Воєнні злочини РФ на Донбасі: «марафон справедливості» розпочато
29.04.2016 15:11

Воєнні злочини РФ на Донбасі: «марафон справедливості» розпочато

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі (МКС, Гаазький трибунал) розпочав вивчення матеріалів щодо військових злочинів Російської Федерації на сході України. Повідомлення про скоєння низки діянь, передбачених Римським статутом, а також доповідь на 500 сторінках з доказами були сприйняті прокурорами МКС з великою зацікавленістю.

Прийняття цих матеріалів до розгляду означає, що предмет для вивчення та перспективи доведення процедури до кінця існують. Наразі проблема полягає в тому, що Росія не є членом Римського статуту, тож принаймні до того часу, поки президентом РФ залишатиметься Володимир Путін, вона не буде визнавати рішення цього суду. Однак сам процес – це прецедент, який повинен продемонструвати, що злочини Росії на Донбасі не менші, а може, навіть більші, ніж злочини режиму Слободана Мілошевича під час серії воєн в Югославії у 90-х роках. Вивчення наведених фактів має продемонструвати світу істинну картину на південному сході України. Ця справа зіграє свою корисну роль у встановленні справедливості, адже такого роду військові злочини не матимуть терміну давності, якщо будуть доведені настільки авторитетною судовою інстанцією, як Міжнародний кримінальний суд.

Розгляд справи може зайняти місяці, а до винесення вироку – може, й роки. Процес має продемонструвати світові, що Росія причетна до військових злочинів на Донбасі, що не йдеться про якийсь «внутрішній український конфлікт», а відбувається справжня російська агресія. Всі зафіксовані та подані на розгляд суду факти повинні дістати свою міжнародно-правову оцінку з точки зору наявності в них ознак міжнародних злочинів геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів - саме ці аспекти вивчає Міжнародний кримінальний суд.

Цей процес обов’язково відіграє свою роль у покаранні злочинців, якщо не в найближчому майбутньому, то у віддаленому – це точно. Найближчими місяцями ми навряд чи побачимо на лаві підсудних Путіна та його поплічників – керівництва Держдуми, міністра оборони та інших чиновників, які особисто відповідальні за розв’язання кривавого конфлікту на Донбасі, а також анексію Криму. Однак в цілому перспектива того, що Путін та кремлівська верхівка будуть засуджені очно чи заочно, є реальною.