Савченко: «Доля українців – саджати кожного свого президента»
06.08.2020 00:33

Українське суспільно-політичне життя мінливе і непередбачуване. Сьогодні про тебе згадують практично в усіх випусках новин, а вже завтра – забувають і на твоє місце приходять інші герої.

Та це зовсім не означає, що треба відійти кудись у бік, змінити свою громадянську позицію та перестати цікавитися тим, що відбувається у державі.

Принаймні, так вважає екс-народний депутат, Герой України, колишня полонена Кремля Надія Савченко.

Нині вона не обіймає якихось державних посад, але приймає активну участь у громадському житті і має свій погляд на ті події в Україні, свідками яких ми всі разом є.

Що позитивного вдалося зробити Зеленському, чи зможе він стати мудрим диктатором, хто і коли нарешті посадить Порошенка та чи очікувати українцям нового Майдану? Про це Надія Савченко розповіла в ексклюзивному інтерв’ю інтернет-виданню Новини України – From-UA.

«У Зеленського не має досвіду, щоб бути диктатором»

Новини України – From-UA: - Пані Надіє, добрий день! Почнімо з вашої оцінки діяльності нашого нового президента Володимира Зеленського. Ваші враження? Через що у країні та в «Слузі народу», зокрема, кадровий голод і як його вирішити?

Надія Савченко: - Якщо Зеленський наш президент і нас всіх це стосується, то зрозуміло було, що ми обираємо людину, яка ніколи не була в системі.Тобто, кожна людина, яка за нього голосувала, мала розуміти, що буде не так, як завжди і не так, як ми звикли. Звичайно, ми всі сподівалися, що буде краще. Але для того, щоб зробити щось, треба спочатку навчитися.

Пройшов рік. Я вважаю, що президент мав би вчитися швидше, але у нього не було команди, яка могла б дійсно могла йому допомогти.Тобто вся команда була несистемною.Ми пам'ятаємоперші дні Зеленського, які характеризувались тим, що він фактично кожні півгодини видавав новий наказ: того звільнити, того призначити, потім знов звільнити, знов призначити. Зрозуміло, що людина вчилася.

На даний момент я хочу відмітити кілька позитивних моментів. Зеленський не побоявся змін. Він розпустив Верховну Раду 8 скликання. Він не побоявся звільнити свого очільника Офісу президента Андрія Богдана, і він не побоявся звільнити Кабмін на чолі з Гончаруком. І думаю, що він вже готується до наступних змін, адже ні Єрмак, ні Шмигаль не справляються. Нині головне завдання влади – захистити країну від зовнішніх впливів, і над цим команді Зеленського треба працювати.

Новини України – From-UA: - Чому не вдається жорстко та докорінно впровадити зміни практично ні в одній із сфер: політика, економіка, соціальна сфера, міжнародні відносини, конфлікт на Донбасі?

Надія Савченко: - Тому що для того, щоб щось впроваджувати жорстко, треба бути диктатором. По своїй сутілюдина повинна бути дуже сильною і вольовою. Але й не можна перегинати палицю, тому що ніхто з українців не терпить диктатури. І спроби її встановити призводять до Майданів. Зеленський не може собі дозволити бути жорстким диктатором, тому що Україна — це не Росія, і жити, як в Росії, ми не хочемо. Ми бачимо, що зараз наша сусідня Білорусь намагається опиратися диктату, тому що там люди починають хотіти більше правди і свободи. І тому я вважаю, що Зеленський поки не має достатньо досвіду, щоб бути мудрим диктатором, тому він, напевно, тільки ще вчиться.

Новини України – From-UA: - Чи прогнозуєте ви чергові Майдани в Україні? Коли та хто стане ініціатором? Через що вони можуть розпочатися?

Надія Савченко: - В Україні завжди можливий Майдан, тому що історично це вже траплялося, і це означає, що і далі це час від часу буде. Чому у нас так трапляється? Напевно, це наш менталітет. Ми хочемо, щоб нас чули. Я вважаю, що у Зеленського є можливість уникнути в подальшому для України майданів, тим більше кривавих майданів, якщо буде започатковане повне народовладдя, як він обіцяв, шляхом проведення референдумів.

Референдум – це буде щоразу невеличкий майдан в цивілізований спосіб, коли люди будуть говорити свою думку і їх будуть чути. Тобто не треба буде братися, як то кажуть, за зброю, за вили, щоб вас почули. Я думаю, що Зеленський до цього дійде, можливо, після осінніх виборів, але він все-таки зрозуміє, що це робити треба.

