Про популiзм
17.08.2015 18:53

Про популiзм

Нам всім потрібно усвідомити, що розмови про негайне і масштабне індексування заробітних плат, суттєве зменшення тарифiв та соціальних виплат, до яких вдаються, перш за все, популісти в умовах недостатнього кредитування з боку МВФ, зменшення нашого експорту на 8 млрд долл та відмови приватних кредиторів списувати суттєву частину боргу України є чинником роздмухування соціального протистояння. На догоду популістам, звичайно, підняти номінальні суми виплат можливо, але в умовах відсутності резервів Держбюджету це автоматично призведе до необхідності ще друкувати гривню. А тоді й курс 1 долл. = 30-50 грн стане суворою реальністю, яка призведе до подальшого зубожіння українців.

Що треба робити ? Необхідно навести лад із фіскальною системою України, усунути корумпованих службовців, митників й податківців, на повну силу запустити економічні реформи, розпочати реальну боротьбу із тінізацією економіки - в першу чергу, із внутрішніми офшорами. Необхідно усунути ставлеників олігархів з керівних посад у державних корпораціях - в першу чергу, пов'язаних з енергетичною сферою. Найперші суттєві результати у цій сфері не досягаються за два-три місяці, тут потрібні рік-два.

Держава повинна всіляко стимулювати самозайнятість населення, активізувати дерегуляційні процеси, залучати iнвесторiв, розширювати ринки збуту нашоi продукцii.

Дійсно, зараз Україна може привабити потенційного зовнішнього інвестора хіба що наднизькою вартістю найманої праці. Але щоб спрацював хоча б цей чинник, влада має встановити зрозумілі і прозорі правила гри в економіці, захистити інвестора, який сьогоднi не може вивести з країни девiденди. Ніхто не заведе в Україну інвестиції і не створить нові робочі місця, допоки на високому рівні лунатимуть заклики до різкого необгрунтованого підвищення прожиткового мінімуму, індексування заробітних плат, які зумовлять неконтрольовану гривневу емісію, крах банківської системи.

Інвестор має бути певним, що, заводячи долари в українську економіку за курсом "23", за три місяці він не постане перед реконвертацієію за курсом "40" , та інфляцією 140% річних.