною державою. Це дуже важливо, що нарешті американці дозріли, що вони хочуть бути нашими союзниками і допомагати нам. Але якщо ми не хочемо собі допомогти, то нам ніхто не допоможе. Вони не можуть прийти і сказати: “Ми вам змінимо владу”. Ні, вони нам можуть допомогти створенням правової системи, судочинства, бо у них добре сформовані ці інститути. Але якщо ми не усунемо головного джерела гальма і руйнування України, яке окопалося на Банковій, нічого не вийде. А має вийти, бо для нас головне — це зберегти державу. Люди у нас є.

У нас можна сформувати нормальний уряд. Нинішній уряд — один з найнепрофесійніших урядів, який був за всю історію нової України. Це ж ганебно, що у нас абсолютно неграмотний в економічному відношенні прем'єр-міністр. Або у парламенті — Парубій — людина взагалі неповноцінна, а керує парламентом. До чого ми дійшли? Я дивлюся, що він витворяє, і мені соромно за Україну. Мені боляче, тому що я приклав своїх зусиль для відновлення Української держави, боровся все життя, щоб вона відбулася. А коли от такі потворні особи на чинних державних посадах, то куди ми йдемо? Ми йдемо у прірву.

Юлія Процишена
Новини України – From-UA