Світ змінився – потрібні нові дипломатичні рішення
27.07.2016 15:56

Світ змінився – потрібні нові дипломатичні рішення

Європейський Союз нині працює над тим, щоб внести значні і суттєві корективи у свою зовнішню політику. Потреба такої зміни була зроблена ще з моменту міграційної кризи і остаточно була сформована в рамках терористичних актів, які відбувалися у Парижі.
Це питання реформування зовнішньополітичної діяльності цілого ЄС. Воно відбувалося паралельно із змінами у НАТО, і це є спільний процес – концептуальне переосмислення зовнішньої політики ЄС. І це пов’язано не тільки з тим, що європейці змінюють своїх послів у масовому порядку, це питання зовнішньої і безпекової політики.
І останній Саміт у Варшаві розставив акценти, серед яких ми спостерігаємо вимогу прагматизму від дипломатичної служби. Є два осередки: це політико-дипломатична діяльність і безпекова, між якими відбувається процес наближення цих складових, які визначають зовнішню політику ЄС. Тобто посилення безпекового чинника у політико-дипломатичній діяльності.
Чому це відбувається? Бо це трансформаційний момент ЄС із негативним забарвленням. Якщо раніше в поняття трансформації ЄС ми вкладали географічне розширення ЄС, його внутрішні правові і адміністративні зміни, то зараз відбувається зворотній процес. Це перш за все, викликано Брексітом, еміграційною кризою, певною кризою в інституціях ЄС, ефективності їхньої діяльності, і звичайно – позицією руйнування системи, яку спричинила російська агресія, а особливо анексія Криму. Ці чинники зближують НАТО і ЄС, вони спонукають дипломатію концептуально переглянути геополітичну карту світу.
Це певним чином спонукає до змін в зовнішньополітичній діяльності і в дипломатії, яка реалізує цю політику, підштовхує на трансформації і в Україні. Зараз йде підготовка наради Президента дипломатичним корпусом України, яка до російської агресії була традиційною і проводилася щорічно (але внаслідок проблем, які виникли в Україні, агресії, проблем на Сході, такої наради протягом двох років не було).
Зараз же на ній планується поставити питання про концептуальний перегляд дипломатії і ефективності її діяльності протягом двох років, розглянувши кадрові питання.
Не виключено, що будуть ротації в керівництві Міністерства закордонних справ, що ті дипломати , хто сьогодні працюють в Україні, поїдуть за кордон, бо вони краще знають внутрішню ситуацію в Україні, її гострі потреби, і вони заряджені на те, що потрібно діяти прагматичніше, дисциплінованіше, у них має бути в доброму розумінні військовий елемент відповідальності і жорсткості.
Тобто той період, коли держава не воювала, він минув, а багато дипломатів цим не перейнялися. Експертне середовище сподівається, що з-за кордону повернуться сильні дипломати, які там вже попрацювали, і відбудеться рокіровка. Керівники центрального офісу чи ті, які перебувають в Україні, поїдуть за кордон, а ті, які працювали за кордоном, повернуться досвідченими, які чули позицію наших зарубіжних партнерів і які зможуть внести корективи у Центральному апараті.
Зокрема, в експертному середовищі дуже часто висловлюється прогноз, що Сергій Корсунський, посол України в Туреччині, - один із дуже сильних потенційних керівників, який може зайняти місце в Центральному апараті. У нього дуже значний досвід, можливості і потенціал для того, щоб оновити там роботу.
Тобто є певне поглиблення інтеграційного процесу між традиційною дипломатичною і безпековою роботою. Нам доведеться в новому році переконувати наших європейських партнерівщодо продовження санкцій проти Росії, бо нам з великими труднощами довелося це зробити останній раз. А росіяни тільки продовжують роботу, щоб послабити це, і нам на це потрібно особливо звернути увагу.
Тобто, нині ми спостерігаємо концептуальний перегляд геополітичної карти світу, об’єднання дипломатично-політичних зусиль із безпековими на фоні викликів і проблем, які переживає ЄС, і рішення, які прийняло НАТО. Судячи із заяв Дональда Трампа про те, що в разі обрання його президентом, американці вийдуть із НАТО –це все виявляється відголосками скептицизму, який існує серед політичного та експертного середовища, громадськості до ефективності НАТО і ЄС. Світ концептуально змінився. Потрібні нові дипломатичні рішення, і вони будуть базовані на безпеці.