Як «Нафтогаз» кинув «Газпром»
09.12.2016 11:33

Як «Нафтогаз» кинув «Газпром»

9 грудня в Брюсселі Україна проведе тристоронні переговори з газових питань із Євросоюзом та Росією. Що це і чому відбувається - поясню далі.

Ще минулого року, підписавши так званий "газовий пакет" "Нафтогаз України", м’яко кажучи, "кинув" "Газпром": у договорі передбачалося, що кредитну лінію світового банку на 520 мільйонів доларів витратять на закупівлю російського газу. Цю ж тезу підтвердили весною цього року. Втім у силу різних обставин, "Нафтогазу" вдалося залишиться осторонь цього зобов’язання. Про нього згадали тільки восени, готуючись до опалювального сезону. Саме тоді з’ясували, що кредитна лінія зі світовим банком донині не оформлена. Тобто тільки зараз ми виходимо на фінішний етап цієї історії.

Прогнозуючи, коли саме "Нафтогаз" отримає кредитну лінію варто відзначити, що не раніше січня 2017 року.

Ще один цікавий момент цієї домовленості це те, що у ній діє правило "бери або плати". І чим довше ми працюємо за таких умов – тим більше потім претензій "Газпром" виставляє Україні. В попередні два опалювальні сезони, коли ми також користувались так званим "зимовим пакетом" для нас, завдяки сприяння Європи, робили виняток і ми обходили правило. Нинішня угода – зелене світло для того, щоб і цього року оминути схему "бери або плати".

Та судячи з песимістичних заяв Росії про те, що вони не бажають йти на умови минулих років, з впевненістю казати, що нам пощастить і цього року не можна. Спираючись на минулий досвід перемовин цих сторін, передбачити результат нам не вийде, позаяк Росія – партнер непередбачуваний. Та разом із тим, слід розуміти, що Україні багато газу не потрібно – всього лиш біля 3 мільярдів кубометрів. Адже нам цілком вистачає свого, який є у підземних сховищах.