Дума: «У Фонді соцстрахування “дерибанили” кошти та державну власність»
13.05.2020 13:48

У першій статті нашої Конституції говориться, що Україна не тільки суверенна, незалежна, демократична та правова, а ще й соціальна держава. Це означає, що у багатьох випадках саме держава бере на себе функцію соціального захисту своїх громадян, що включає в себе різноманітні грошові виплати. Ключовою структурою, яка, власне, й займається такими виплатами є Фонд соціального страхування України.

Нині, у період пандемії коронавірусу та карантину, його діяльність стала ще більш актуальною. Адже через різке погіршення економічної ситуації в країні багато людей, фактично, опинилися на межі виживання, і як ніколи потребують допомоги від держави.

Та, на жаль, нині й в самому Фонді соцстрахування не спокійно. Доступ до мільярдних потоків коштів – це завжди спокуса організувати схеми з їх відмивання. І особи, що роками цим займаються, не люблять людей, що приходять і починають ці схеми ламати. Тому не дивно, що Олену Думу, яка лише у січні цього року стала директором Фонду соцстрахування – вже у квітні незаконно відсторонили з посади.

Чим нині живе Фонд соціального страхування, які нові виклики постали перед ним під час карантину та хто роками вибудовував схеми розкрадання коштів Фонду – про це все це Олена Дума відверто розповіла в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA.

До Фонду соцстрахування не надійшло більше 500 мільйонів гривень ЄСВ

Новини України – From-UA: - Олено Олексіївно, добрий день! Незважаючи на те, що багато українців є, так би мовити, вашими підопічними, далеко не всі знають про всі аспекти діяльності Фонду соцстрахування. Якщо коротко – які основні напрямки вашої діяльності?

Олена Дума: - Фонд соціального страхування України організація, яка забезпечує соціальні виплати, гарантовані державою: лікарняні, виплати у зв’язку з пологами та декретними відпустками; придбання різних медичних засобів для людей, які мають встановлену інвалідність; виділення коштів на реабілітацію учасників бойових дій і по багатьох інших страхових випадках, які передбачені чинним законодавством. Можу сказати, що на даний момент Фонд опікується 12,5 мільйонами громадян України.

Бюджет Фонду соцстрахування формується з надходження Єдиного соціального внеску: тобто за кожного працюючого громадянина України, який офіційно отримує заробітну плату, за нього роботодавець сплачує 22% внеску до Фонду, відповідно, таким чином формується бюджет, який далі затверджується Правлінням та Урядом. Бюджет 2020 року 29 млрд 250 млн. грн. Але ці цифри були розраховані на стабільну ситуацію в країні, коли немає пандемії чи карантину.

А тепер ми отримали ситуацію, коли через вимушене припинення роботи багатьох підприємств, роботи приватних підприємців, надходження від ЄСВ скоротилися. І в той же час зросла кількість людей, які підпадають під страхові випадки і, відповідно, виплати з Фонду.

Наші аналітики порахували, що за останні три місяці ненадходження коштів ЄСВ складає більш ніж 500 млн грн. Звичайно, це відображається на вчасності виплат, і звичайно, ми думаємо про суспільство, про людей, як вчасно вони будуть отримувати кошти.

Новини України – From-UA: - Наскільки, на вашу думку, нинішня система соціального страхування в Україні є дієвою і які зміни їй, у першу чергу, потрібні?

Олена Дума: - Зміни, звичайно, потрібні. Треба аналізувати досвід різних країн, щоб застосувати це у нашій країні. Але найголовніше, що Фонд соціального страхування навіть у цих умовах вже надавав законодавчі ініціативи щодо впровадження страхування ризиків, які не були ніколи передбачені у нашій країні, тому що ситуація з пандемією, до якої Україна взагалі не була готова, говорить про те, що в інших країнах страхування ризиків існує. Ми, зокрема, опрацьовували ініціативи змін, які б стосувалися і впровадження страхових ризиків, які вже діють у країнах ЄС.

Спільно з комітетом ВРУ з питань соціальної політики опрацьовуються ініціативи щодо впровадження медичного страхування, що на сьогоднішній день є досить актуальним.

Зарплата у конверті – загроза залишитися без пенсії

Новини України – From-UA: - Нині через карантин до України повернулися чимало наших заробітчан. Що буде, якщо більшість з них не зможуть знову виїхати на заробітки і почнуть в Україні оформлювати статус безробітних?

Олена Дума: - Людина повинна працювати офіційно, офіційно отримувати заробітну плату і бути застрахованою. Людина, яка не має такого нормативу, не може отримувати кошти з Фонду соціального страхування. При цьому я маю зауважити, що наразі Фондом опрацьовано зміни до законодавства, коли громадянин України може працювати в інших країнах, але бути застрахованою особою в Україні. Тобто це та особа, яка працює, наприклад, по дипломатичним контактам, в посольствах, чи за відповідними контрактами, тоді вважається, що людина працює на державу Україна, але за межами території України. І тоді ця особа залишається застрахованою і, відповідно, перебуваючи навіть на території іншої країни, може отримати виплати з Фонду соціального страхування.

