Корчинський: «Український націоналізм занадто толерантний»
28.03.2018 11:27

Все про український патріотизм та націоналізм в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів лідер партії «Братство» Дмитро Корчинський.

Новини України – From-UA: - Дмитре Олександровичу, добрий день! Сьогодні в Україні стало дуже модним називати себе патріотом. На вашу думку, хто такий справжній патріот України?

Дмитро Корчинський: - Сьогодні патріот або той, хто на війні, або той, хто допомагає війні. Якщо людина в цьому процесі ніяк не задіяна, то це не патріот.

Новини України – From-UA: - Але офіційно війна між Україною та Росією не оголошена. Яка ваша позиція з цього приводу?

Дмитро Корчинський: - Ті, хто представляють владу, бояться втратити на припиненні торгівлі з Російською Федерацією. Багато хто має там бізнес, або просто наживається на цьому бізнесі з Росією. Саме тому війна досі не оголошена.

Новини України – From-UA: - Чи можна назвати сьогоднішню владу патріотичною? І за всю незалежність України яка з влад була найбільш патріотична?

Дмитро Корчинський: - У нас ніколи не було патріотичної влади. Як не прикро це визнавати, нинішня влада не більш патріотична, ніж всі попередні. Проблему в тому, що нам цього патріотизму вже не досить, тобто суспільство вже не сприймає патріотів, які крадуть гроші у воюючого народу; гроші, виділені на армію, яка воює. Ця влада сприймалася би як дуже патріотична десять років тому, але сьогодні для воюючої країни цього патріотизму вже недостатньо. Я думаю, що патріотизм влади менший, ніж патріотизм передової частині українського суспільства.

Новини України – From-UA: - У чому він має проявлятися?

Дмитро Корчинський: - Сьогодні український патріотизм повинен бути спрямований на розірвання всіх зв'язків з Російською Федерацією — дипломатичних, економічних, культурних, будь-якого обміну, транспортних зв'язків. Патріотизм має бути спрямований на тому, щоб повністю витіснити з українського життя все російське.

Новини України – From-UA: - З часів Революції Гідності в Україні прокинулися націоналістичні рухи. Де вони були до того часу?

Дмитро Корчинський: - Війна дуже прискорює всі суспільні процеси, тому, само собою, що вона породжує новий військовий стан в Україні, і цей стан націоналістичний без сумніву. Тобто ті люди, що пройшли війну, а це сотні тисяч людей, поза сумнівом, значна частина цих людей має націоналістичні симпатії і націоналістичні переконання. Люди, які бачили смерть, які вже знають, що таке зброя, вони природні націоналісти. Саме тому зараз такій сплеск націоналістичних рухів в Україні.

Новини України – From-UA: - Дмитре Олександровичу, чому партія «Свобода» в парламенті відбула такий короткий термін, і те за часів Януковича? Чому вона зараз не в парламенті?

Дмитро Корчинський: - Багато хто йшов на риториці «Свободи» так чи інакше, на патріотичній і націоналістичній риториці – ті самі «Народний фронт», Юлія Тимошенко, Ляшко і т.д. в даному випадку їм вдалося відтягнути той електорат, який міг би голосувати за «Свободу», тобто простими словами, він розділився між краще фінансованими політичними проектами.

Я думаю, що «Свобода» все ж таки матиме фракцію, тим паче, що зараз вдалося домовитися про спільний список «Свободи», «Національного корпусу» і «Правого сектора». Вони будуть разом, і, вірогідно, ця об'єднана сила пройде в наступну Верховну Раду.

Новини України – From-UA: - В Європі занепокоєні ростом націоналізму в Україні. Чому, як ви думаєте? Це погано чи добре?

Дмитро Корчинський: - Це відбувається тому, що націоналізм зріс і в тих країнах. Націоналісти і в Румунії, і в Угорщині мають до нас якісь територіальні претензії і хотіли б якогось реваншу, тому вони намагаються нас атакувати дипломатичним шляхом. Крім іншого, не буває хороших стосунків між сусідами. Можна дружити через сусіда. І поза сумнівом, дипломати всіх цих країн звикли бачити українця-гастарбайтера. І вони дуже бояться, коли вони бачать по телевізору українця зі зброєю в руках, які здатні захищати власні національні інтереси.

