Борги за комуналку: не такий страшний чорт, як його малюють
26.05.2016 18:50

Борги за комуналку: не такий страшний чорт, як його малюють

Як повідомила гендиректор «Центру комунального сервісу» Катерина Саркісова, станом на травень 2016 року в судах Києва зареєстровано близько 7 тисяч позовів проти громадян, які мають заборгованість за комунальні послуги. За її словами, борги за комуналку мають власники близько 170 тисяч столичних квартир.

В цілому, навряд чи варто стверджувати, що в столиці зафіксована підвищена кількість неплатників за комунальні послуги. За офіційними даними Державного комітету статистики, станом на сьогоднішній день заборгованість населення за комунальні послуги в цілому по країні складає близько 4 млрд гривень. Це не дуже багато, тому що на початок року ця сума становила близько 10 млрд гривень, тобто, на сьогоднішній день за статистикою заборгованість скоротилася майже на 60 %. Якщо порівнювати цю заборгованість із заборгованістю самої держави, то держава винна постачальникам послуг 25 млрд грн – це ті кошти, які були нараховані в якості субсидій, але не були перераховані з бюджету до комунальних компаній, які надають житлово-комунальні послуги.

При цьому громадянам, які не можуть вчасно сплачувати комуналку, держава пропонує процедуру реструктуризації боргів, але ця програма чомусь має невеликий проміжок в часі, і наприкінці травня її дія закінчиться. За статистикою, цією програмою скористалося лише 8 тисяч громадян на загальну суму 35 млн грн, - це менше 1 % в структурі загальної існуючої заборгованості. Про цю програму реструктуризації було дуже мало повідомлень у ЗМІ, громадяни просто не знали про її існування і багато хто не скористався нею. Непогано було б подовжити цю програму мінімум до кінця поточного року.

Що стосується судів, то це загальна практика, вона фіксувалася і в минулі роки: коли у людини є заборгованість і вона не хоче сплачувати її добровільно, то спочатку йде попередження від постачальної організації, що існує такий борг і надається пропозиція його сплатити. Крім того, можна звернутися до постачальної організації і розбити цей борг на частини. Така процедура передбачається, якщо у вас є заборгованість по заробітній платі, або ви мали протягом кількох місяців якісь витрати, наприклад, проходили дороге лікування. В такому випадку ті ж самі постачальні компанії самі пропонують розбити цей борг на частини аби заборгованість не дійшла до суду.

Загалом, компанії звертаються до суду у випадках, коли неможливо врегулювати ситуацію в несудовий спосіб – людина ховається, не відповідає на телефонні дзвінки або на листи компаній з вимогами сплатити заборгованість. Це робиться показово, аби дисциплінувати людей. Наприклад, нещодавно в Луцьку трапився випадок, коли суд відібрав квартиру в одного чоловіка за несплату комунальних платежів. Однак жодне зі ЗМІ чомусь не повідомило, що власник цього житла не мав морального та соціально нормального статусу – там жив алкоголік, який на платив за комунальні платежі протягом останніх 10 років і накопичив борг майже на 50 тисяч гривень. Його квартира була реалізована через аукціон, за ЖКХ-послуги з нього стягнули лише частину з цих 50 тисяч гривень, а решту він отримав «на руки». Тобто, насправді ніхто квартиру у боржників повністю не забирає. Навіть якщо квартира реалізується, то за рахунок її реалізації «гаситься» лише сума боргу, а решту коштів людина отримує на свій розрахунковий рахунок.

В українців є достатньо можливостей, аби не доводити справу по боргам за ЖКХ-платежі до суду. Якщо компанія все ж таки подає до суду, то людині приходить повідомлення про те, що до неї є судовий позов і вона може подати до суду документи, які б скасували цей наказ про стягнення коштів. Аргументувати це можна тим, що у вас є заборгованість по заробітній платі або людина може представити певний перелік документів, що вона мала якісь обґрунтовані підстави, через які не могла сплачувати ці комунальні послуги. Крім того, людина може написати зобов’язання до самої компанії-постачальнику, що вона визнає цей борг, але за певних обставин вона вчасно не змогла його погасити, і попросити про реструктуризацію.

Загалом, усі теми, що стосуються боргів населення, навмисно роздуваються владою, аби змусити людей своєчасно платити за комуналку. За статистикою, по Києву рівень оплати населенням за ЖКХ-послуги на кінець березня цього року складав 109 %, - тобто було сплачено на 9 % більше, ніж нараховано. Ці 9 % - погашення боргів за попередні періоди. Від початку року рівень платежів по Києву становить 94,2 %, - тобто населення сплачує за комунальні платежі майже 100 %. Загалом по Україні від початку року рівень оплати населення за ЖКХ-послуги складає 77,8 %. Тобто, люди платять за ЖКХ-послуги досить непогано.

Безперечно, є в Україні і проблемні регіони. Наприклад, в Сумській області від початку року рівень оплати населенням за послуги складає 31 %, у Івано-Франківській – 33 %. Тобто, в цих областях майже 60-70 % населення взагалі не платять за ЖКХ-послуги. У Львівській області цей показник становить 46 %, у Чернівецькій – 48 %. Це ті області, де рівень оплати нижче 50 %. Щодо Києва, то в столиці з цим проблем немає. Не виключено, що 7 тисяч судових позовів у Києві за боргами нараховані за якісь дуже давні періоди, - скажімо, людина не платила 5-7 років. Є ж такі люди, які ведуть аморальний образ життя. Проти таких людей і звертаються до суду, бо інших варіантів отримати кошти просто немає.

Крім того, не варто забувати, що уряд пропонує і так звану «програму субсидій». Прем’єр-міністр Володимир Гройсман каже, що вона покликана забезпечити кожну родину, яка чогось потребує і не в змозі самостійно оплатити ЖКХ-тарифи, і пропонує усім приєднуватися до неї. За 5 місяців поточного року рівень оформлення субсидій зріс у 3,3 рази порівнянно з аналогічним періодом минулого року. Тобто, люди, які хотіли оформити субсидії, в минулому році їх ще не оформили: хтось не вірив в цю програму, хтось не встиг, хтось намагався сплачувати самостійно. Однак з прийняттям таких рішень уряду та суттєвим підвищенням тарифів на ЖКХ-послуги, яке ще очікується, очевидно, все більше людей будуть звертатися за субсидіями – динаміка звернень показує, що люди йдуть і йдуть оформлювати їх.

Проблема лише в тому, як держава збирається сплачувати ці гроші з бюджету, де вона візьме стільки коштів. Повторюся, що на сьогоднішній день, за 5 місяців поточного року, держава винна організаціям, які постачають ЖКХ-послуги 25 млрд гривень. Якщо люди надалі будуть йти і оформлювати субсидії, то кількість оформленої допомоги може сягнути 50 %, що вище навіть за прогнози Мінсоцполітики. В цілому, низький рівень доходів людей та підвищення тарифів можуть призвести до того, що частка населення, яке оформить субсидії може сягнути 70 і навіть 80 %.