А ще одна причина майданів криється у тому, що завжди є хтось, хто залишиться за бортом солодкого корабля влади і знов захоче туди забратися. У нас це опозиція, яка, умовно, ділиться на ліві погляди і на праві, якщо їх можна так поділити. Насправді, вся ця опозиція прагне грошей та влади. І ці сили будуть робити неспокій в країні.Сподіваюсь, що Зеленському вистачить мудрості не зробити та втримати ситуацію в країні.

Новини України – From-UA: - Як ви вважаєте,хто на сьогодні є основним конкурентом «Слуги народу», адже ми бачимо, що їх рейтинг просідає?

Надія Савченко: - Партія, яка має президента та більшість у парламенті все одно отримає непоганий результат на місцевих виборах.

«Слуги народу» візьмуть свої відсотки, і, в принципі, їм того вистачить.

Основними конкурентом влади є ті, хто має найбільше грошей,далеко не бідні олігархи, які, в принципі, очолюють партії, «Європейська солідарність», «Батьківщина», ОПЗЖ і десь у партії влади вони будуть забирати голоси.

Але, як на мене, то у «Слуги народу» взагалі немає конкурентів, якщо взяти в цілому по Україні, тому що жодна з партій, які зараз мають парламентські фракції у ВР, не має ідеологічної переваги у всьому суспільстві. «Слуга народу» і президент Зеленський набрали максимальний відсоток, тому що люди повірили у якусь ідеологію або хоча б нарис майбутнього, яке вони пропонували.

Все, що пропонують старі політичні діячі, починаючи від ОПЗЖ, БЮТу, БПП, вже своє відживає. Нам треба жити в прогресивному майбутньому. Я не кажу, що треба забути історію, я не кажу, що треба все понівечити, але я просто вважаю,що не можна жити все життя тільки минулим і чіплятися тільки за минуле. Звичайно, є категорія населення, старших людей, які беруть участь в виборах, вони пам'ятають свою молодість, і їм, може, близька якась та минула ідеологія, але вони чудово пам'ятають, що всі ті, хто їм 30 років щось обіцяв, всі ці 30 років їх обкрадав.

Новини України – From-UA: - Ви згадали про таку форму народовладдя як референдум. Які питання, на вашу думку, повинні виноситися на референдуми?

Надія Савченко: - Я вважаю, що на референдум повинно бути винесено дуже багато питань. І треба розділяти референдуми по Україні. Якщо беремо місцевий рівень, то це справа кожної територіальної громади і,перш за все, це питання бюджету.

Якщо говорити про загальноукраїнські референдуми, то вони повинні бути обов'язково, але передумовою референдумів повинен бути перепис населення. Ми не можемо починати питати у людей, не знаючи, хто ці люди і скільки їх, бо зрозуміло, що тоді результати буде дуже легко сфальсифікувати, як це, в принципі, роблять і на виборах: мертві души або ще що-небудь.

А далі у людей треба запитувати ключові напрямки розвитку держави: членство у військово-політичних блоках, соціально-економічна модель держави, адміністративно-територіальний устрій. Врешті-решт, навіть про те як ми хочемо завершити війну на Сході України – треба питати на референдумі.

Новини України – From-UA: - Як ви думаєте, чи не жалкує Зеленський про те, що став Президентом?

Надія Савченко: - Я ж не Зеленський, тому я не можу сказати. Я чудово розумію, що будь-якій людині буває важко: перевтома, стреси, постійна напруга. Звичайно, на якусь мить кожному може стати себе трохи жаль,захочеться відпочити і сховатися від світу. Але в цілому, чи жалкує він чи не жалкує, я думаю, що він ще не вичерпав свої сили, тому я думаю, що він ще може працювати.

«Порошенко обов’язково буде сидіти»

Новини України – From-UA: - Чи вірите ви в «плівки Деркача» і чи є шанс реваншу Порошенка чи колишніх регіоналів?

Надія Савченко: - У нас зараз спостерігаються в Україні два реванші Порошенка та Януковича.

Після втечі Януковича у 2014 році Порошенко займався декомунізацією, боровся з російською пропагандою, але нікого зі «злочинної влади» так і не посадив. І саме Порошенко своїми діями дав підґрунтя для реваншу команді Януковича.

Тепер у Зеленського складається подвійна картина: у нього є реванш і команди Януковича, і команди Порошенка. Дві групи, які були при владі, знов хочуть дорватися до влади. Зрозуміло, що вони готові віддати за це дуже багато в плані своїх грошей і наших людських життів. Вони готові і далі зіштовхувати людей. А у нас, на жаль, немає державної пропаганди, в хорошому розумінні цього слова, яка могла би гасити ці агресивні спалахи, які відбуваються в Україні. І жаль, навіть немає тих служб, які б могли розуміти і аналізувати, що відбувається.