Якщо говорити, наприклад, про Польщу, то у нас конфлікт з поляками виник ще в XVI столітті, тоді, коли поляки не захотіли бачити тодішніх українців як рівноправного члена Речі Посполитої, і відтоді цей конфлікт не припинявся. Тобто це дуже давній конфлікт, ґрунтований на зарозумілості поляків, на тому, що вони не визнають нашої національної гідності, на жаль. Але їм все-таки доведеться змиритися з тим, що Україна є, що вона поважає власних героїв, і що українці — це більш повноцінний народ, ніж поляки.

Новини України – From-UA: - Так склалося, що в різних куточках України є свої герої. Навколо якого героя можна об'єднати всіх українців? Чи це неможливо на сьогоднішній день?

Дмитро Корчинський: - У всіх українців одні герої. Всі нормальні українці поважають як Бандеру, так і захоплюються Махном. Ясно, що цьому намагається протидіяти московська пропаганда, і оскільки в Україні ще живуть люди, які не вважають себе українцями, то зрозуміло, що для когось герой Каганович, Берія, тобто ті, хто знищував українців. Тут домовитися неможливо, просто та частина населення, яка має антиукраїнські переконання, належним чином навчена. Тобто тут має бути просвіта і протидія московській пропаганді.

Новини України – From-UA: - В чому різниця між націоналізмом і нацизмом, ваша позиція з цього приводу?

Дмитро Корчинський: - Націоналізм український — це наш, а нацизм — це те, що проявляють по відношенню до нас наші сусіди і вороги. Український націоналізм завжди був дуже толерантним, навіть занадто, і ніщо не вказує на те, що український націоналізм може перерости в нацизм.

Новини України – From-UA: - Як ви ставитеся до народного правосуддя? На кшталт коридорів ганьби або сміттєвих баків тими ж націоналістами?

Дмитро Корчинський: - Я ставлюся добре. Взагалі в інших країнах народне правосуддя — це коли підривають і вбивають чиновників, як це було в Західній Європі в 70-х — на початку 80-х років, так зване «десятиліття свинцю», до речі, як це є в багатьох ісламських країнах сьогодні. А у нас народне правосуддя дуже толерантне, виважене, і все обмежується коридорами ганьби і сміттєвими баками.

От в разі реваншистських сил це може перерости в щось радикальне. Поза сумнівом, українці вже не примиряться з поверненням відверто проросійської влади. Вони дедалі менше згодні миритися з недостатньо патріотичною сьогоднішньою владою. Тобто якщо влада не зрозуміє уроків Революції Гідності, то певно, що може перерости в щось більш серйозне.

Новини України – From-UA: - Ми бачимо, що зараз прийшло нове покоління патріотів, дітей вже незалежної України. На вашу думку, які ці нові патріоти, які їх особливості і на що вони можуть бути готові заради України?

Дмитро Корчинський: - Ці люди значно більш дієві, ніж попередні. Це люди, значна кількість яких вже мала можливість повоювати. Дехто з цієї нової хвилі вже проявилися як видатні командири і вояки. Вже з цієї видатної молоді можна назвати таких, як ДаВінчі, це один з командирів добровольчих відділів, він зараз на фронті. Це той же самий Червень, порівняно молода людина, яка активно почала проявлятися вже на війні, вже після Революції Гідності. Це такі, як Яна Зінкевич, теж видатний організатор-парамедик на фронті. Тобто це люди, які мають значний військовий досвід, але так само являються і видатними організаторами. Їм доводиться вирішувати і складні організаційні завдання, і військово-політичні. Тобто це молоде покоління значно здібніше, активніше і сміливіше, ніж попереднє.

Ці люди готові на все. Вони вже жертвують своїм життям і здоров'ям заради України. Я думаю, що вони збережуть свій запал й в подальшому, таких людей стає все більше, і їх значення буде зростати в суспільстві і далі.

Юлія Процишена
Новини України – From-UA