Новини України – From-UA: - Якщо вже зачепили заробітчан, то давайте згадаємо й про зарплату у конвертах.

Олена Дума: - Кожна свідома людина повинна розуміти, що якщо вона сама йде на те, що вона готова отримувати якусь офіційно мінімальну, визначену законодавством, заробітну плату і погоджується, щоб їй давали в конверті, то вона, в першу чергу, ставить під питання своє майбутнє, страхові виплати і розмір цих виплат, бо вони відраховуються від офіційної заробітної плати, свого пенсійного віку, стажу, розміру пенсій і того, з чим це пов'язане надалі. В першу чергу, свідомий громадянин України повинен сам задати собі це питання.

У Фонді соцстрахування роками процвітали корупційні схеми

Новини України – From-UA: - Що за історія з вашим відстороненням, як так сталося і хто винен у цьому?

Олена Дума: - Я на посаді директора працюю три місяці. На сьогоднішній день я є в Реєстрі юридичних осіб як керівник Фонду соціального страхування України. Внесені лише зміни стосовно підписанту, який має право підписувати документи, платіжки і таке інше.

22 квітня відбулося позачергове засідання правління Фонду щодо необхідності призначення голови правління Фонду та членів правління від державної сторони, оскільки змінилося керівництво Міністерства соціальній політики. Правління Фонду складається з 21 особи, по 7 осіб від кожної сторони: держави, профспілкових об'єднань та об'єднань роботодавців. Відповідно, крім цього були поставлені питання фінансового стану і заходів під час карантину, які були, звичайно, вжиті і здійснені мною як директором. Також в порядку денному, затвердженому Мінсоцполітики було питання щодо інформування про Звіт моніторингу Уповноваженого з прав людини. Натомість два останні питання були зняті і з голосу поставлено питання щодо мого відсторонення. Його не було в порядку денному, мені як директору не надали можливості прозвітувати про вжиті заходи, які мною були зроблені як для Фонду, так і для застрахованих громадян.

Правління не зацікавлено було почути про результати роботи, вжиті заходи.

Не заслухавши мене як керівника, мене відсторонили. Чому? У мене дуже проста відповідь: тому що я не дала вкрасти кошти, я зупинила корупційні схеми членів правління і тих, які десятиліттями мають відношення до Фонду соціального страхування.

Порушивши закон, регламент, не говорячи про те, що юридично процедура відсторонення не могла бути застосована, нівелюючи рішення Уряду про Призначення, члени Правління доводять лише зацікавленість в сталих особистих питаннях.

Новини України – From-UA: - Чи будете ви оскаржувати це рішення?

Олена Дума: - Звичайно, я вже оскаржила це рішення, і скажу чому. Коли я прийшла на посаду, то побачила правовий нігілізм, бездіяльність юридичного управління, яке не просто не представляло інтереси Фонду соціального страхування в судах, в державі, не забезпечено жодного регресного позову, я бачила дебіторську заборгованість більше мільярда гривень, кредиторську заборгованість більш 2,4 млрд грн. Екс-керівник був звільнений за поданням екс-міністра соціальної політики через те, що за його особистим підписом було незаконно передано у приватну власність більш ніж 70 об'єктів загальнодержавної власності.

Під час перевірок у деяких регіонах ми з подивом дізналися, що керівники робочих органів формували їх штат виключно зі своїх найближчих родичів. По 12 близьких осіб у підпорядкуванні одного керівника вважалось нормальним. І таких прикладів можна навести багато.

Новини України – From-UA: - Тобто, ви натякаєте, що коли, як мінімум, знищити корупцію у цій сфері, грошей на соціальні виплати людям вистачить?

Олена Дума: - На прикладі Фонду соціального страхування України бачу, що є прекрасні можливості не просто формувати бюджет, а й правильно його розподіляти і таким чином забезпечувати соціальні виплати громадянам України, які на сьогоднішній день, можливо, є єдиним джерелом існування. Зробити з цієї організації фінансовий дієвий інструмент, який може гарантувати те, що гарантує держава вчасні виплати, страхування ризиків, медичне страхування, прозорість і чесність в оплаті листків непрацездатності, створення умов для верифікації та унеможливлення схем оплати по віднайденим «мертвим душам», переплатам на матеріальну допомогу в разі неправомірно оформленої втрати працездатності, контролю видачі листків з тимчасової непрацездатності, введення Електронного реєстру лікарняних, запровадження електронних сервісів, які дійсно будуть працювати, як того вимагає суспільство, бізнес, згідно з програмами Уряду та Офісу Президента.