Якщо говорити виключно про Порошенка, то я вважаю, що кожен президент в кінці каденції повинен звітувати перед своїм народом. Також екс-президентам треба заборонити виїзд за межі країни, поки не буде проведений аудит їхньої діяльності.

Порошенка, звичайно, є за що судити. Він був держслужбовцем практично все своє життя. Весь бізнес, який він нажив, це було виключно на нечесних діях, він обдирав український народ і обдирав бюджет. Це всім зрозуміло, але чомусь довести цього не можуть.

Тому, коли я чую плівки Деркача, то я розумію, що це правда. Тобто я розумію, що факт цей був. Хто і як це записував, хай встановлює слідство. Але я розумію, що не тільки ж в одних плівках є скандал. Наприклад, ми зовсім забули про панамські офшори, про виведення капіталу з України, яким займався Порошенко та його оточення. Забули про Свинарчуків, про крадіжкиу військовій промисловості, на Укроборонпромі. Тобто, ми за цим скандалом забули дуже багато речей, які для українців є набагато більш важливими. Мальдіви в тому числі. Тому, якщо говорити про самі розмови Порошенка, то це тільки підтвердження того, що він дійсно скоював злочини. Це підтвердження того, що він віддавав країну під зовнішнє управління. Ми бачили, як він чудово торгує з країною-агресором, скільки би він там не кричав і не розповідав. Ми бачили, що він, в принципі, дуже лицемірна людина.

Новини України – From-UA: - Як ви думаєте, чим все-таки завершитьсясправа Порошенка?

Надія Савченко: - Порошенко обов'язково буде сидіти і буде відповідати перед українським народом за всі його злочини. Питання тільки у тому, коли і при якій владі, але повірте, якщо вже хоч один раз українці домоглися того, що вони скинули царя, якщо Янукович втік і його все-таки заочно засудили, то я вважаю, що далі доля українців саджати кожного свого президента.

Новини України – From-UA: - За влади Порошенка розв'язався конфлікт на Донбасі. Як і коли його можна врегулювати, щоб Донбас повернувся до України? Це має бути мирний чи військовий спосіб?

Надія Савченко: - Насправді конфлікт розв'язався ще до того, як Порошенко став президентом. Конфлікт був, і треба його було просто розуміти. Треба було аналізувати ситуацію, як заходять до нас ворожі диверсійні групи, але не в такому прямому розумінні, як ми це себе представляємо, а як вони заповзають у політику, у фінанси, в економіку, у пропаганду. Тобто це все було, ця повзуча анексія, насправді, була дуже давно. І в один прекрасний момент з ситуацією не впоралися, і вона стала дуже явною. Крим був зданий Турчиновим і групою «голубів миру», які засідали на РНБОі вирішували, що захищати Крим вони не будуть. За це теж треба відповісти.

Далі прийшов Порошенко. Звичайно, він зрозумів, що війна — це благо для царя, тому що можна дуже багато вкрасти. Тобто для народу нещастя, а для влади щастя. Звичайно, він на цьому за п’ять років наживсязамість того, щоб реально вирішувати проблему війни і миру. В цьому напрямку не працював ніхто, тому що тоді політикам треба було б поступатися багато у чому своєю риторикою, багато у чому своїми інтересами і діяти на благо народу. Порошенко цього не зробив, він будував все своє царювання на пропаганді і закликав весь світ до підтримки. Світ підтримав, гроші давав, ці гроші кралися, і, звичайно, це дійшло до того, що війна перетворилася у заморожений конфлікт з усіма наявними наслідками.

Як на даний момент це все закінчити, мені сказати важко, тому що ті методи, які могли підійти два-три роки назад, вже сьогодні не підійдуть. Необхідна нова стратегія. Я поки що не бачу у Зеленського бачення, як розробити цю стратегію на 10-20, а то і на 50 років вперед.

Новини України – From-UA: - У нас щоразу, особливо перед виборами, піднімається питання мови, віри, героїв, пам'ятників. Чи важливі ці питання на сьогоднішній день, і наскільки сильно вони провокують українське суспільство?

Надія Савченко: - Як ми побачили, останнім часом ці питання є болючими не тільки для України, але й для всього світу.

