Катерина Клещова: «ТОВ «Київгума» — унікальна вітчизняна компанія з 90-річним досвідом роботи»
21.12.2020 09:00

Без перебільшення можна стверджувати, що «Київгума» - це унікальне підприємство з величезною практикою розвитку та становлення як виробництво національного масштабу. І сьогодні своїм досвідом та особливостями управління персоналом на підприємстві поділиться Катерина Клещова - начальниця управління з кадрових питань ТОВ «Київгума». За 15 років своєї роботи в HR-сфері протестувала понад 1 мільйон людей.

Новини України - From-UA: Ваш основний досвід роботи HR-ром – виробничі компанії. Це свідомий вибір чи випадковість?

Катерина Клещова: Це дуже цікаве питання. Маючи досвід роботи як з виробничими, так і з невиробничими (комерційними, консалтинговими) компаніями, я зробила для себе однозначний вибір. Моє – це постійний рух, динаміка, створення, те, що можна «пощупати». Для мене виробництво – це живий організм. І сьогодні пишаюся тим, що працюю у ТОВ «Київгума», пишаюся його унікальністю. Адже сьогодні в країні небагато великих підприємств, які розвиваються, ідуть в ногу з часом та піклуються про своїх працівників.

Новини України - From-UA: Завдяки чому компанії вдється успішно йти таким довгим шляхом?

Катерина Клещова: Це стабільність і розвиток одночасно. «Киїгума» – це прозора компанія. Працівники отримують «білі» зарплати, мають соцпакет, до якого входить страхування життя, безкоштовне харчування, навчання, трансфер, регулярні безкоштовні медогляди, різноманітні корпоративні заходи. Підприємство постійно розвивається, освоює нові технології аби бути корисним для країни та суспільства в цілому. У такій компанії хочеться працювати, хочеться професійно викладатись на 100%.

Новини України - From-UA: Які риси повинна мати людина, яка формує команду підприємства «Київгума»?

Катерина Клещова: Виробнича компанія – це особливий світ зі своїми дуже важливими проблемами: тарифи, розряди, норми, графіки, навчання працівників і т.д. Тому, беззаперечно, має значення досвід та розуміння специфіки саме виробництва. Важливо мати також розвинену інтуїцію, постійно розвиватися, швидко адаптуватися. Якщо HR любить свою роботу, вірить у компанію, в якій працює, то він неодмінно знайде співробітників, які потрібні. Адже немає «поганий» чи «хороший» кандидат. Є «підходить» або «не підходить». Неефективна людина у нас може стати ефективною деінде і навпаки. Також HR повинен сприймати бізнес-процеси та людей у компанії як суцільний механізм. Так би мовити, ставити «пазли» на свої місця. В глобальному сенсі – це людина, яка допомагає іншим знайти професійне щастя. На співбесідах, якщо кандидат сподобався, але нам не підходить, я спрямовую його стосовно сильних і слабких його сторін. І в цьому відчуваю свою місію.

Я прийшла до висновку, що головне завдання ейчара - стати рівноправним бізнес-партнером топ-менеджерів, допомагати їм налаштовувати та підтримувати процеси управління людьми, формувати штат відповідними спеціалістами за фахом та психотипом. Хороший HR-фахівець повинен добре розуміти бізнес-процеси підприємства, аби правильно визначити, що необхідно вдосконалювати. У цьому, на мій погляд, головна запорука успіху в нашій професії.

Новини України - From-UA: Який портрет ідеального співробітника для ТОВ «Київгума»?

Катерина Клещова: HR-специфіка виробничого підприємства полягає в тому, що на чільне місце необхідно ставити технічні навички, функціонал (hard skills). Якщо людина працює на виробництві, то вміння комунікувати, емоційний інтелект і інші soft skills менш важливі, ніж навички виконання конкретних операцій, дотримання техніки безпеки, вміння концентруватися, аби обслуговувати обладнання. Саме на це звертаємо увагу при підборі кадрів. У нас працюють люди, які вболівають за справу, що виконують. Відповідальність, стабільність, дисциплінованість, професіоналізм та бажання розвиватись – це характерні якості для працівників «Київгума».

Новини України - From-UA: Роботодавець звертає увагу на зовнішній вигляд кандидата?

Катерина Клещова: Зовнішній вигляд дуже важливий. Якщо людина не розуміє куди вона прийшла, то навряд вона зрозуміє, що повинна робити на цій посаді. Одяг повинен бути доречним. Але увагу звертають не тільки на те, як людина одягнена. Шкідливі звички залишають помітний відбиток на зовнішності людини, це теж є точкою уваги HR-фахівця.

Новини України - From-UA: Професійне вигорання. Як його побачити? Що повинен робити в цьому випадку HR?

Катерина Клещова: Спочатку необхідно зрозуміти причину. Працівник, який професійно вигорів, це працівник, що не розвивається, він гальмує себе та роботу компанії. Людина починає акцентувати увагу на мінусах, стає токсичною. Відслідковувати людей із синдромом професійного вигорання і брати їх на контроль – одне із завдань HR-менеджера. Потрібно зрозуміти чому так сталося? Можливо, запропонувати навчання або розглянути на іншу посаду.

Людина, яка хоче постійно професійно розвиватись, долає будь-які перешкоди. А якщо хоче тільки гроші – я викреслюю цю людину зі списку ефективних співробітників. Бо чисто матеріальна мотивація, як інструмент управління – найнестабільніша зі всіх видів мотивації. Якщо ти вважаєш працівника перспективним, то треба вкладати ресурс: вчити, витрачати час, давати можливість розвитку і росту. Якщо ми не бачимо перспективи, то шлях цієї людини не з нами.

Новини України - From-UA: Чи залежить професійне вигорання від віку?

Катерина Клещова: Звісно, не залежить! Людина професійно вигорає, коли перестає отримувати те, що їй потрібно і не у віці справа. Просто працівник і роботодавець – це пазли: або складаються, або ні.

Новини України - From-UA: Питання на співбесідах стандартизовані?

Катерина Клещова: І так і ні. Різним кандидатам – різні питання, спеціально систематизовані. Головне – знати чітко, з якими особистісними та професійними якостями та навиками шукаєш людину, коротше «профіль посади».

Новини України - From-UA: Що Вас надихає у роботі з людьми та як вдається не вигорати?

Катерина Клещова: Для мене особисто важливим є спілкування з різними людьми, пошук для них професійного визначення. Мабуть, це і є моє призначення. Тому як порада для всіх: робіть те що любите, любіть свою роботу - і це запорука невигорання.

Новини України - From-UA: Ваша найбільша удача і найбільший провал?

Катерина Клещова: Найбільша удача - те, що я знайшла себе в професії. Провалів не існує, існує негативний досвід. Але це необхідна умова для успішного особистісного розвитку і привід іти далі.

Новини України - From-UA: І на останок, не можу не запитати: на вашу думку, як пандемія 2020 року вплинула на галузь пошуку роботи та яким чином?

Катерина Клещова: Пандемія змінила вектор «роботодавець-шукач» у сторону роботодавця. Оскільки збільшення безробітних за короткий термін призвело до появи великої кількості спеціалістів на ринку праці, з яких роботодавець може обирати. Це дає більше можливостей залучати найкращих.