«Теракти» у Криму викликали на Заході ще більше підозр і негативу щодо Росії
12.08.2016 15:02

«Теракти» у Криму викликали на Заході ще більше підозр і негативу щодо Росії

Звинувачення Російської Федерації щодо участі України у кримських терактах прозвучали тільки з боку Росії, причому із великим запізненням і не аргументовано. Вже відомі факти про те, що в Криму біля Армянська стрілянину влаштували п’яні російські солдати, яких потім ловили. А що відбувалося далі – невідомо, бо ця ситуація стала повністю засекреченою, стали навіть перекривати пункти пропуску для простих громадян. Тому висновок такий: це виключно внутрішній російський конфлікт.

Більше того це виглядає як добре спланована провокація проти України, тому що росіяни довго думали, яким чином виходити із цієї ситуації. З одного боку, десь там перестрілялися п’яні солдати, з іншого боку, заявити, що втрати відбулися через відсутність їхньої дисципліни – не дуже їм хотілося.

Думали-думали і надумали найгірший варіант, який чисто в російському ключі – звинуватити в усьому Україну, причому з різницею на пару днів, з відсутністю будь-яких документів та матеріалів. Представили одну людину, яку ніби то захопили на місці, а ним виявився член виконкому Енергодарської ради, який, можливо, їздив в Крим з робочими зустрічами. Але питання, як він там опинився: чи його там дійсно захопили, чи як каже його брат, його викрали. Але як би там не було, все це виглядає страшно натягнуто.

У нас звикли дуже часто отримувати інформацію про західну реакцію вже ніби то з наших джерел, але ми не відфільтровуємо, звідки наші джерела беруть цю інформацію. А вони найчастіше беруть її з тих самих російських джерел. І тому раптом для нас виявляється одкровенням, що всі західні партнери, за винятком Кіпру, жорстко наполягають на тому, що ніякі санкції не можна знімати.

Для нас одкровення, що Штайнмайер насправді, попри певну свою проросійськість, яка у нього все-таки є, не говорив про зняття санкцій, а зауважував, що це можливо тільки у випадку, якщо Росія почне виконувати усі умови.

Нам завжди потрапляють якісь обрізані фрази. Коли Штайнмайер говорить, що треба зняти санкції, там ще є фраза «тільки у випадку, якщо Росія зробить те і те». І в російських ЗМІ саме ця фраза одразу зникає, і чомусь вона зникає і в українських ЗМІ. Це є ознакою того, що дуже часто наші телеканали і агентства лінуються брати реальну інформацію з-за кордону, перекладати її або висилати туди свої кореспондентів, і врешті-решт користуються російськими текстами. А насправді це є фальшивкою.

І щодо цього інциденту в Криму є кілька конкретних заяв. Заява з боку НАТО, США і Європейської комісії про те, що не надано жодних аргументованих доказів про нібито участь України в цьому конфлікті і що це нічим не підтверджено. Більше того, є заява Ангели Меркель про те, що ситуація в Криму та навколо Криму стає загрозливою і тривожною, і це черговий раз викликає особливу стурбованість. Хоча ця стурбованість нам вже встигла надокучити, але в будь-якому випадку ця стурбованість дійсно викликана російськими діями. І ЄС чітко свою позицію з цього приводу аргументував.

Більше того, вже прозвучали заяви із США, що Крим це є маркер, і доки він не буде повернений Україні, про зняття санкцій з Росії і виведення її з-під санкційноготиску не може бути навіть і мови. Тобто ці події в Криму навіть додали американській стороні додатковий аргумент, щоб зайвий раз наголосити на цьому факті, що Крим має бути повернений і ніколи його анексію не буде визнано США. Трамп може що завгодно говорити, але республіканська партія США має свою чітку позицію, і коли вона прийде до влади, то йому все одно доведеться гратися у спадковість зовнішньої політики.

Тому на Заході цей інцидент тільки ще більше викликав підозр і негативу щодо Російської Федерації. Те, що ми не дочекалися якихось серйозних заходів допомоги, більш жорсткого реагування, так ми цього і раніше не отримували, коли були серйозні атаки на Україну російськими військами. Ми вже звикли до обережності та лякливості Заходу, але в цій ситуації деякі точки над «і» західні політики для себе поставили, які є достатньо негативними для Росії.