Ми бачимо війну з пам'ятниками не тільки в Україні, зараз США та вся Європа повторюють цей шлях. У нас спекулюють на мовних питаннях, в інших країнах – на расових. Звичайно, все це дурня, але, спостерігаючи за людьми, ми бачимо, що, на жаль, це діє. Такі технології перед виборами завжди спрацьовують. тобто людей вміють розбурхати. Коли треба відволікти людей від соціальних та економічних питань, витягувати якісь подразники, які розбурхують ситуацію в суспільстві. І, на жаль, у нас перед виборами кожен раз цим користуються. Я вважаю, що тут є тільки один метод: жорстко заборонити, включно до кримінальної відповідальності політичним партіям, політичним діячам перед виборами починати піднімати питання мови, релігії та історії

А тепер стосовно того, щоб вирішити раз і на все життя. У нас в Конституції записано, що державна мова українська, інші мови можуть розвиватися собі вільно, і люди можуть ними користуватися. Але державна мова — це все, що стосується державних інституцій. А державні інституції — це практично починаючи з дитячого садка, школи, університету і закінчуючи робочими місцями. Тому тут державна мова є одна.

Наприклад, я не вважаю, що потрібний мовний омбудсмен. Мова і так може розвиватися, її захистить саме суспільство, яке нею спілкується. Навпаки, потрібний престиж мови. Квоти на використання державної мови у медійному просторі повинні бути встановлені.

У нас віра, віросповідання, релігія — все це теж записано в Конституції. Тому чого в це питання лізти? Питання патріотів, питання війни. У нас є військова доктрина, на жаль, переписана зараз не найкращим чином. Ось це можна було б виправити, для того щоб захистити свою державу. Далі, війна війною, герої героями. Розбурхувати це перед виборами теж не бачу сенсу. Ви займіться наступним — тим, як закінчити цю війну, але не обіцяйте голослівно, як у нас люблять говорити, що війна закінчиться за тиждень.

«Збираємо команду однодумців для участі у місцевих виборах»

Новини України – From-UA: - Чи не відчуваєте ви себе осторонь від політики? І що статус Героя України дає вам в повсякденному житті?

Надія Савченко: - По-перше, я не думаю, що Герой України повинен бути обов'язково дотичним до політики, хоча у нас нація, в принципі, дуже політизована і дійсно, політикам у нас суспільство, на відміну від інших країн, приділяєнабагато більше уваги. Я не можу сказати, осторонь політики чи не осторонь. Політика у нас, починаючи від громадських рад, політика акцій, політика вулична. Не беремо її погані прояви. Зараз говорять, що коли вулична політика, то це обов'язково бійки. Ні. Це дійсно мирні виступи, це вираження своєї не пасивної позиції. Тому я не відчуваю себе осторонь політики.

В моєму житті навіть зараз політики вистачає з головою. Принаймні, це постійний аналіз, це постійне розуміння того, до чого бути готовим завтра. Я чудово розумію, що люди, яким зараз довірено керувати політикою в країні, можуть докеруватися так, що завтра ми будемо знов захищатися для того, щоб вижити. Статус героя в повсякденному житті — це найрідше, що я згадую, поки мені не нагадують.Я є звичайною людиною, і я живу так, щоб не було потім із своєю совістю важко жити.

Новини України – From-UA: - Де б ви хотіли бути задіяні в державних справах і чи плануєте брати участь у місцевих виборах?

Надія Савченко: - Я зараз не займаю жодних посад. Я живу звичайним життям, і це життя кожен день вчить, що зроблено в країні правильно, а що неправильно. Тобто на нас відображаються абсолютно всі закони, прийняті в ВР. Я як український громадянин можу брати участь у державних справах, подаючи петиції, звернення, зустрічаючись з чиновниками або депутатами, висловлюючи свою позицію.

Чи збираюсь я йти на якісь виборчі посади або керівні посади, покаже час. І я перший час аж ніяк не планувала бути депутатом в своєму житі, але так вийшло. Я ніяк не планувала і в російській в'язниці сидіти, але доля у нас дуже не передбачувана. Я просто не є пасивним членом нашого суспільства. Якщо я буду бачити, що ситуація стає критичною, звичайно, треба буде змінювати щось і треба буде йти на вибори. Наша політична партія «Громадська політична платформа Надії Савченко» буде брати участь в цих виборах по різних містах і територіальних громадах України. Ми будемо підтримувати людей, які відчувають в собі сили і розуміння того, як вони хочуть бути на місцях управлінцями, чого вони хочуть досягти. До влади треба приходити командою однодумців, тому зараз ми якраз ведемо просвітницьку діяльність з того що ми бачимо для України, а це, в першу чергу, зміна політичної системи в Україні. І ми збираємо команду, яка бачить Україну та її розвиток.