Верещук: «Влада має бути емоційно зрозумілою для народу. Самокат Гончарука або чоботи Малюськи на столі — це не те»
19.03.2020 10:19

Про пандемію короновірусу в Україні та у світі, про виклики сучасності для української влади та громадян, в ексклюзивному інтервю кореспонденту інтернет-видання Новини України — From-UA розповіла народний депутат від «Слуги народу» Ірина Верещук.

Новини України — From-UA: - Пані Ірино, добрий день! Зараз перед Президентом та його командою водночас стало багато викликів: пандемія, війна, економічна криза, необхідність прискорених реформ та кадровий дефіцит. Як Ви думаєте, на які виклики треба відповідати у першу чергу? Чи у Президента та його команди стане сил, щоб побороти ці виклики?

Ірина Верещук: - Відповідати на виклики, що стоять перед країною, це пряма робота Президента. Ми його для цього і обирали. Думаю, у Президента Зеленського та його команди сил вистачить. Бо вони не одні. За ними стоїть народ. Можна по-різному ставитись до тих чи інших поточних реформ Президента Зеленського. Але щодо таких викликів, як пандемія чи питання війни та миру, впевнена, що Президент має повну підтримку громадян. Щодо пріоритетів, то на сьогоднішній день, це пандемія, війна та економічна криза. Зараз нам потрібен справжній висококласний кризовий менеджмент. Швидкі та тверезі рішення, рішучі та чіткі дії. У Президента просто немає вибору, окрім як продемонструвати всі якості державного лідера.

Новини України — From-UA: - Ви є членом Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Розкажіть, чому саме у цьому комітеті, що вас пов'язує з профілем цього Комітету?

Ірина Верещук: - Я завжди цікавилась безпековими питаннями. Моя перша освіта — військова. Я служила в Збройних Силах України. Останні кілька років перед обранням до Верховної Ради я очолювала громадську організацію, яка теж займалась питаннями геополітики та регіональної безпеки Балто-Чорноморського регіону.

Мені здається, я добре розумію військове середовище. Мій чоловік теж військовий. Отже, в питаннях національної безпеки я відчуваю себе дуже природно, це моє.

Новини України — From-UA: -Ваше бачення — як вирішити конфлікт на Донбасі? Назвіть першочергові кроки.

Ірина Верещук: - Це дуже чутлива тема. Мир та реінтеграція — це шлях, який складається з багатьох маленьких кроків. Ми всі хочемо, щоб мир настав швидко та одразу. Але, на жаль, в конфліктах такого типу так не буває. Особливість конфлікту на Донбасі в тому, що природа його міжнародна, а гуманітарна складова внутрішня, тобто українська. Першочергові кроки —це забезпечити стійке припинення вогню. Якщо ми зможемо забезпечити припинення вогню, є шанс рухатись далі на шляху до миру. Але без припинення вогню — про яке мирне врегулювання можна говорити? За останні роки війна на Донбасі глибоко засіла в суспільній свідомості. Всі хочуть миру. Але у різних людей різне розуміння миру та різне розуміння шляху до миру. Отже при формуванні дорожньої карти кроків для досягнення миру влада має чути суспільство та бути почутою суспільством.

Новини України — From-UA: - На Вашу думку, що треба зробити, щоб припинити мітинги під Офісом Президента та розмови про «перетин червоних ліній»? Люди, які мітингують під Офісом Президента: націоналісти чи патріоти? Чим, на Вашу думку, відрізняється патріотизм та націоналізм?

Ірина Верещук: - Те, що хтось не погоджується з політикою Президента, це нормально, тут немає чогось аномального. Те, що хтось протестує, це теж нормально. Якщо такі протести проводяться в межах закону, влада має сприймати їх з розумінням. Громадяни мають право на протест, в тому числі під Офісом Президента. Не бачу нічого поганого в розмовах про «червоні лінії». Зрештою, критика влади —це добре для влади. Таким чином влада може бачити свої помилки та вчасно їх виправляти.

Звичайно, певні політикани використовують розбіжності в думках та протести для розколу суспільства та нарощування свого сумнівного рейтингу. Це недобре, але це реалії. Зрештою, такими речами ці політикани займаються не від хорошого життя, а тому, що вони поступово втрачають підтримку громадян та намагаються працювати в напрямку розколу.

Щодо патріотизму та націоналізму, це різні речі. Патріотизм — це емоція, це любов до рідної землі, а націоналізм — це ідеологія. І патріотизм, і націоналізм —це добре, звичайно, якщо, вони носять здоровий характер. Але і патріотизм, і націоналізм можуть набувати нездорових форм. Це залежить від конкретних людей. Я за здоровий патріотизм і здоровий націоналізм.

Новини України — From-UA: - Зміна уряду, введення карантину... Існує припущення, що влада в такий спосіб намагається відволікти увагу суспільства від важливих питань, наприклад, голосування закону про земельну реформу?

