Візовий режим із Росією: вона може позбавитись дисциплінованих і якісних робітників з України
12.07.2017 11:15

Візовий режим із Росією: вона може позбавитись дисциплінованих і якісних робітників з України

Реакція українців на введення системи попередньої електронної реєстрації для громадян Росії, які хочуть заїхати на територію України, – без, сумніву, правильна. Ми протягом тривалого часу жили в ілюзії, що ми з Росією братські народи, а тепер ми отримали зовсім іншу річ.

Варто нагадати тим, хто сильно переймається подібними речами, що всіх чоловіків призовного віку і так посилено перевіряють при в'їзді в Україну, мається на увазі російських громадян. Тому це природній крок в умовах гібридної війни, в ньому немає нічого дивного.

Те, що Росія буде діяти в аналогічний спосіб... Ми не можемо цьому протидіяти. А перехід на закордонні паспорти, якій відбувається в двосторонніх поїздках, так в Росії теж видають біометричні паспорти. Тому нічого в цьому драматичного немає. Це ще не візовий режим, але цю ініціативу однозначно потрібно підтримати.

Що стосується українців, які працюють у Росії і яких можуть «попросити» покинути Російську Федерацію, то там озвучують цифру біля чотирьох мільйонів. Але по-перше, ця цифра поки що не має офіційних підтверджень, це домисли російської влади. А по-друге, якщо вони хочуть позбавитись такої кількості дисциплінованих, якісних, лояльних часто робітників, то ми не можемо їм заважати це зробити.

А негатив зі сторони Росії в будь-якому разі не вщухне, він буде зберігатися протягом тривалого часу. І станом на зараз перспективи повернення україно-російських відносин до стану добросусідських немає. До речі, нагадаємо, що громадяни Росії, в відповідності з даними соціологічних опитувань, вважають США і Україну своїми двома найбільшими ворогами: США — на 1 місті, Україна — на другому. От і вся логіка.