За крок до безвізового режиму
17.03.2016 17:24

За крок до безвізового режиму

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Україна виконала всі умови плану лібералізації візового режиму і що це дозволяє Єврокомісії запропонувати скасування віз у квітні. За словами президента Європарламенту Мартіна Шульца, Європарламент готовий підтримати рішення про введення безвізового режиму для України в цьому році.

Ці заяви є політичними. Європейці, на відміну від наших політиків або від росіян, не роблять таких заяв на порожньому місці. Якщо вони вже їх роблять, то там все більш-менш прораховано. Очевидно, Жан-Клод Юнкер володіє усією необхідною інформацією, якщо він робить такі коментарі. Поза всяким сумнівом, оскільки є така заява, то це не просто сигнал для України, а, в першу чергу, сигнал для Європарламенту, для Єврокомісії та для всієї євробюрократії. Це такий позитивний жест.

Разом з тим, ми повинні розуміти, що європейська бюрократія працює дуже повільно і якщо в питанні надання безвізового режиму Україну відокремили від Грузії то, поза всяким сумнівом, так швидко назад це не поєднається. Тому нашій дипломатії доведеться докласти ще досить значних зусиль для того, щоб ми вже у першому кварталі цього року отримали славнозвісний безвізовий режим. Шанси є, але Києву ще слід добре попрацювати. Це виходить винятково з внутрішньополітичних міркувань і з міркувань того, що повинні прийняти вітчизняні органи законодавства.

Безперечно, підставою для таких обіцянок шефів Єврокомісії та Європарламенту було схвалення Верховною Радою закону про електронне декларування чиновників та створення Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Створення останнього затягували три сторони – Верховна Рада, Кабмін і Президент, і добре, що нарешті вдалося просунутися в цьому напрямку. Хоча слід буде подивитися наскільки якісно буде працювати це Агентство, поки що ми не можемо цього прогнозувати. Можна тільки сподіватись.

В цілому, ЄС не палає особливим бажанням надавати Україні безвізовий режим через конфлікт на Донбасі, відсутність частини кордону та високий рівень контрабанди, але водночас у нього немає виходу. Тому до кінця року безвізовий режим Україні дадуть.

Хоча насправді, країнам ЄС відсутність віз з українцями нічим не загрожує. Очевидно, що мешканці ДНР/ЛНР не кинуться мільйонами в країни ЄС, як сирійці та африканці, в Європі це всі розуміють. Водночас, вони розуміють, що це питання дражливе. Реальної еміграційної загрози від українців для Європи немає, але в очах європейських ЗМІ сформований образ такої загрози. На превеликий жаль, в сучасних демократичних суспільствах уряди змушені реагувати не стільки на реальні загрози, як на те, що сформовано ЗМІ. Все ж, до кінця року це питання так чи інакше утрясеться. Принаймні, якщо не станеться нічого катастрофічного, всі шанси України отримати безвізовий режим є.