Ірина Верещук: - Ні, не думаю, що влада намагається використати, наприклад, карантин для того, щоб відволікти увагу суспільства від важливих питань. Загроза короновірусу занадто серйозна. Масштаб виклику непропорційно великий по відношенню до політичних ігор.

Новини України — From-UA: - Чому, на Вашу думку, з'явилося таке припущення? Що потрібно робити владі, щоб не збурювати людей та не поширювати недовіру до її дій та законів, які вона приймає?

Ірина Верещук: - Не знаю, чому з’явилось таке припущення. Напевно тому, що буває збіг певних подій в часі. Але я погоджуюсь, що іноді важливо не тільки те, що є насправді, а й те, як це виглядає зі сторони. Тому влада має уважно слідкувати за тим, як ті чи інші її дії виглядають зі сторони, як це може бути використано політичними опонентами для дискредитації влади.

Зрештою, довіра — це фундамент влади. Без довіри громадян влади немає, або вона швидко закінчується. Для довіри має бути комунікація. Влада має бути емоційно зрозумілою для народу. Самокат Гончарука або чоботи Малюськи на столі — це, можливо, прикольно, але це не те. Влада має комунікувати більш професійно. А це означає не тільки пояснювати свої дії або події, а й робити це ретельно та своєчасно. В комунікаціях правильний таймінг — це вже половина успіху, а неправильний таймінг — це часто означає провал комунікації.

Новини України — From-UA: - Що мусить зробити влада, щоб довести суспільству, що перед законом усі рівні і справедливого покарання ніхто не уникне?

Ірина Верещук: - Просто виконувати закон. Ми, як влада, маємо усвідомити, що зрештою владі вигідно, щоб перед законом всі були рівні, бо так влада сильніше. Вибіркове правосуддя та корупція послаблюють владу. Інтернет та соціальні мережі створюють умови тотальної прозорості, де влада має або бути сильною, або піти. А влада не зможе бути сильною, якщо не забезпечить невідворотність покарання за порушення закону. І справа тут не в тому, що влада має довести це суспільству. Покарання злочинців — це одна з головних функцій, без якої влада не зможе існувати довго. Без цього владу не будуть поважати, а значить їй не будуть довіряти.

Так, покарання певних осіб в нашій країні буде політично болючим. Але іншого шляху немає. Призначення Ірини Венедиктової на посаду Генпрокурора дає мені певний оптимізм.

Новини України — From-UA: - Експерти припускають, що Президент намагається вгодити всім і тому не вгодить нікому. Що він боїться опозиції та протестувальників, що правління його може закінчитися новим Майданом, а він сам може повторити долю Януковича. Що повинен зробити Президент, щоб цього уникнути і довести силу своєї влади?

Ірина Верещук: - Сила нашого Президента в тому, що він щиро намагається зробити краще для країни. Не думаю, що він когось боїться. Опозиції не треба боятись. З нею треба працювати. Опозиція корисна, бо своєю критикою вона допомогає владі. Якщо опозиція або протестувальники не порушують закон — це нормально і, навіть, корисно для влади.

Вважаю, що Президент не повинен намагатись чогось уникати, або комусь щось доводити. Він Президент всіх громадян України, незалежно від того, хто як голосував на президентських або парламентських виборах. Звісно, він має підтримувати баланс відносин з міжнародними партнерами, а також всередині політичних еліт України. Але зрештою, Президент має чути народ і робити так, як він, тобто народ, хоче. Однак, Президент має чути весь народ, не тільки якусь одну, нехай і дуже активну, його частину.

Новини України — From-UA: - Зараз всі в світі говорять про те, що пандемія стає викликом та випробуванням для всіх нас. Випробуванням чого? Чи зміниться, на Вашу думку, світ? В яку сторону? Що очікує на Україну та українців?

Ірина Верещук: - Це тест на стійкість та дисципліну. Це також випробування на здатність залишитись людьми, незважаючи ні на що. Ця пандемія змінить світ. Справа не тільки в самій пандемії. Вона викликала глобальну економічну кризу, яка не може не мати економічних та політичних наслідків. Мені чомусь здається, що ця пандемія може дещо загальмувати економічну та політичну глобалізацію.

Що нас очікує? Буде період турбулентності. Але це не перший раз та не останній. Нам слід підготуватись та пройти цей період. Якщо кожен буде спокійно та якісно робити свою роботу, якщо ми будемо підтримувати один одного, все буде добре. Впевнена, ми вийдемо з цього періоду сильнішими.

Мені також здається, що події навколо пандемії та після неї покажуть нам, громадянам України: і простим громадянам, і бізнесменам, і політикам, що для всіх краще, вигідніше, будувати та мати свою державу, щоб в ній сьогодні та завтра жили ми та наші діти.

Ліза Моніна
Новини України — From-UA