Бушанський: «Не пройде і кількох років — Україна розпадеться або її розділять»
11.11.2019 19:24

Про те, що насправді сховано за формулою Штайнмайєра та які загрози для країни та українського суспільства вона несе, в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту інтернет-видання Новини України — From-UA розповів український науковець і політолог Валентин Бушанський.

Новини України — From-UA : - Валентине, добрий день! Як ви оцінюєте формулу Штайнмайєра? Якщо простими словами, що це за формула та що вона означає?

Валентин Бушанський: - Простими словами — це створення в Україні ще двох автономій, які Україна по факту не контролюватиме. Дві автономії, де буде російська армія і де будуть російські управлінські структури. Якщо Володимир Зеленський думає, що він зможе взяти під контроль ДНР і ЛНР, навіть якщо їх перейменують якось інакше, то він глибоко помиляється. Росія не для того завойовувала ці території, і не для того там проливали кров російські солдати, щоб тепер ці території віддати назад під контроль України. Росія ставить собі за мету — затягнути цю війну, довести Україну до виснаження, довести український народ до істерики і змусити Україну прийняти будь-які умови капітуляції.

І от ці умови тепер Володимир Зеленський намагається реалізувати, бо війна йде вже п'ять років, Україна виснажена, жодних реформ немає, кінця-краю війні немає, і от тепер Україна на межі прийняття капітуляції. Зокрема, йдеться про наступне. Ми ліквідовуємо унітарний устрій України і запроваджуємо два російські анклави на території України під контролем Росії. З'являється прецедент: регіон за допомогою інтервенцій, зовнішніх грошей, іноземних найманців отримати розширення повноважень. Далі Росія за цією ж схемою почне ділити всю іншу Україну. Почне підживлювати сепаратистські тенденції в Закарпатті, в тому ж Кривому Розі, в Запоріжжі, в Одесі, Харкові. В результаті, не пройде і кількох років — України не залишиться, Україна розпадеться або її розділять.

Новини України — From-UA : - Нова влада чітко визначилася з позицією того, що для реалізації цієї формули потрібно мобілізувати всі ресурси за рахунок соціальних виплат. Наскільки це справедливо?

Валентин Бушанський: - Тут йдеться не про справедливість. Володимир Зеленський відстоює інтереси Російської Федерації. Він призначив чиновників, які відстоюють інтереси Володимира Зеленського. І він хоче просто-напросто залякати людей і змусити їх прийняти умови капітуляції. І тому всі ці заяви на кшталт тих, які роблять топ-чиновники: “якщо ви не бажаєте підписати капітуляцію, то, будь ласка, готуйтеся до того, що третину доходів втратите, ми у вас заберемо третину пенсії, зарплати, знімемо всі інші надбавки, виплати і так далі”. Це не заяви того політика, який закликає народ до єдності і до протидії зовнішньої агресії, це заяви політика, який намагається залякати людей, причому апелюючи до найнижчих, найпростіших їхніх інстинктів і почуттів.

Я хочу нагадати, що ми вже це проходили в 2014 році, коли були введені податки, зокрема на пенсії. Коли люди, які працювали у державних установах, почали отримувати набагато меншу зарплату. Я хочу звернути увагу на те, що співробітники Академії наук України і досі отримують не повну заробітну плату. Ось яка ситуація. І ніхто ж не казав: ми не хочемо захищати свою країну. Ми всі знали у 2014 році, куди мають йти гроші і заради чого це все має відбуватися. Країна готова була йти на жертви і готова була долати всі негаразди. Зараз ми бачимо ситуацію, коли Зеленський і його топ-чиновники просто-напросто намагаються залякати людей. Ідеться не про те, щоб раціонально витрачати кошти, які є в державному бюджеті, шукати нові джерела надходження коштів, шукати можливості для залучення іноземних інвестицій, створювати нову податкову базу, яка була б сприятливою для ведення бізнесу, щоб сюди приходив іноземний капітал. Не про це йдеться.

“Йдеться про те, що если не будут брать лотерейные билеты — отключим газ». От про що мова. Елементарна логіка: залякувати людей за будь-яку ціну, будь-якими методами і словами, аби люди прийняли умови капітуляції.

Новини України — From-UA : - Чи вдасться Володимиру Зеленському реалізувати цю формулу?

Валентин Бушанський: - Почнемо з того, що Володимир Зеленський був готовий реалізовувати цю формулу ще до того, як став президентом України, бо в своєму першому інтерв'ю, яке він дав Дмитру Гордону, він говорив про те, що він зустрічатиметься з Путіним, домовлятиметься з ним, а потім результати домовленостей з президентом Росії будуть винесені на референдум. Далі Володимир Зеленський іде вперед, не зважаючи на будь-який опір українського суспільства, не зважаючи на будь-який опір опозиції, журналістів, експертного середовища і т.д. Він іде напролом. Він наполегливо намагається реалізувати цю мету. Значить, у нього іншого виходу немає, значить, у нього з Путіним є домовленість щодо цього. Ця домовленість була ще до початку виборів, і він готовий на будь-які кроки заради того, щоб реалізувати її і піти на підписання миру на вигідних для Росії умовах. Тобто Володимир Зеленський піде на все.

Якщо хтось думає, що якісь мітинги, якісь протести, що якісь слова обурення зупинять Володимира Зеленського, вони дуже помиляються. Володимир Зеленський йтиме до кінця, так само, як і йшов колись Янукович, який вимушений був піти на поступки Путіну і відмовитися від євроінтеграції, від зони вільної торгівлі з ЄС і вести України у “Тайожений союз”. Янукович йшов до кінця, центр Києва був залитий кров'ю. Так само вчинятиме і Зеленський. Парламенту, який міг би його зупинити, немає. Уряду, який міг би приймати якісь зважені кроки, зважені рішення, давати відповідні рекомендації, немає. Уряд сформований з суцільних дилетантів і абсолютно сумнівних осіб. Опозиційного руху, який міг би протистояти Володимиру Зеленському, немає. Опозиційний рух дискредитований тим, що лідером опозиції фактично призначений Петро Порошенко. Володимира Зеленського зупинити нема кому. Ось яка ситуація.

Новини України — From-UA : - Тоді виникає цілком логічне питання: а на що готовий український народ цього разу?

Валентин Бушанський: - На жаль, я можу дати тільки дуже абстрактну відповідь. Як колись писав Віктор Франкл, людина здатна вижити в будь-яких умовах, якщо у неї є сенс. Є його книжка “Людина в пошуках сенсу”. Далі зворотнє прочитання тієї ж самої тези Віктора Франкла: людина взагалі не здатна жити, якщо у неї немає сенсу. Тобто українське суспільство на сьогоднішній день позбавлене, по суті, сенсу існування, позбавлене якихось притомних цілей і орієнтирів. Українське суспільство існує день до вечора, очікуючи, чим закінчиться вся ця історія, очікуючи, куди ще Володимир Зеленський поведе Україну і що ще відбуватиметься в цій країні. Будь-яке суспільство здатне пережити і війну, і блокаду, і будь-які випробування, якщо це суспільство знає, що це його обов'язок, якщо суспільство знає, що це в його інтересах, якщо суспільство знає, що в цьому сенс його існування, що в цьому його честь і його майбутнє. Суспільство здатне витримати все.

Якщо ж у суспільства відібрати ідею, смисл, цінності і етико-моральні принципи, на якому воно базується, це суспільство не витримає навіть елементарних труднощів і випробувань. Дякуючи Петру Порошенкові, українське суспільство втратило п'ять років і втратило віру в те, що є ідеї, заради яких люди повинні битися і вмирати. Люди втратили віру і надію в те, що існує якась правда в цій країні. І цю політику Петра Порошенка продовжує тепер Володимир Зеленський, доводячи її до логічного завершення — до капітулянтських умов, на яких будуть здані інтереси України.

Новини України — From-UA : - Але ж Володимир Зеленський називає себе “президентом миру”, говорить, що йому вдасться повернути Донбас. Тоді, судячи з ваших слів, виходить такий собі оксюморон? Чи не так?

Валентин Бушанський: - Я хочу нагадати вам ім’я гарного філософа Володимира Соловйова. У нього є книга, яка називається “Три розмови про війну, мир і коротка повість про антихриста”. Так от, антихрист з'являється, і перше, що каже: “я приніс вам мир”. Тобто слова Володимира Зеленського нічого не означають. Колись Чемберлен, зійшовши з трапа літака після Мюнхенської змови, також сказав англійському народові: “я приніс вам мир”. А чим це закінчилось, ми знаємо. І коли той-таки Вінстон Черчилль, якого ми часто цитуємо, почув слова Чемберлена — “я приніс вам мир”, — то сказав: “Це останній день існування Британської імперії”. І Черчилль був правий. Невдовзі він на своїх плечах виніс Другу світову війну. Черчилль змусив англійський народ битися за свій острів. Вибачте, ніхто не хоче воювати і ніхто не хоче захищати всю країну, ніхто не хоче вв'язуватися в екстремальні умови. Чемберлен цим спекулював. Цим-таки спекулює і антихрист у “Краткой повести” Володимира Соловйова. Слова Зеленського — це демагогія, апеляція до найнижчих, найпримітивніших почуттів українського народу. Будь якого народу. Він експлуатує інфантилізм, лінь, страх і байдужість. Він не веде країну до кращого. Він не веде країну до високих моральних учинків. Ні. Він апелює до найгіршого в людині.

Новини України — From-UA : - Валентине, і все ж наостанок — за яких умов можна повернути Донбас, ваша думка?

Валентин Бушанський: - І Крим, і Донбас можна повернути тільки в один спосіб — якщо утримання Криму і Донбасу буде для Росії дуже дорого коштувати. Донбас і Крим на сьогоднішній день повернути у військовий спосіб неможливо. Бо навіть якщо українські солдати будуть готові битися за Донбас і Крим, Росія може покласти будь-яку кількість своїх солдат заради того, щоб не віддати Україні ці території. Можливий тільки один варіант вирішення цього питання: Україна повинна заявити про свій суверенітет і територіальну цілісність, невизнання окупації Донбасу і Криму, і проводити таку політику, дивлячись на яку наші європейські союзники могли б бачити, що ця країна — одна з них. Щоб Німеччина, Франція, Великобританія і США бачили, що це країна європейська, що це не пострадянський огризок, це не пострадянський корупційний синдром, а це європейська країна з європейськими цінностями і орієнтирами.

І тоді Україна може вимагати від європейського співтовариства підтримки, солідарності, посилення санкцій, блокади щодо Росії, позбавлення Росії будь-яких фінансових ресурсів, відмови від російських енергоресурсів. В результаті, коли Росії вже не буде що їсти, коли закінчаться нафтодолари, тоді повернуться і Донбас, і Крим. А зараз треба повертатися на позиції, будувати залізобетонні бліндажі, встановлювати вогневі точки і відбивати кожну атаку проти української території. Ось що треба робити. І проводити реформи, викорінювати корупцію, створювати ситуацію, в якій українці хотіли б жити в цій країні, а не емігрувати в Польщу; проводити такі реформи, дивлячись на які, європейський бізнес захотів би вкладати сюди гроші. Україні потрібно ставати чесним і відданим партнером Європи й адептом тих цінностей, на яких збудована європейська цивілізація, а не займатися шахраюванням.

Юлія Процишена
Новини України — From-UA